adplus-dvertising

Crimeea se ridică. Populația se revoltă împotriva ocupației Rusiei

Întreaga Crimeea ocupată este astăzi folosită de Rusia ca bază militară. Rușii aduc în peninsulă soldați uciși și răniți din sudul Ucrainei. Oamenii o văd și uneori o simt. De exemplu, la Simferopol, de ceva vreme, în apropierea gării a existat un miros de cadavre, spune Reprezentantul Permanent al Președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea Tamila Tashev.

  • Suntem siguri că în timpul eliberării Crimeei, cu comunicarea și munca adecvată a autorităților ucrainene, majoritatea cetățenilor vor sprijini Ucraina, spune Taszewo
  • Interlocutorul Onet arată că autoritățile de ocupație au folosit narațiunea „măcar nu avem război” față de locuitori. – Le-au promis că nu va fi război, dar există război. Și există o mare nemulțumire – adaugă el
  • Potrivit experților, Podul Crimeei nu va dura mult și, după ceva timp, oricum va începe să se prăbușească – argumentează Taszewo și subliniază condițiile naturale dificile și calitatea scăzută a materialelor din care a fost realizată structura.

Mariia Tsiptsiura, Onet: Știm câți oameni au părăsit Crimeea după anexarea din 2014? Câți oameni care susțin Ucraina trăiesc încă în peninsula Crimeea?

Tamiła Taszewo: Așa-numitul referendum din 2014 a fost complet ilegal. Este ilegal să organizezi orice referendum într-o regiune ocupată pentru a o separa de stat. Tratăm încercarea de anexare doar ca pe o operațiune militară împotriva Ucrainei și nu o asociem cu voința reală a poporului. Înainte de votul din Crimeea, au avut loc proteste în masă împotriva anexării peninsulei la Federația Rusă.

Cu toate acestea, este greu de precizat procentul de oameni care susțin Ucraina, deoarece în timpul ocupației au venit în peninsulă între 500.000 și 800.000 de ruși. O cercetare sociologică pe această temă este imposibil de realizat. În urmă cu doi ani, am încercat să adunăm focus grupuri, dar oamenii sunt închiși și suspicioși cu privire la întrebările legate privind sprijinul pentru Rusia sau Ucraina. Ei nu răspund. Le este frică. Suntem siguri că în timpul eliberării Crimeei, cu o comunicare adecvată și cu munca autorităților ucrainene, majoritatea cetățenilor vor sprijini Ucraina în eforturile sale de a recâștiga controlul asupra teritoriului.

Câți oameni au părăsit peninsula din 2014 și după ce a început invazia pe scară largă?

Din 2014, conform datelor oficiale, 52.000 de oameni au plecat. Dar credem că numărul total este în jur de 100.000.

După 24 februarie, oamenii au început să plece mult. Un număr mare de cetățeni fug acum de mobilizarea criminală a Rusiei. Ei părăsesc Crimeea ocupată de Federația Rusă și ajung pe teritoriul unor țări terțe. Potrivit Mejlis (organul reprezentativ al tătarilor din Crimeea, asemănător parlamentului – n.red.), cel puțin 10.000 de oameni au părăsit deja teritoriul peninsulei. Acest lucru se vede în numărul de cereri, inclusiv către consulatele noastre din străinătate.

Ați spus că mulți oameni din Crimeea ocupată susțin Ucraina. Cum credeți că ar trebui să revină Crimeea la Ucraina, prin mijloace diplomatice sau militare?

Ucraina are dreptul de a alege metoda în sine. Fie că va fi o cale pur politică și diplomatică, fie cu folosirea elementelor militare sau numai militare, vom alege în funcție de situația de pe câmpul de luptă, de pe arena internațională și din Rusia însăși. Acest lucru va fi influențat de o serie de factori.

Înțelegem că acțiunile contraofensive pot implica pierderi mari de vieți, deoarece Federația Rusă nu va pleca pașnic și va încerca să folosească populația civilă ca scut. De aceea, în strategia de dezocupare și reintegrare pe care am aprobat-o anul trecut, calea politică și diplomatică este identificată ca o prioritate. Dar alte variante nu sunt excluse.

„A fost o schimbare în Crimeea”

Cum s-a schimbat atitudinea oamenilor față de Rusia de la începutul ocupației până astăzi?

Pe tot parcursul ocupației din Crimeea a avut loc o anumită transformare. În general, marea majoritate a cetățenilor ucraineni din peninsulă nu aveau sentimente rusești, ci sovietice. Unii dintre ei au susținut Federația Rusă fără să înțeleagă cum este viața acolo. S-au gândit la Uniunea Sovietică cu cârnați ieftini, energie, medicamente gratuite și așa mai departe.

Totuși, pe tot parcursul anexării, au văzut că promisiunile lui Putin și ale autorităților de ocupație nu se împlinesc. Li s-au promis documente normale, importante, un climat investițional bun, securitatea proprietății, medicamente gratuite și așa mai departe. De fapt, primul lucru cu care s-a confruntat Crimeea a fost izolarea de întreaga lume civilizată, incapacitatea de a obține o viză.

Singura posibilitate de a pleca în străinătate sunt documentele ucrainene

În al doilea rând, marile afaceri au părăsit peninsula ocupată. Ocupația a avut un impact puternic asupra vieții oamenilor. Ulterior, prețurile serviciilor și produselor au crescut de mai multe ori. În Ucraina, prețurile cresc și ele de opt ani, dar nu atât de repede. Astăzi, Crimeea compară prețurile tuturor cu Sankt Petersburg și Moscova. Dar salariile, după cum înțelegeți, sunt departe de cele din acele orașe. Asistența medicală a mers din rău în mai rău. Oamenii au încercat chiar să importe medicamente de bază din Ucraina continentală.

Paralel, în Crimeea ne confruntăm cu o corupție rampantă, închiderea plajelor, construirea unei zone protejate, exproprierea proprietăților de la localnici și multe altele. Oamenii au început de mult să deschidă ochii. Deja la câțiva ani după ocupație, numărul susținătorilor „păcii rusești” a scăzut semnificativ.

Mai este un lucru. Una dintre principalele narațiuni date de autoritățile de ocupație a fost „cel puțin nu avem război”. După toate exploziile care au avut loc în Crimeea, oamenii au început să-și pună întrebări. Li s-a promis că nu va fi război, dar există război. Și există un val imens de nemulțumire.

Cum percep oamenii din Crimeea războiul? Înțeleg ei că aceasta este o invazie și nu o „operație specială”? La urma urmei, peninsula Crimeea este puternic influențată de propaganda rusă.

De fapt, întreaga Crimeea este folosită astăzi ca bază militară. Ei aduc în peninsulă oameni uciși și răniți în luptele din sudul Ucrainei. În primele zile după invazie, spitalele și morgile din Crimeea erau supraaglomerate. Oamenii o văd și uneori o simt. De exemplu, în Simferopol, de ceva timp a existat un miros de cadavru lângă stație. Oamenii au văzut că este un război și nu o „operație militară specială” din primele zile. Și acum oamenii simt frică. Acum simt că războiul este în casele lor.

Oamenii din Crimeea au început să protesteze împotriva invaziei pe scară largă

Ei spun că nu sunt de acord cu războiul. Sunt urmăriți penal pentru asta. Există deja aproximativ 150 de proceduri administrative. De exemplu, există un proces pe rol pentru redarea cântecelor ucrainene la o nuntă . Există o profesoară care a interpretat elevilor ei cântecul „Bayraktar” despre războiul din Ucraina. Cineva este judecat pentru că a lipit autocolante „fără război” pe geamurile mașinii. Bohdan Ziz a turnat vopsea galbenă și albastră asupra administrației de ocupație din Ievpatoria, iar o anchetă asupra unor presupuse acte de terorism este în desfășurare.

Nu am mai văzut asemenea proteste anti rusești de la începutul ocupației. În trecut, toate protestele s-au concentrat pe drepturile omului atunci când cineva a fost arestat sau reținut. Acum poziția pro-ucraineană este evidentă.

Cum explică autoritățile de ocupație focarele de protest din Crimeea? Cum se potrivesc acest lucru în narațiunea „cel puțin noi nu avem război”?

Ei nu au recunoscut niciodată că atacurile asupra aeroportului au fost comise de Ucraina. Ei au spus în continuare că Crimeea nu este în pericol, sistemul de apărare antiaeriană funcționează și podul este protejat. Există chiar și o imagine plină de umor pe internet în care Podul Crimeei este păzit din toate părțile, chiar și de delfini de război și scafandri.

Rapoartele arată că mulți ruși care au ajuns în timpul ocupației fug acum împreună cu familiile lor în Federația Rusă. Este confirmată această informație?

Da. Nu toți rușii au plecat încă, dar ne bucurăm că măcar unii dintre ei au plecat. Vor fi mai puțini ruși când vom ajunge în Crimeea. De aceea le dorim o plecare rapidă și o călătorie reușită spre casă. Iar cei care rămân vor fi deportați sau închiși pentru crimele lor.

„Podul nu va rezista mult”

Care este situația astăzi cu Podul Crimeei?

Administrația de ocupație a anunțat că restabilirea completă a traficului va avea loc în vara anului 2023. Acum podul este parțial funcțional. Rândurile sunt lungi. Oamenii de ambele părți stau zile întregi. În parte, este posibil și transportul de încărcături grele. Funcționează într-o oarecare măsură, dar lanțurile de aprovizionare, în special echipamentele militare, au încetinit în mod clar.

Într-unul dintre interviurile tale ai spus că acest pod a fost construit cu încălcarea multor standarde și că ar putea cădea chiar și fără bombardare sau explozie…

Experții, inclusiv cei care au locuit în Kerci și cunosc natura de aici, spun că strâmtoarea îngheață, iar unde este podul, gheața „se plimbă” și trage fiecare structură după ea. În plus, se poate observa că materialele folosite nu erau de o calitate foarte bună.

Potrivit experților, podul nu va rezista mult, iar după ceva timp va începe oricum să se prăbușească. Ei bine, am văzut mașina explodând și trei găuri din pod s-au prăbușit din cauza undei de șoc. După atacul cu rachete de la Kiev, a existat chiar și un pod de sticlă în capitală, dar o mare parte a Podului Crimeei, în care au fost investiți bani și resurse uriașe, s-a prăbușit imediat. Puteți trage concluzii dacă este de bună calitate.

„Crimeea nu are nimic de-a face cu teritoriul Rusiei”

Din când în când auzim părerea că Crimeea este istoric teritoriu rusesc. Vă rugăm să comentați acest lucru.

Aceasta este o narațiune difuzată activ de Rusia. Și acesta este unul dintre motivele pentru care tătarii din Crimeea sunt atât de persecutați în peninsulă. Federația Rusă își înțelege poziția slabă. La urma urmei, oricine a studiat istoria Crimeei știe că Crimeea nu are nimic de-a face cu teritoriul Rusiei.

Dacă te uiți la discursurile lui Putin, care includ nu doar Rusia, ci și, de exemplu, țări africane, arabe și unele europene, el vorbește despre Rusia care luptă împotriva colonialismului. Țările occidentale, spune președintele rus, le văd pe altele ca pe niște colonii. Dar Rusia este cea care tratează alte țări ca pe coloniile sale. Ieșirea Ucrainei de pe orbita colonială a Federației Ruse este principala cauză a agresiunii. Aceasta este o încercare de a distruge Ucraina și ucrainenii.

Este similar cu Crimeea. Din 1783, pe vremea Ecaterinei a II-a, care a anexat prima dată teritoriul peninsulei Crimeea, majoritatea covârșitoare a populației erau tătari din Crimeea. Tătarii reprezentau peste 95 la sută din populație

Treptat, au început să apară ruși, care au fost aduși activ în peninsulă, stimulați de diverse programe. Rușii și-au încheiat politica de colonizare cu deportarea tătarilor din Crimeea în 1944. Până atunci, limba oficială era tătară și toată lumea o vorbea fluent, chiar și rușii veniți în peninsulă.

Rușii proclamă că Crimeea nu a fost niciodată ucraineană. Nu este adevarat. Au existat legături uriașe între Crimeea și Ucraina, de exemplu între cazaci și Hanatul Crimeei. În perioada Consiliului Central al Ucrainei, reprezentanții tătarilor din Crimeea au colaborat cu ucrainenii în căutarea independenței. Aceste relații erau foarte puternice. Spre deosebire de Federația Rusă, care a luat teritoriul și a efectuat colonizarea. Aceasta nu înseamnă că teritoriul Crimeei era rus.

Astăzi, Ucraina nu are nicio îndoială că Crimeea va fi eliberată. Există un plan de acțiune pentru perioada post-eliberare?

Sunt mulți pași prioritari în diverse zone pe care va trebui să-i facem după eliberarea peninsulei Crimeea. La solicitarea președintelui, în prezent lucrăm la un plan după eliberarea de ocupația rusă. Avem de-a face cu problema rezervelor de personal, pentru că în administrația rusă lucrau sute de oameni. Înalții funcționari sunt în mod clar supuși răspunderii penale: au contribuit la ocupație, au comis crime de război și crime împotriva umanității.

În cazul cetățenilor de rând, trebuie efectuată o colosală lucrare de verificare. Se pune problema rezervelor de personal pentru diverse instituții. De exemplu, organele de drept sau justiția. Există probleme de proprietate și hotărâri judecătorești emise în acel moment. Deciziile care încalcă drepturile omului ar trebui revizuite.

Se pune și problema cetățenilor ruși care s-au mutat pe teritoriul Crimeei și locuiesc acolo ilegal. La urma urmei, nu au trecut prin punctul de control ucrainean și locuiesc acolo fără permis de ședere. Vom insista să părăsească peninsula Crimeea și apoi să solicite un permis de ședere temporară. Există și probleme legate de infrastructură, redresarea economică și turism. Sunt multe întrebări. Desigur, cel mai important lucru acum este eliberarea Crimeei, dar trebuie să fim pregătiți pentru aceasta.

Îți recomandăm:

Sungurovsky: Putin nu are destulă forță, frontul rusesc se prăbușește. Rusia se poate destrăma

cuvinte cheie: Crimeea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate