adplus-dvertising

Oleksandr Motil: Putin va avea soarta lui Ceauşescu. Rusia se va dezintegra așa cum a făcut odată Uniunea Sovietică

Putin se va confrunta cu soarta lui Ceaușescu. Rusia se va dezintegra așa cum a făcut cândva Uniunea Sovietică

În ianuarie 2023, a fost publicat un articol comun al doi celebri opozanți ruși, Gari Kasparov și Mihail Hodorkovski. Autorii analizează cum va arăta viitorul Rusiei, acum un stat despotic, după victoria Ucrainei în război.

Cea mai de dorit pentru cei doi opozanți aflați în exil este opțiunea în baza căreia statul rus de tip nou va deveni o federație parlamentară democratică. Cu toate acestea, politicienii din exil nu resping dispariția completă a Rusiei în forma sa actuală.

Oleksandr Motil, profesor la Universitatea Rutgers, istoric și politolog american de origine ucraineană, și-a împărtășit gândurile despre viziunea celor doi opozanți, precum și despre cine poate deveni locomotiva schimbării în Rusia. Vorbitorul a acordat o atenție deosebită subiectului atitudinii Occidentului față de prăbușirea Federației Ruse.

Cum apreciați articolul lui Kasparov-Hodorkovsky? Și în ce măsură viziunea autorilor asupra viitorului Rusiei coincide cu a ta?

Când am citit acest articol, am fost plăcut surprins. În principiu, ea înfățișează viitoarea Rusie așa cum am dori să o vedem. Adică relativ normală, relativ democratică. Cu alte cuvinte, o țară normală.

Cât de realistă este această viziune? Această întrebare este deja puțin mai complicată. Îmi pot imagina un scenariu, de exemplu, când Putin părăsește cârma dintr-un motiv oarecare. În etapa următoare, există o luptă pentru putere între elite. La rândul său, această luptă va provoca haos în Rusia. În astfel de circumstanțe, nu exclud posibilitatea ca cvasi-sau democrați adevărați să vină la putere.

În acest caz, Rusia ar putea începe să urmeze o politică externă diferită. S-ar schimba și abordarea politicii interne.

Dacă democrația nu reușește să fie construită, tot ce rămâne este dezintegrarea? Cum se va întâmpla? Unde va începe totul?

Rusia se va dezintegra așa cum a făcut cândva Uniunea Sovietică. Pentru mine, aceasta este o analogie directă. Mai mult, Federația Rusă modernă are aceleași probleme ca strămoșul său roșu.

Uniunea Sovietică era un stat slab. Slăbiciunea a început să fie urmărită chiar și în timpul lui Brejnev și a devenit mult mai vizibilă deja în perioada perestroikăi, care a fost inițiată de Gorbaciov. El a fost cel care a distrus sistemele politice și economice din URSS.

În Rusia de astăzi, evenimentele se desfășoară conform unui scenariu similar. Statul rus doar la prima vedere pare puternic, este doar de fațadă. În realitate, statul rus este slab. În primul rând, pentru că totul în Rusia este concentrat pe un singur om, pe Putin. El a creat acest regim, care este principala garanție a existenței statului. Și de îndată ce Putin va deveni mai slab sau se va retrage cu totul, va fi ușor să ne imaginăm slăbirea și prăbușirea în continuare a regimului creat de el. În viitor, Rusia va domni doar haosul în toate formele sale.

Tocmai în astfel de circumstanțe, toate aceste republici naționale, regiuni, districte și așa mai departe vor avea ocazia și nevoia să se despartă de acest haos. Așa cum republicile non-ruse, inclusiv Ucraina, tocmai simțiseră momentul de cea mai mare slăbiciune a imperiului sovietic.

Sistemul rus este acum extrem de slăbit din cauza războiului început chiar de arhitectul său. Se poate considera războiul drept echivalentul a ceea ce a început Gorbaciov. Abia început, războiul împotriva Ucrainei a provocat imediat daune sistemului politic rusesc egale cu cele suferite de URSS monolitică în timpul reconstrucției sale.

Ca urmare a slăbirii cauzate de Putin însuși, Rusia sa se va dezintegra cel mai probabil. Consider această opțiune foarte plauzibilă.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât poziția lui Putin va fi din ce în ce mai slabă. În consecință, și situația regimului său se va înrăutăți constant. Și, ca urmare, starea Federației Ruse va deveni din ce în ce mai rău.

De unde vor începe exact problemele?

Poate că va fi o surpriză pentru tine, dar cred că Cecenia va fi prima care se va ridica. La urma urmei, există un lider acolo. Și este un oportunist care acum, desigur, îl susține pe Putin. Cu toate acestea, de îndată ce va exista posibilitatea de a se îndepărta de Moscova, Ramzan Kadyrov o va face imediat. Are o bază de resurse și o armată în spate, așa că nu se va pierde într-un moment critic. Kadyrovii păstrează adevărata loialitate doar față de superiorul lor. Și așa a fost întotdeauna. De îndată ce va exista șansa de a părăsi Moscova pe cont propriu, cu siguranță o vor face.

Văd Cecenia ca fiind prima țară care a devenit independentă de metropola rusă. Urmează pe rând și alte popoare nord-caucaziene: Daghestan, Ingușeția.

În ultimele luni, Putin a restrâns drepturile Tatarstanului. Tătarii trebuie să fie foarte supărați pe el pentru asta. Deși acum trebuiau să cedeze, pentru că nu exista alternativă. Totuși, nu îmi pot imagina că ei, ca oameni normali, nu au anumite pretenții împotriva președintelui rus. Și în cele din urmă, Rusiei în ansamblu.

La un moment dat, parada suveranităților va atinge o asemenea amploare încât va fi ilogic ca absolut toate republicile naționale să rămână parte a Federației Ruse.

Cine va conduce ceea ce a mai rămas din Rusia? Va fi Navalny sau…?

Pe lângă Navalny, îi văd și pe Hodorkovski și Kasparov, care s-ar putea să se întoarcă din străinătate după ce Putin cade. Au existat deja momente similare în istoria lumii. Să-l amintim cel puțin pe Ayatollah Khomeini (Ruhollah Mousavi Khomeini – om de stat iranian, ayatollah, rahbar, lider al revoluției islamice din 1979 în Iran. Lider suprem al Iranului din 1979 până în 1989), care a petrecut ceva timp în exil la Paris. Trecând la istoria Rusiei, îi vedem pe Vladimir Lenin și Leon Troțki în același rol, care s-au întors și au luat puterea în propriile mâini.

Și totuși, înclin să cred că nu va exista o alternativă reală la Navalny, în special ca lider. Are cea mai bună șansă să conducă noua Rusie, ca un „martir pentru Patria Mamă”, care a rămas în Federația Rusă, în timp ce alții au plecat să trăiască în Occidentul „putrezit”. A suferit atât de mult pentru aceeași Patrie Mamă în zadar?

Un moment pozitiv pentru noi va fi cel puțin faptul că nu va mai fi loc pentru revanșism și noul imperialism în post-Rusia. În schimb, vor veni democrații care vor să reconstruiască statul rus în felul lor. Având la dispoziție ceea ce a mai rămas din Rusia.

„Oligarhii ruși vor deveni cei mai apropiați aliați ai Ucrainei în Rusia”

Ce rol în procesul de transformare a Rusiei este destinat să fie jucat de oligarhi și de alți reprezentanți ai elitei financiare și industriale de diferite calibre?

În mod surprinzător, toți pot juca un rol extrem de pozitiv. Pentru că este în interesul lor să-și păstreze averile și să se asigure că acele posesiuni doar cresc. Și asta înseamnă că nu vor transformarea Federației Ruse în Coreea de Nord. Dimpotrivă, oamenii de afaceri ruși de diferite forme preferă să interacționeze îndeaproape cu Occidentul.

Și deși nativii din acest strat de elite rusești sunt complet corupți și lipsiți de orice îndrumări morale, obiectiv vorbind, ei pot juca din nou un rol pozitiv.

Prin urmare, cel mai probabil, până la urmă, oamenii de afaceri ruși de diferite niveluri vor dori să-i susțină chiar și cvasi-democrații, dacă se va pune problema alegerii între ei și Putin sau orice alt imperialist. Aceasta este cea mai mare ironie. Acest element formidabil al elitelor ruse poate deveni la un moment dat cel mai loial aliat intern rus al Ucrainei.

Cum se simt acești viitori „agenți ai schimbării” acum? Există în prezent o ieșire de capital din Rusia?

Cei care doreau să fugă cu capitalul lor o făcuseră deja cu puțin timp înainte de război. Alții încearcă să se adapteze situației. Știți cum au afectat sancțiunile dezvoltarea economiei ruse. Dar efectul lor a fost departe de a fi atât de izbitor pe cât se aștepta. Afacerile rusești sunt acum obișnuite cu toate dificultățile. Cel puțin până acum se pare.

În viitor, rușii din cercurile de afaceri vor simți din ce în ce mai mult presiunea sancțiunilor. Pe baza a ceea ce aud de la economiștii ruși din tabăra liberală, pot concluziona: anul acesta economia rusă va ajunge în stadiul de colaps. La urma urmei, Rusia a pierdut marea majoritate a piețelor de vânzare pentru resursele sale energetice, iar marja de siguranță acumulată va fi epuizată în cursul anului curent.

Pe principiile logicii normale, pot spune că dacă aș fi un om de afaceri rus în condițiile actuale, m-aș uita cu groază la tot ce se întâmplă în jurul meu. Se desfășoară un război unde peste 130.000 de cetățeni ruși au murit deja. Adaugă la asta câteva milioane de fugari. În mare parte tineri și profesioniști din diverse domenii, oameni educați de care este nevoie pentru a asigura măcar o minimă dezvoltare economică.

Așadar, cum ar trebui, ținând cont de circumstanțe atât de groaznice, să încerc să construiesc puterea economică a „patriei ruse”? Aceasta este întrebarea pe care mi-aș pune-o dacă aș fi în locul unui om de afaceri rus.

Ar fi foarte greu, o problemă solidă. Prin urmare, din nou, aș fi extrem de sceptic față de Putin însuși și despre proiectul său de viitor izolat.

Eu însumi, fiind în postura unui om de afaceri rus, nu aș risca să vorbesc împotriva regimului. Până să adun în jurul meu un număr suficient de oameni cu mentalitate asemănătoare. Aceștia trebuie să fie înzestrați cu resurse și legături cu forțele de securitate. Atunci ar fi posibil să se înceapă elaborarea unor planuri specifice pentru schimbarea regimului.

În opinia mea, grupurile financiare și industriale ale elitelor rusești gândesc la fel. Ei se unesc și își adună puterea pentru a acționa când va veni momentul.

„Cel mai puternic potențial de protest stă latent în marile orașe rusești”

Ce cred rușii obișnuiți despre starea actuală a lucrurilor din Rusia și din jurul acesteia?

Judecând după sondaje, de exemplu, ale Centrului Levada, Putin este susținut de aproximativ 70% dintre cetățenii ruși. În acest fel, sociologii ruși creează impresia că marea majoritate a populației este cu adevărat în favoarea continuării războiului. Totuși, din cuvintele analiștilor din opoziție, se poate concluziona că susținătorii înfocați ai lui Putin sunt doar undeva în jur de 30%.

Personal, cred că rusul mediu nu este nici pe departe mulțumit de circumstanțele războiului. Trebuie să fii zombizat până în oase pentru a rămâne ferm convins de infailibilitatea acțiunilor unui președinte precum Putin. Este imposibil de imaginat, având în vedere și numărul imens de soldați ruși morți. Aproape fiecare cetățean rus din clasa medie, dacă nu a experimentat el însuși pierderi ale unor apropiați, cu siguranță cunoaște pe cineva din mediul său care și-a pierdut deja un frate, un tată sau un fiu.

Fiecare rus semianalfabet și-a pus măcar o dată întrebarea: stați, ni s-a spus că „operațiunea militară specială” va trece rapid. Și, pe de altă parte, se întâmplă de aproape un an.” Și chiar și acum suntem chemați la un fel de război popular împotriva NATO.

Circumstanțele care s-au dezvoltat în ultimul an i-au afectat pe ruși, pot spune asta cu siguranță. Cel mai mare nivel de nemulțumire, așa cum se întâmplă de obicei în astfel de situații, poate fi observat în rândul tinerilor. Băieții și bărbații tineri manifestă cel mai puternic dezacord, pentru că sunt perfect conștienți că odată ce ajung pe front, acolo își vor găsi foarte repede moartea.

Deci, sunt mai mult decât sigur că nu toți rușii sunt atât de zombificați. O dovadă clară în acest sens este reacția unora dintre ei la atacul terorist de la Dnipro. Apoi, locuitorii obișnuiți ai Moscovei au adus flori la monumentul lui Lesya Ukrainka. Și acesta este primul punct. De aici vine al doilea punct: marile orașe rusești sunt capabile să arate cel mai mare potențial de protest. Pe când este inutil să te bazezi pe cele provinciale.

Opiniile cetățenilor din Omsk, Tomsk, Irkutsk și alte orașe mai mici nu au nicio importanță pentru noi în acest context. Provincialii ruși nu sunt capabili să influențeze puternic politica centrului. Știm acest lucru, luând în considerare întreaga istorie a fenomenelor de protest din Rusia din ultimii ani. Începând de pe vremea Perestroikei și terminând cu protestele din februarie din primele zile ale marelui război, ajungem la concluzia că doar locuitorii mega-orașelor pot schimba cu adevărat ceva.

Populația orașelor ruse cu milioane de oameni acordă mult mai multă atenție autodezvoltării intelectuale în comparație cu oamenii din orașele mici. Drept urmare, este mai puțin probabil să aibă încredere în propagandă.

Așa că, când va veni momentul să le arătăm orășenilor cât de slab este cu adevărat Putin, se vor pune la treabă. Și deocamdată, desigur, marea majoritate dintre ei sunt legați de frică. În primul rând, datorită dorinței evidente a liderului rus de a ucide de dragul menținerii puterii.

Bombardarea orașelor ucrainene în timp ce trupele tale suferă pe front nu este o strategie câștigătoare

Cred că Putin este sortit să repete calea lui Ceauşescu

Putin și Ceaușescu se aseamănă. La fel ca și Ceaușescu, Putin a menținut până la capăt imaginea unui conducător puternic. Dar Ceaușescu a clacat.

Acesta va fi și cazul dictatorului rus. Slăbiciunea lui se va manifesta într-o situație banală. De exemplu, el va cădea într-o zi în timp ce urcă scările în timpul unui eveniment solemn.

A fost un dictator în Portugalia care a căzut de pe scaun, pe care îi plăcea să se legăne. Și imediat această manifestare de slăbiciune din partea sa a dus la o regândire a rolului conducătorului de către societate. Portughezul a înțeles într-o clipă că acesta nu este un dictator, ci o simplă persoană care a căzut și și-a rupt piciorul (vorbim despre Antonio Salazar, care a căzut de pe balansoar în 1968 n.r.). Obiceiul de lungă durată de a se legăna pe scaune l-a ruinat pe bătrânul bolnav. La câteva zile după accident, a fost diagnosticat cu un accident vascular cerebral sever și un membru rupt. Drept urmare, Salazar nu s-a întors niciodată la îndatoririle sale.

Cum s-a întâmplat ca televiziunile centrale rusești să-și permită criticarea lui Putin? Critici voalate deocamdată, dar totuși

Ideea este că până și cei mai convinși Putiniști încep să înțeleagă că Rusia va pierde. Și că această înfrîngere a apărut deja la orizont. Ceea ce trebuia să fie un mic război rapid s-a transformat într-o adevărată groază. Și victoria s-a transformat în cele din urmă în înfrângere. Rușii devotați în mod fanatic lui Putin, realizând inevitabilitatea înfrângerii, în același timp nu pot să-și explice singuri cum s-a întâmplat totul. S-a dovedit că mitul național despre o țară mare și a doua cea mai mare armată din lume, hrănită de un lider strălucit, este fals. Rușii încep să vadă realitatea încetul cu încetul, precum și lipsa unei strategii de război. Pentru că bombardarea orașelor ucrainene în timp ce trupele tale suferă pe front nu este o strategie câștigătoare.

Iar faptul că sunt din ce în ce mai multe critici înseamnă că cei care critică au patroni puternici. Începând cu Girkin și terminând cu oaspeții studiourilor Solovyov și Skabeeva. Se poate concluziona că falia din elitele politice și economice se adâncește de fiecare dată. Și asta înseamnă că în jurul lui Putin există forțe înzestrate cu influență considerabilă asupra sistemului, care nu se tem de el. Curajul lor le permite să critice cel puțin indirect acțiunile stăpânului Kremlinului.

„Cel mai de temut din Occident este prăbușirea necontrolată a Federației Ruse

Și, în sfârșit, să revenim la începutul conversației noastre. Am vorbit despre dezintegrare ca fiind unul dintre scenariile înfrângerii Rusiei. Cum reacționează Occidentul la această evoluție și știu ei ce să facă cu Rusia în noul său stat fragmentat? În special, ce se spune în SUA, unde locuiești de destul de mult timp?

O întrebare foarte interesantă. O mare parte a mediului analitic american este convinsă că va avea loc un colaps. Un sondaj realizat de Atlantic Council în urmă cu aproximativ două săptămâni arată că jumătate din cei 160 de experți chestionați consideră că prăbușirea Rusiei este foarte reală în următorii 10 ani. Și acesta este un semnal foarte pozitiv pentru noi. De asemenea, americanii și alți politicieni nu văd asta ca o problemă. Singurul lucru care îi îngrijorează pe partenerii noștri este natura haotică pe care o poate lua procesul de dizolvare. Poate că cele mai de temut în acest context sunt statele nou înființate și liderii lor. Suntem siguri că nu va apărea un general rus nebun care nu va ezita să folosească arme nucleare? În plus, pentru birocrații occidentali, nevoia de a efectua un număr mare suplimentar de proceduri va fi o groază completă.

De exemplu, deschiderea de noi ambasade în republicile naționale, necesitatea de a învăța multe limbi noi care vor fi vorbite de neruși. Dar asta e cea mai mică dintre grijile lor.

Îți recomandăm:

Atlantic Council: Rusia trebuie să înceteze să mai fie un imperiu dacă dorește să prospere ca națiune

cuvinte cheie: Putin Ceaușescu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate