Rușii fac din Moscova o cetate asediată deși n-o atacă nimeni. Și un precedent terifiant
Complexele Pantsir S-1 au fost instalate pe acoperișurile clădirilor din apropierea Kremlinului.
La Moscova, sistemele de rachete și tunuri antiaeriene Pantsir-S1 au fost instalate pe clădirea administrativă din Teterinsky Lane (lângă stația de metrou Taganskaya) și pe clădirea Ministerului Apărării de pe digul Frunzenskaya, scriu bloggerii militari ruși și cercetătorii OSINT de Vest.
Detalii. Un videoclip cu instalarea unui sistem de apărare antiaeriană pe acoperișul unei clădiri din Teterinsky Lane a apărut, în special, pe canalele Telegram Military Informant, Romanov Light, Veteran’s Notes.
Analistul OSINT Michael Borowitz a postat pe Twitter o fotografie cu Pantsir-ul de pe acoperișul clădirii Ministerului Apărării. Specialistul OSINT, Oliver Alexander, a mai scris despre asta. Fotografii cu sistemele antiaeriene de pe clădirea de pe digul Frunzenskaya au apărut și pe canalele de telegrame ale bloggerilor militari ruși.
A sure sign things are going well for #Russia:
A pantsir air defense system has been deployed on the roof of the Russian Ministry of Defense in Moscow
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) January 19, 2023
La începutul acestei săptămâni, pe canalele Telegram au apărut și fotografii cu sistemele de apărare aeriană S-400 din apropierea parcului național Losiny Ostrov și din câmpurile de exerciții ale Academiei Timiryazev
Context. Consolidarea apărării aeriene a capitalei se datorează probabil frecvenței crescute a atacurilor asupra instalațiilor militare din Rusia de către Ucraina. Atacurile asupra aerodromurilor militare din regiunile Ryazan și Saratov au arătat că dronele ucrainene pot ajunge la Moscova.
Sistemul de apărare antiaeriană Pantsir S-1 este proiectat, printre altele, pentru a proteja împotriva dronelor. Cu o zi înainte, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că sistemele de apărare aeriană ucraineană, contrar tuturor principiilor dreptului internațional, erau amplasate în zone rezidențiale ale Niprului și aceasta a fost cauza tragediei din oraș.
Ce se poate întâmpla mai departe
Poate că autoritățile ruse se vor mulțimi cu acest joc de scenă pentru a-și înfricoșa populația. Sau poate că vor face pași înainte. Experții militari sunt aproape unanimi în așteptările lor privind o amplă ofensivă rusească de primăvară. Și, de asemenea, invocă posibilitatea unui nou val de recrutări, după cel din toamnă.
Totuși, ceea ce Kremlinul a numit „mobilizare parțială” a produs o reacție puternică în societatea rusă. Sute de mii de oameni au părăsit țara și s-a format o puternică diaspora rusă, ostilă lui Vladimir Putin.
Un simplu anunț legat de o nouă mobilizare n-ar fi mai bine primit de către ruși. Ba, poate, cu mult mai rău, având în vedere raportările despre trimiterea pe front a recruților sub formă de carne de tun, slab instruiți și prost echipați. Este nevoie, așadar, de o motivație cu mult mai puternică pentru ca rușii de rând să accepte, de data aceasta, cu mai mult entuziasm chemarea sub arme.
Și ce motivație mai bună ar putea avea Putin decât aceea că Maica Rusia este atacată?
Evident, cu toate instalațiile plantate pe clădiri, nimeni nu bombardează Moscova. Este totul un circ. Există însă un precedent terifiant: șirul de atentate din 1999 asupra unor blocuri de locuințe din Moscova. Evenimentele au schimbat starea de spirit a rușilor, care până atunci nu susținuseră un nou război în Cecenia, după experiența amară din 1994-1996, când trupele ruse au fost umilite.
Desfășurarea de echipamente de apărare în inima capitalei Moscova resuscitează un mit încă puternic înrădăcinat în conștiința rusească – cel al Marelui Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945. Rusia este, așadar, atacată de dușmanul din Vest. Moscova trebuie să reziste și să se apere. Și, indiferent de costurile umane și materiale, Rusia și Moscova trebuie să rămână strâns unită în jurul Conducătorului – ieri, Stalin azi, Putin.
De data aceasta, Putin a avut suportul popular pentru un nou război. Apoi, pe parcursul anilor, au apărut numeroase indicii că seria de atentate s-a produs cu largul concurs al serviciilor rusești. Transformarea capitalei Moscova într-o fortăreață este un precedent de care trebuie să ținem seama și astăzi.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Moscova