Economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, îi critică pe Elon Musk și Sam Bankman-Fried și spune că trăim într-o eră a „oligarhilor petulanți”. relatează Markets Insider
- Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, i-a catalogat pe Elon Musk și Sam Bankman-Fried drept „oligarhi petulanți” într-un editorial.
- Averea uriașă a lui Elon Musk îi menține loiali pe fanii săi, chiar dacă afacerile sale se clatină.
- „Marile averi făcute în tehnologia informației au transformat această narațiune într-un cult în toată regula”, a declarat Paul Krugman
Paul Krugman i-a criticat dur pe liderii importanți din domeniul tehnologiei, care au fost lăudați cândva ca fiind revoluționari, precum Elon Musk și Sam Bankman-Fried, spunând că aceștia sunt de fapt demonstrații vii ale faptului că trăim în era „oligarhilor petulanți”.
„Cei foarte privilegiați sunt înconjurați de oameni care nu ar îndrăzni niciodată să le spună că se comportă prost. De aceea nu sunt șocat de spectacolul autodistrugerii reputaționale a lui Elon Musk”, a declarat Paul Krugman, economist ce a primit premiul Nobel, într-un editorial pentru The New York Times de luni, referindu-se la achiziția și conducerea controversată a Twitter de către Musk. „Întrebarea mai interesantă este de ce suntem acum conduși de astfel de oameni. Pentru că, în mod clar, trăim în epoca oligarhului petulant”.
Comentariile lui Paul Krugman sale vin după ce Elon Musk a restructurat haotic Twitter, un proiect care a stârnit un control din ce în ce mai mare asupra stilului său de conducere și a tweet-urilor politice. Paul Krugman a fost un critic vehement al lui Elon Musk chiar înainte de preluarea Twitter, numindu-l „miliardar nesigur” într-un articol de opinie de anul trecut și avertizând că Twitter riscă acum o “Muskpocalipsă”.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că utilizatorii Twitter au votat pentru ca acesta să demisioneze din funcția de director general, Elon Musk are în continuare o armată de adepți dedicați, care îl văd nu ca pe un „puști plângăcios”, ci ca pe un vizionar, a spus Paul Krugman
Acest lucru ar putea fi atribuit bogăției enorme a lui Musk. Deși mulți l-au comparat pe miliardar cu magnatul afacerilor din secolul XX Howard Hughes, averea lui Musk o depășește cu mult pe cea a lui Hughes, chiar și după ce acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 60% în acest an. Acest lucru a ajutat la menținerea loialității fanilor chiar și atunci când afacerile directorului se clatină și investitorii se înrăutățesc.
„Mulți dintre super-bogați, care, ca și clasă, obișnuiau să fie mai mult secretoși, au devenit în schimb celebrități”, a adăugat Krugman. „Dar marile averi făcute în domeniul tehnologiei informației au transformat această narațiune într-un cult în toată regula, cu persoane care aspiră sau par a fi Steve Jobs peste tot unde te uiți.”
Potrivit lui Krugman, am putea aplica această narațiune și în cazul lui Sam Bankman-Fried, executivul criptografic căzut în dizgrație, care se confruntă cu acuzații de fraudă, spălare de bani și conspirație după prăbușirea bursei sale de criptomonede, FTX.
Această cădere a distrus reputația lui Bankman-Fried, dar înainte de implozia FTX, economiștii îl considerau un copil-minune și imaginea pozitivă a întregii industrii cripto. Sam Bankman-Fried era „vizionarul cu părul vopsit cu părul lung și îmbrăcat cu o haină de gală care înțelege viitorul într-un mod în care noi nu putem”, după cum spune Krugman.
Dar reputația pătată atât a lui Musk, cât și a lui Bankman-Fried ar putea însemna că farmecul „antreprenorului de geniu” s-a evaporat.
„Musk și Bankman-Fried ar putea sfârși prin a face un serviciu public, pătând legenda antreprenorului de geniu, care a făcut mult rău”, a declarat Krugman. „Deocamdată, însă, nebuniile lui Musk pe Twitter degradează ceea ce devenise o resursă utilă, un loc unde unii dintre noi mergeau pentru informații de la oameni care chiar știau despre ce vorbesc. Iar un final fericit al acestei povești pare din ce în ce mai puțin probabil”.
Krugman și-a îndemnat adepții de pe Twitter să treacă la platforme alternative de social media, cum ar fi Mastodon, în special după ce Musk a interzis săptămâna trecută accesul jurnaliștilor importanți pe Twitter, ceea ce a dus la îngrijorări că Musk ar putea cenzura utilizatorii Twitter după bunul său plac.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Paul Krugman Elon Musk