Comisia Europeană ne sfătuiește să avem un sistem public de pensii ECHITABIL și SUSTENABIL. Acestea sunt cele două cuvinte cheie.
Despre echitabil nu cred că mai sunt multe de spus. Sistemul nostru nu este deloc echitabil, fiind distorsionat de diverse regimuri preferențiale acordate grupurilor de interese cu influență; e un regim semi-feudal.
Există o singură soluție, toată lumea o știe: reducerea privilegiilor, fie prin micșorarea, prin impozitare sau prin lege, a pensiilor speciale, fie prin creșterea vârstei de pensionare.
În legătură cu acest ultim aspect, dacă cineva vrea să compromită reforma și să arunce România în haos, atunci tot ce are de făcut este să iasă ca Bulă în presă și să anunțe că se gândește la creșterea vârstei de pensionare; normal că până se va lua o decizie o mare parte din cei afectați se vor grăbi să iasă la pensie. Este ca și cum un portar de fotbal ar anunța echipa adversă că la min. 44 o să meargă în spatele porții să bea o gură de apă.
În ceea ce privește sustenabil, e altă treabă. Pe termen scurt, pentru stat cel mai sustenabil sistem de pensii este acela în care vârsta de pensionare este egală cu speranța de viață; doar va încasa taxe, fără să plătească ceva. Pe termen lung un asemenea sistem încurajează economia subterană și abandonarea statului respectiv. Problema României este că are oricum o colectare slabă a taxelor și o emigrație masivă.
Așa că, dacă în ceea ce privește echitatea, soluția este evidentă, chiar dacă nu ușor de implementat, în ceea ce privește sustenabilitatea soluția nu este atât de evidentă. E nevoie de un mix de măsuri directe și indirecte. Sistemul poate deveni mai sustenabil prin simpla creștere a echității acestuia, dar și prin încetinirea creșterii pensiilor sau prin consecințele indirecte ale creșterii economice.
În plus, sustenabilitatea trebuie gândită într-un context mai larg. Bunăoară, chiar cu riscul de a afecta sustenabilitatea sistemului public, este foarte important să dezvoltăm sistemul de pensii prin acumulare, singurul care îți garantează o pensie la bătrânețe independent de evoluțiile demografice.
Îți recomandăm:
Creșterea vârstei de pensionare, o palmă dată peste obrazul românilor
Dacă se mărește vârsta de pensionare, cu cât crește șomajul în rândul tinerilor?
A crescut cumva speranța de viață astfel încât să fie justificată, ridicarea vârstei de pensionare?