adplus-dvertising

Soledar este o capcană. Ocupanții au ajuns într-un „cazan”

Soledar este o capcană. Ocupanții au ajuns într-un „cazan”.

Ucraina și lumea întreagă au urmărit soarta orășelului Soledar, care este cunoscut de fiecare ucrainean prin pachetele de sare din bucătării. Dar sarea Artemivsk s-a transformat într-un bun exotic cu mult timp în urmă. Odată cu începutul ostilităților la scară largă, cea mai mare întreprindere de sare din Europa Centrală și de Est a oprit producția din cauza bombardamentelor constante. Iar Soledar a devenit punctul principal al unor confruntări sângeroase după ce luptătorii de la PMC „Wagner”, cărora Kremlinul le-a dat această direcție „pentru răscumpărare”, și-au dat seama de inutilitatea atacurilor asupra unui punct mai important din punct de vedere strategic – Bahmut. Efectiv, călcând peste cadavre, mercenarii prietenului lui Putin, Evgheni Prigojin, au reușit să pătrundă în Soledar și să raporteze prematur capturarea acestuia.

Cu toate acestea, există nuanțe: Ministerul rus al Apărării, care are relații tensionate cu Prigojin, și-a însușit imediat această „victorie” și a promis că va prelua unitățile ucrainene rămase în Artemivsk (fostul nume al orașului Bahmut) 

În același timp, partea ucraineană nu recunoaște pierderea orașului, afirmând că luptele continuă și Forțele Armate ucrainene controlează cel puțin partea de vest a fostei mine de sare Klondike. Motivele care au dus la o astfel de situație vor fi probabil anunțate în timp, dar, conform estimărilor predominante, nici măcar capturarea completă a orașului Soledar nu va permite rușilor să se apropie prea mult de râvnitul și bine fortificatul Bahmut și să avanseze. Mai mult decât atât, pe lângă pierderile teribile, ocupanții se pot pune într-o poziție mai vulnerabilă, deoarece vor sta doar într-o locație nouă sub focul constant al Forțelor Armate ucrainene.

Oleksandr Kovalenko, analist politico-militar al grupului de Rezistență Informațională, într-o conversație cu Glavkom, explică modul în care noile „câștigurile teritoriale” se pot transforma într-o capcană pentru ocupanți și de ce nu trebuie să ne așteptăm la acțiuni ofensive de succes din partea Rusiei în viitorul apropiat

Situația în Soledar este într-adevăr foarte dificilă, deoarece ocupanții ruși au concentrat asupra orașului un număr mare de forțe și mijloace și au un avantaj cantitativ. În același timp, nu sunt interesați de pierderi. Au bombardat poziţiile cu „carne de tun”, val după val şi au folosit aproape toate resursele concentrate de PMC „Wagner” din direcţiile est şi sud de la Bahmut. Prin urmare, „Wagnerienii” sunt complet epuizați, deoarece pierderile lor în timpul asaltului asupra Soledar sunt catastrofale. Gruparea Wagner este puțin probabil să-și poată restabili capacitatea de luptă.

În Soledar, Prigozhin a visat să obțină o victorie epică, dar îi era doar rușine

Contramăsurile Ucrainei

Ținând cont de numărul de forțe care au fost angajate de ruși și de tactica folosită de Prigozhin, a fost imposibil ca acest val să fie oprit. Da, rușii se află în prezent în Soledar, dar nu complet – o locație de nord-vest aflată sub controlul forțelor armate ucrainene. Și de acolo încep liniile fortificate de apărare, care se întind până la Blagodatny. Este nevoie de resurse imense pentru a distruge aceste linii de apărare. Și Rusia nu mai are capacitatea de a înainta.

Prin urmare, fie „wagnerienii” fac o pauză operațională și așteaptă la reîmprospătarea resurselor, fie folosesc potențialul unităților obișnuite rusești

Trupele ruse o obișnuite au început să apară treptat pe capul de pod, pe care Prigozhin l-a ținut din primele zile. În acele posturi apar deja militari cu niște abilități de bază, reprezentanți ai Diviziei 106 Aeropurtate, care va fi staționată în zona Soledar și Diviziei 7 Airborne Assault, care va acoperi liniile defensive lângă Bahmut. Unitățile care erau în pregătire în Belarus se apropie treptat. O parte din aceste forțe vor fi retrase în regiunea Luhansk, dar o parte va consolida capul de pod Bahmut. Acest lucru arată că Prigojin își pierde cumva monopolul asupra gestionării operațiunilor militare în această direcție.

Este clar că Prigojin nu a putut cumpăra armele pe care le-a folosit pentru a lupta în Soledar. Adică, în mod clar nu a acționat folosind resurse proprii..

Desigur, Ministerul rus al Apărării, într-un fel sau altul, a fost mereu prezent acolo unde se află Prigojin. De unde au venit artileria, aviația și tancurile? Acum, armata rusă pur și simplu își extinde prezența pe capul de pod Bahmut, deoarece activitățile lui Prigozhin nu au avut acolo niciun efect. În primul rând, în Soledar, Prigozhin a văzut o oportunitate de a obține o victorie epică. Dar îi era doar rușine, pentru că până și propagandiștii ruși spun acum că nu acesta este prețul care trebuia plătit pentru cucerirea Soledar. Cu alte cuvinte, rușii înșiși recunosc că suferă pierderi extrem de mari în Soledar.

La ce consecințe directe poate duce chiar și o pierdere parțială a Soledar?

Deocamdată nu este sigur că Soledar va cădea. Rușii au intrat în Soledar, dar orașul este sub controlul deplin al focului al Forțelor Armate Ucrainene. Adică, de fapt, se poate transforma într-o capcană și „wagnerienii” nu vor putea rezista acolo mult timp. Dacă Soledar este deja sub controlul focului ucrainean este posibil ca forțele ucrainene să se retragă în poziții defensive fortificate.

Dacă Ucraina va menține aceste linii de apărare, de ce să le lăsăm? Acesta este sensul practic al oricărei așezări de pe capul de pod Bahmut și dincolo – de a extrage și de a distruge în mod constant resursele armatei ruse. La începutul războiului pe scară largă se spunea că armata rusă deține o resursă nelimitată de tancuri, rachete și avioane. Și acum vedem că nu este deloc așa. Rusia are deja un deficit de echipament și chiar de obuze de artilerie. De exemplu, au început bombardamentele cu 70-80 de mii de focuri pe zi, iar până la sfârșitul lunii decembrie trăgeau până la 20 de mii de focuri. Când resursele acumulate se termină efectiv, Rusia va trebui să folosească doar producția internă limitată.

Poate duce înaintarea Forțelor Armate ucrainene în direcția Luhansk – Svatove – Kreminna la întărirea actuală a pozițiilor rusești din Soledar? 

Astăzi, în direcția Luhansk, este cea mai bună opțiune pentru un contraatac ucrainean, unde au fost create toate condițiile pentru aceasta. Și nu exclud că exact așa se va întâmpla totul. Deși, din nou, nu consider Soledar o pierdere, acesta și-a îndeplinit rolul, împiedicând Rusia să-și folosească resursele în alte direcții. Acum rușii vor trebui să compenseze cumva aceste pierderi.

Dacă rușii au „risipit” atât de mult în timpul asaltului asupra Soledar, este posibilă o contraofensivă a Forțelor Armate ucrainene pentru a recuceri părțile ocupate ale orașului în viitorul apropiat? Are sens acum?

După părerea mea, nu are sens, pentru că în Soledar, rușii sunt acum ca o palmă deschisă. Și ar fi foarte profitabil acum să bombardăm constant unitățile care sunt stașionate în Soledar cu artilerie.

Anterior, Soledar a fost o parte importantă a liniei noastre de apărare din Donbas. S-a schimbat acum?

Deocamdată, așa rămâne. Bahmut va fi locația principală în care vor avea loc bătăliile. Rușii au înaintat, au ocupat o anumită zonă. Dar asta nu le dă posibilitatea să vireze brusc în direcția Bahmut. Acum se odihnesc pe liniile noastre de apărare și rămân practic blocați în Soledar. Situația lor acolo nu este cea mai bună.

În direcția Zaporijia, rușii își construiesc acum potențialul pentru că le este frică de o contraofensivă

În favoarea cui lucrează gerul și ce poate aduce în continuare încălzirea vremii?

Până acum gerul funcționează tocmai în favoarea Forțelor Armate ucrainene deoarece acestea sunt mai bine pregătite pentru perioada de iarnă. Și în unele locații în care trebuie să desfășurăm acțiuni contraofensive ar fi mai bine dacă vremea geroasă și înghețarea solului ar dura mai mult.

Și în regiunea Zaporijia, în regiunea Herson de pe malul stâng și în regiunea Lugansk, ocupanții au o situație proastă din cauza vremii. Prin urmare, nu pot implementa operațiuni ofensive de amploare. Dacă intră în ofensivă cu astfel de resurse, vor fi efectiv distruși.

În direcția Zaporijia, rușii își construiesc acum potențialul, pentru că le este frică de o contraofensivă din partea Ucrainei. Dar, deocamdată, Forțele Armate ale Ucrainei sunt angajate în crearea condițiilor pentru această operațiune de contraofensivă.

Putem continua să evităm tactica frontală a rușilor, unde aceștia ar putea avea un avantaj pur și simplu prin numărul de trupe, așa cum am văzut în asaltul asupra Soledar?

Putem neutraliza acest avantaj cu o cantitate suficientă de artilerie. Ea ar rupe această tactică de „aruncare cu capul înainte”.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că primăvara este cel mai bun moment pentru avansarea pe front, de care pot profita toate părțile. Care este prognoza dumneavoastră pentru lunile următoare? Mi se pare că Forțele Armate ale Ucrainei vor începe acțiuni contraofensive în perioada de iarnă, iar acestea vor continua și în primăvară. Avem ocazia să începem promovarea în anumite direcții deja în ianuarie-februarie.

Îți recomandăm:

Kirilo Budanov, șeful serviciului secret militar din Ucraina: Marea ofensivă a Ucrainei va începe în martie

cuvinte cheie: Soledar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate