Salariul minim pe economie, un subiect tot mai des abordat. În urmă cu 20 de ani, primele mele locuri de muncă au fost fără carte de muncă. Un teanc de bani dat în mână în zile variabile, la discreția și bunăvoința angajatorului. Am făcut un curs de inspector resurse umane ca să prind curaj să negociez la următorul interviu salariul pe cartea de muncă. Au trecut mulți ani de atunci și s-au diminuat astfel de practici.
Și totuși mulți încă nu înțeleg de ce a plăti taxele integral către stat este benefic pentru întreaga economie. Oricât de puțin ar părea, statul oferă:
- Un cadru politic cu mult mai predictibil decât cel din țările aflate în război.
- O piață liberă în care poți face profit dintr-o activitate economică, oricare ar fi aceea. Poți face profit, nu îl dai statului.
- Un cadru legal care reglementează tranzacțiile economice, astfel încât să ai un grad de predictibilitate.
- Măsuri care încurajează companiile să implementeze anumite programe de dezvoltare.
- Măsuri de protecție, în diferite situații de criză.
- Un cadru care permite dialogul între mediul de afaceri și mediul politic.
Evident, la fiecare dintre cele șase puncte este mult loc pentru îmbunătățiri. Depinde și de curajul și viteza mediului de afaceri de a le implementa, atunci când sunt unele oportunități.
Ce am spus mai sus este partea plină a paharului. Acum voi vorbi despre partea lui goală
Un stat, care emite un cadru legislativ fără a implementa și mijloacele de control, este unul care se auto sabotează. Percepția colectivă este că sunt controale făcute ocazional, un fel de campanii de colectare la buget. Sau aceste controale sunt făcute când există sesizări în spațiului public, din presă în mod deosebit.
Dar să fim realiști. Aceste controale ocazionale nu au puterea de a responsabiliza piața liberă
Cumva ele sunt o transpunere în scena economiei moderne a hoardelor care atacă ocazional pentru a prădui bunul țăranului amărât. Țăranul care muncește un an să plătească birul. Această imagine poate părea deplasată. Însă studiile admit că mentalul contemporan rămâne infestat cu multe din traumele mentalului colectiv istoric. Statul modern rămâne în subconștientul colectiv român reprezentantul ciocoilor, al fanarioților. Lucru care impune campanii serioase de educare pentru a schimba această percepție.
În ultimii ani, am început să vedem mai multe campanii de educare în spațiul public. Unele țin de reclamarea celor care pretind mită. Altele încurajează vaccinarea anti COVID-19.
Îți recomandăm:
Este necesară o campanie intensă de educare pe o perioadă lungă de timp
O campanie care să arate consecințele muncii la negru ar putea avea efecte pozitive. Mesaje explicite astfel încât publicul să recunoască atunci când este plătit corect. Mesaje care să explice ce consecințe sunt când nu se întâmplă ce trebuie. Aceste mesaje ar trebui să fie ușor de înțeles.
- Ai în contractul de muncă salariul minim pe economie? Mai primești, la finalul lunii, un plic cu diferența de bani negociată la angajare? Știi ce pierzi din practica asta? Câteva sute de lei la pensia ta. Asta se întâmplă din cauză că legal încasezi salariul minim pe economie. Iar diferența dintre salariul minim pe economie și ce încasezi, o primești în plic. Reclamă-l aici …
- Ai o familie cu copii și o soție care are grijă de ei, iar tu lucrezi fără contract de muncă? Ce se întâmplă cu ei dacă tu te îmbolnăvești și nu mai poți merge la serviciu? Cine îți plătește spitalizarea? Reclamă-l aici …
- Lucrezi și sâmbăta și duminică fără niciun repaus? Știi ce pierzi din asta? Sănătatea ta. Te plătește dublu pentru orele lucrate sâmbătă și duminică? Nu știi? Verifică. Dacă astea sunt condițiile de muncă de care beneficiezi, ele sunt ilegale. Reclamă-l aici …
Există o secțiune de reclamații pe site-urile ITM-urilor de câțiva ani
Dar existența ei este necunoscută de marea majoritatea a oamenilor. Nu toți au telefoane inteligente ca să intre pe site. Campaniile vizuale în spațiile publice, pot ajunge și atinge pe mulți dintre cei aflați în această situație. Un număr de telefon vizibil, ar putea fi util. Poate și câteva rapoarte anuale ale Ministerului Muncii, ar încuraja publicul să sesizeze astfel de situații.
Cu siguranță, sunt multe alte soluții care pot schimba balanța astfel încât să ne apropiem și noi de economiile statelor dezvoltate. Să nu mai migreze atât de mulți români către Suedia. Dar primul pas este să nu ne mai prefacem că nu avem niciun elefant în cameră.
Îți recomandăm:
Zero taxe pe salariul minim revine. Vom avea o nouă categorie de “speciali”?