Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, spune așa: „deficitul bugetar a scăzut la 44,29 miliarde lei (3,77% din PIB) față de 67,27 miliarde lei (6,37% din PIB), înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020. Între timp am crescut investițiile, fiind unul dintre pilonii politicii guvernamentale. Măsurile luate de Guvernul Florin Cîţu dau rezultate.”
În același timp, Cîțu se laudă ca „am depășit Ungaria la PIB / locuitor, în 2 ani depășim Polonia.”
Vreți să știți adevărul si numai adevărul, fără politică și ipocrizie?
- cheltuielile de capital (investițiile publice ale statului) au scăzut de la 18,1 miliarde lei (septembrie 2020) la 16,9 miliarde lei (septembrie 2021).
- cheltuielile publice au crescut de la 294 miliarde (septembrie 2020) la 314 miliarde lei (septembrie 2021). Deci, +20 mld lei, deși măsurile de sprijin pentru economie au scăzut de la 32,6 miliarde lei (impact bugetar 2020) la doar 10,7 miliarde lei (2021). Deci, nu sunt reforme pentru eficientizarea cheltuielilor publice. Salariile publice sunt tot la cca. 82 miliarde lei. Iar pensiile au crescut de la 104 la 112 miliarde lei (pensiile speciale „alea tăiate” sunt încă în vigoare).
Îți recomandăm:
În plină criză, o informație a scăpat neobservată. Analiștii BT preconizează o creștere masivă a PIB
- Veniturile publice fiscale (colectate de stat) au crescut de la 107 miliarde lei (septembrie 2020) la 135 miliarde lei (septembrie 2021). Deci, o creștere cu cca 28 mld lei. Dar din această sumă, 18 miliarde lei reprezintă taxe amânate la plată în 2020 și decalate pentru 2021. Diferența de cca. 10 miliarde lei vine din creșterea economică. Deci, NU sunt masuri / reforme pentru o colectare mai bună a veniturilor publice (reducerea economiei subterane)
- Economia crește deoarece unii au decretat în luna mai ca „am învins pandemia” la o rată de vaccinare de doar 28%. Au relaxat totul, implicit economia a crescut. Iar acum suntem numiți „idioții Europei”. Avem cele mai multe cazuri și decese de Covid-19 raportat la 1.000 de locuitori.
Mai pe scurt, cifrele privind evoluția deficitului sunt corecte. Dar sunt generate de amânarea unor taxe din 2020 si măsurile de relaxare sanitară din vară, care ne îngroapă (la propriu) acum
Lipsa bunului simt si ipocrizia fără margini le permite unora să se urce pe aceste cadavre și să proclame victoria economică. În același timp alții fac selfie cu piramidele. Între timp, ZERO reforme! Atașat cifre oficiale pentru sursă!
Cat despre comparația cu Ungaria si Polonia, îmi permit să revin cu un alt articol.
Îți recomandăm:
Momentan, spun doar atât: PIB / locuitor crește în România în termeni nominali din cauza inflației și scăderii populației
Conform Eurostat, cca 3.1 milioane români lucrează în străinătate. Este un record în UE, de două ori mai mulți comparativ cu Polonia (deși are populație dublă) și de zece ori față de Ungaria (deși populația este la jumătate față de România).
Cîțu are dreptate într-un singur aspect: „o să depășim Polonia la PIB / locuitor în 2 ani dacă continuam trendul” . Adică trendul inflației, emigrării și deceselor cauzate de Covid.
Îți recomandăm:
Iancu Guda creștere PIB