Luarea unei decizii, ce procese sunt implicate? Probabil fiecare dintre noi a spus măcar o dată în viață că are un sentiment plăcut sau neplăcut despre ceva. Unii dintre noi chiar am luat unele decizii bazându-ne pe astfel intuiții. De multe alte ori s-ar putea însă să nu fi fost conștienți cum anumite emoții, transpuse chiar în reacții fiziologice, ne influențează deciziile. Cu cât avem mai multă responsabilitate, cu atât este mai probabil să avem ocazional experiențe de tipul “am un nod în stomac”, “mă ține ceva”, “mă strânge ceva în piept”, “mi se strânge stomacul”, pe care fie le ignorăm, fie le interpretăm ca semnale ale intuiției. Este important să luăm în calcul toate variabilele în luarea unei decizii. Pentru unii acest barometru intern are chiar un rol central în decizii. Câțiva vorbesc chiar de faptul că succesul lor se datorează acestei inteligențe intuitive.
Realitatea însă este ceva mai nuanțată în luarea unei decizii
Înainte de toate, manifestările somatice de tipul celor de mai sus sunt datorate proceselor subconștiente. Simptomele pot fi asemănătoare. Însă cauzele pot fi foarte diferite. Pot exista conflicte interioare, valori proprii nesatisfăcute, sentimente negative precum vinovăție, credințe negative.
Creativitatea și rezolvarea problemelor, în luarea unei decizii, sunt determinate de gradul în care reușim să ne conectăm la resursele uneori subconștiente. Procesăm zilnic mult prea multe informații pentru a reține conștient toate acestea. Aici și la informații ce țin de contexte, oameni, comportamente, medii cu care ne întâlnim. Fiecare dintre acestea sunt filtrate într-un mod care face sens pentru noi. Sunt folosite conștient sau nu atunci când este oportun. Așa se face că avem câteodată o presimțire proastă despre o decizie, eveniment, nu pentru că am fi în mod particular înzestrați. Sunt lucruri pe care le știm dar care ne scapă momentan din atenția conștientă.
Îți recomandăm:
Într-un studiu devenit arhicunoscut, participanții au fost invitați la un joc de cărți de noroc
Aceștia puteau alege între doua teancuri de cărți, din care unul era măsluit astfel încât să ofere câștiguri mici. După câteva runde de joc, palmele jucătorilor au început să transpire imediat înainte de a își exprima intenția de a alege din teancul dezavantajos; așadar existau semnale fizice care să îi alarmeze că nu e o decizie bună însă nu conștientizau acest lucru. Concluzia cercetătorilor a fost aceea că “judecăți inconștiente ghidează comportamentul chiar înainte ca conștientul să o facă. Fără ajutorul a astfel de judecăți cunoștințele exprimate pot fi insuficiente pentru a determina un comportament avantajos”. Într-o altă variantă a studiului, cercetătorii au identificat variații în ritmul cardiac care erau corelate cu decizia de a trage din teancul câștigător sau nu. Dar precedau momentul în care acest fapt devenea cunoscut. Cei care erau mai atenți la aceste semnale ale inimii au avut o rată mai bună a câștigurilor.
Când luăm decizii complexe subconștientul ne poate ajuta să luăm decizii mai inspirate decât raționalizarea conștientă
Mai exact, cumpărătorii de mașini sau alte bunuri care ai luat decizii rapide s-au declarat ulterior mai mulțumiți de decizia lor decât cei care au acționat după analize îndelungate. De aici nu putem concluziona că este mai bine să acționăm impulsiv, ci mai degrabă că procesul decizional poate fi îmbunătățit dacă învățăm să considerăm in mod deliberat anumiți factori pe care de obicei nu îi conștientizăm.
Odată ce conștientizăm imensitatea resurselor de care dispunem dincolo de ceea ce folosim conștient putem alege. Avem posibilitatea să creăm ocazii pentru ca acestea să se manifeste astfel încât să luăm decizii mai inspirate. Cu alte cuvinte, ne putem ajuta intuiția. Iată câteva lucruri de avut în vedere în acest sens:
- Reacțiile fizice pe care le avem atunci când contemplăm o decizie nu sunt aleatorii și nici de neglijat. Indiferent de modul în care se manifestă ele reflectă valori, credințe, aspirații, conflicte interioare etc. Astfel de reacții sunt un mod prin care subconștientul ne aduce in atenție aspecte pe care le ignorăm. Este util astfel să le dăm atenție și să explorăm ce înseamnă ele. Aici cel mai frecvent vorbim de senzații fizice în zona inimii sau a sistemului digestiv. Nu întâmplător există tot mai multe studii care documentează rolul important pe care îl au aceste zone în neurologia noastră.
- Mai mult decât atât există studii care au demonstrat că există reacții la nivel inimii care preced nu doar momentul în care un eveniment este perceput de creier. Chiar și cel în care are loc. În acest caz evenimentul se referea la imagini stimul și reacțiile au fost observate înainte ca imaginea să fie selectată de calculator.
Pentru a permite astfel de intuiții sa se manifeste cât mai des căutați să deveniți conștienți de emoțiile proprii. Fiți atenți la schimbările de stare. Acceptați-le și explorați curioși ce înseamnă ele
- O minte supraocupată este puțin probabil să lase spațiu suficient pentru ca intuiția să se manifeste. Multitaskingul, odată considerat o virtute, este un inamic al abilității noastre de a ne conecta la resursele subconștiente. În schimb, când “nu facem nimic” avem uneori surpriza de a găsi soluții sau de a vedea ce altceva este posibil în ceea ce privește anumite decizii. Activitățile de rutină, timpul dedicat hobby-urilor, momentele de relaxare pot fi momentele optime pentru astfel de revelații. Fiți atenți la ce funcționează cel mai bine pentru voi și dedicați timp în acest sens.
- Avem tendința de a vedea deciziile binar (Să fac X sau nu? Să aleg X sau Y?) sau într-un mod mult prea restrictiv (Cum să cresc rata de conversie?). Acest lucru în schimb ne limitează în mod inutil capacitatea de a gândi creativ; fără să vrem, astfel de formulări fac să ignorăm ce altceva este posibil să decidem.
Îți recomandăm:
La început munceam pe 1000 de lei. Acum câștig de 6 ori mai mult, însă nu banii fac diferența
Clarificați ceea ce vreți să obțineți într-o anumită decizie. Căutați care este scopul cu adevărat important pe care trebuie să îl aveți în vedere; astfel ne lărgim perspectiva și lăsăm spațiu de gândire subconștientului
Reluând exemplul de mai sus, una este să ne propunem creșterea vânzărilor și cu totul altceva este să ne concentrăm atenția pe rata de conversie.
- Diferențierea între intuiții care trebuie valorificate și biases. Capacitatea noastră de a învăța din experiențe zilnice ne predispune și la a deveni victime ale erorilor cognitive. Subconștient creăm tot felul de legături între evenimente ceea ce ne simplifică infinit existența. Însă în același timp ne poate “orbi”. Putem ajunge să ignorăm complet informațiile care ne contrazic convingerile, să devenim influențați de cifre care fără să realizăm ne devin referințe.
Astfel este posibil ca ceea ce considerăm intuiție să fie un simplu “produs” al “automatismelor” noastre de gândire. Este necesar un efort de conștientizare a faptului că suntem predispuși la așa ceva. Este de exemplu natural să vedem preponderent argumentele care ne susțin alternativa favorită însă odată ce acceptam acest lucru putem să adaptăm tehnici de management al acestei tendințe.
În concluzie, inteligența intuitivă este la îndemâna tuturor. Gradul în care se manifestă depinde de modul în care ne prioritizăm energia și ne conștientizăm emoțiile în luarea unei decizii. Nu întâmplător oamenii care își urmează pasiunile ne par înzestrați cu o intuiție aparte; în realitate însă reacția de cauzalitate este inversă: ei sunt atenți la ce își doresc, canalizează eforturile în acea direcție și această aliniere și congruența facilitează manifestarea inteligenței intuitive.