adplus-dvertising

Concediu la Mamaia unde o cameră ajunge la 1.500 lei, te tai în scoici și apa e foarte adâncă la mal

Un concediu la Mamaia poate fi mai puțin plăcut când o cameră ajunge la 1.500 lei, apa e adâncă la mal și te poți tăia în scoici. Puțini însă dintre cei care aleg să își petreacă vacanțele în stațiunile de la Marea Neagră se declară apoi mulțumiți de condiții, relatează Newsweek.ro

Vacanța este pentru mulți români acel moment din an în care merge cu familia sau prietenii la mare. Nu toți sunt mulțumiți de condițiile pe care le găsesc în stațiunile de pe litoralul românesc.

Sunt câteva lucruri care trebuie luate în calcul de către cei care doresc să meargă în concediu la mare în România. Cazarea, mâncarea, transportul, sunt doar cele mai importante aspecte ale călătoriei. Sunt însă mult mai multe cheltuieli unele care apar din motive neprevăzute.

Reporterul Newsweek vă arată la ce să vă așteptați dacă mergeți acum în stațiunile de pe litoral. La ce să te aștepți dacă mergi la mare în România

Cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc, în această perioadă, este Mamaia. Și nu vin numai turiștii tineri și dornici de distracție. În majoritatea hotelurilor sunt foarte multe familii cu copii. În România sunt puțini cei care aleg all inclusive. Cei mai mulți aleg demipensiune (mic dejun inclus) la un hotel cu piscină (dacă marea este agitată, murdară, sau pur și simplu nu au chef să meargă până la apă, rămân să se distreze lângă hotel).

Pentru că elevii care nu dau examenele naționale sunt deja în vacanță, am vrut să vedem dacă au ales să meargă la mare.

Nu erau foarte mulți oameni deși vremea a fost frumoasă. Nici hotelurile nu erau pline deși au venit cu oferte anul acesta. Multe astfel de unități de cazare au oferit gratis 1-2 șezlonguri pe plajă, în funcție de camera rezervată, pe toată perioada sejurului. Altfel, prețul unui șezlong era 25 -30 de lei pe zi.

La barurile de pe plajă cea mai ieftină bere este la 7 lei, iar un suc 5 lei – la 330 ml pentru că, altfel, unul natural este 15 lei. O cafea 5-10 lei.

Camera dublă costă undeva la 270- 320- 400 lei/noapte la un hotel de 4 stele iar un apartament cu 2 camere, 2 bai si 2 terase, 450-600 lei / noapte. Prețurile variază însă în funcție de cât de aproape de plajă este hotelul și de ce dotări are.

Prețurile despre care vă spuneam mai sus sunt pentru demipensiune la un hotel de 4 stele cu piscină, acces la sala de fitness.

Am ales un hotel de 4 stele care este relativ aproape de plajă, iar dacă nu se lățea plaja, probabil că făceai cel mult 50 de metri de la ieșirea din hotel până la primul val al Mării Negre.

Pentru o cameră dublă cu all inclusiv, în această perioadă se plătește aproximativ 1.500- 2000 de lei pe noapte

Dacă nu ai all inclusive și vrei să iei masa la restaurant, trebuie să știi că un meniu pentru cinci persoane cu ciorbă, felul 2 și un desert costă cel 500-600 de lei, fără băuturi.

Mai este și varianta low cost „împinge tava”, unde prețurile sunt mai accesibile însă un prânz consistent pentru o persoană costă undeva la 70 de lei.

Cei care vor să meargă la o cherhana, pot plăti până la 700 de lei pentru un platou cu fructe de mare și pește pentru 5-6 persoane. Fătă băuturi.

Prețurile vor crește însă începând cu 1 iulie cu până la 25%.

Cei care vor să meargă pe buget extraredus, pot să își cumpere mîncare de la supermarketuri. Unele dintre acestea au și bucătărie proprie și chiar loc de servit masa. Iar un prânz acolo pentru cinci persoane costă mai puțin de 200 de lei.

Condiții de 2 stele la preț de 4 stele

Sunt turiști care se plâng de condițiile de cazare. ”Nu este așa curat cum ne-am fi așteptat la 4 stele. Sunt păienjeni pe terasă. La baie, ușa la duș nu se închide etanș”, a spus un turist nemulțumit.

”Plătim condiții de 2-3 stele la preț de 4 stele”, a spus un alt turist care s-a plâns că pe balcon sunt scaune și o masă mică din plastic, deloc estetice și incomode. ”Nu înțeleg de ce le-a mai pus. La un vânt mai puternic le zboară de pe balcon (scaunele)”, a mai spus acesta.

”Aerul condiționat nu a funcționat la prima cameră. Am cerut să ne dea altă cameră”, a comentat un altul.
”Am vrut să îmi usuc părul dar feonul a făcut scurt. M-am speriat foarte tare”, a spus o turistă.

Oamenii s-au mai plâns și de mobilierul vechi din unele hoteluri atât din camere cât și din restaurante.

Cu toate acestea sunt mulți care spun că vin de ani de zile la aceleași unități de cazare pentru că ”nu ne mai batem capul să găsim în altă parte. Facem rezervare și venim aici. Știm condițiile, ne adaptăm”, a spus un turist.

Nisip plin de scoici, malurile prea abrupte

Deși avem cele mai late plaje din Europa, turiștii nu se declară prea încântați. Mulți spun că se plictisesc până ajung la șezlong.

”Măcar faci cei 10.000 de pași” a glumit un turist venit câteva zile cu familia la Mamaia. Se referea la aplicația mobilă care măsoară pașii.

De la ultimul rând de șezlonguri până la apă este loc suficient pentru ca cei care vor să stea pe cearșaf. Însă cei care aleg să facă acest lucru sunt extrem de puțini.

Și își lasă cearșeaful sau prosopul aproape de apă din alte considerente decât pentru a se bronza: când ies din apă au nevoie să se șteargă pe picioare și să își ia încălțări pentru că altfel se taie în scoici.

De altfel, mulți turiști au ales să poarte ”aquashoes”. Copiii nici nu pot merge fără o astfel de încălțăminte. Apoi, geamandura este la câțiva metri de plajă.

”Pur și simplu nu ai cum să calci. Copiii nu mai pot face castele de nisip”, a comentat un turist.

”Nici nu apuci să înoți că trebuie să te oprești”, a spus un alt turist.

Apa se adâncește brusc lângă mal. Dacă nu ești atent, poți cădea. O femeie în vârstă a cerut ajutorul turiștilor de pe margine să iasă din apă. Pur și simplu nu putea să urce pe mal.

Acesta este însă peisajul de zi în Mamaia. Noaptea totul se animă. Muzica se aude din cluburi iar artificiile brăzdează cerul nopții.

În celelate stațiuni prețurile sunt mai mici, însă este mult mai aglomerat.

De exemplu, acum, la un hotel de 3 stele din Jupiter, prețul pentru o persoană pentru o camera dublă standard, All inclusive începe de la 1339 lei, iar în iulie va fi de la 2199 de lei. În august 2899 de lei iar în septembrie 1619 lei.

În Năvodari, cele mai multe camere se închiriază cu prețuri de până în 250 de lei/noapte. Însă și în această stațiune, la fel ca în Constanța, se simte disconfortul creat de lucrările de infrastructură. Se lărgesc străzile, se mai fac lucrări la canalizare.

Panica românilor veniți la mare: holeră din Ucraina, meningită din Turcia

Însă, pe lângă nemulțumirile privind condițiile de cazare, prețurile ridicate la mâncare, românii care ajung pe litoral sunt îngroziți de câteva știri pe care le rostogolesc în continuare în discuțiile purtate pe plajă.

”Au zis la TV că vine holera din Ucraina”.
”Și la turci e ceva. Meningită”
”Hai că până plecăm noi nu vine”
”Nu mai intrăm în apă și așa e murdară”.

Acestea sunt discuțiile frecvente purtate pe plajă. Sunt români care și-au anulat rezervările din cauza riscului de contaminare. Însă autoritățile române spun că nu trebuie să ne îngrijorăm.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a transmis la un post de televiziune că ”nu există niciun pericol si românii pot merge liniștiți la mare. Bineînțeles, respectând regulile de igienă personală și evitând consumul de alimente din surse neverificate pentru prevenirea infecțiilor digestive care apar mai frecvent în acest sezon!”

Cu ce este mai avantajos să mergi la mare. Cât te costă să mergi cu trenul și cât cu mașina

Noi am ales mașina deși având în vedere restricțiile de circulație la podul de la Fetești, probabil, cel mai avantajos drum spre și dinspre mare este cu trenul. Întârzierile în această perioadă sunt foarte rare. Altfel, în 2 ore ești de la București la Constanța.

De acolo, pentru a merge în stațiuni fie se pot lua alte legături feroviare, fie autobuzele serviciului local de transport în comun, fie taxi ori ride sharing. Se pot închiria chiar și trotinete dacă se dorește acest lucru, iar distanțele sunt mai mici.

Cu mașina am făcut 4 ore de la București la Constanța. Pentru că la Fetești se circulă alternativ pe un sens de mers. Practic se blochează un sens timp de câteva zeci de minute. Pe sensul blocat se formează cozi de mașini care se întind pe kilometri buni.

Apoi, am prins foarte aglomerat în Constanța. Era ora la care mulți se întorceau de la serviciu însă sunt și lucări în trafic în acest oraș.

În principiu, cei care aleg mașina o fac pentru confortul personal și, dacă este vorba despre o familie cu 2-3 adulți, costurile sunt mai mici. În această perioadă trenurile sunt foarte aglomerate și sunt foarte multe situații în care nu se găsesc locuri nici măcar în picioare. Biletul de la București la Constanța pentru un adult este de 75 de lei. Elevii merg gratuit până în clasa a 12-a.

Pe noi, combustibilul dus-întors ne-a costat 300 de lei. Am fost 4 adulți și un copil.

Cei care merg cu mașinile trenuie să se informeze din timp despre tarifere de parcare sau dacă hotelul are parcare proprie. În Mamaia, parcarea publică costă undeva la 10 lei / zi, iar în weekend este gratis. Hotelurile au și locuri de parcare pentru clienți însă acestea nu sunt suficiente.

Îți recomandăm:

Mamaia, o stațiune tristă cu puțini turiști unde se bea șampanie de mii de euro

cuvinte cheie: Concediu la Mamaia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate