adplus-dvertising

Șefii toxici demotivează, nu favorizează dezvoltarea, fac micromanagement, nu ascultă niciodată și te fac să te simți nesigur. Cum să vă păstrați liniștea

Șefii toxici demotivează, nu favorizează dezvoltarea, fac micromanagement, nu ascultă niciodată și te fac să te simți nesigur. Cum să vă păstrați liniștea

După prima mea interacțiune cu adevărat oribilă cu șeful șefului meu, m-am așezat, uimită, în fața laptopului meu, scrie Claudia Guthrie în The Muse. În ceea ce eu credeam că va fi o întâlnire individuală fără evenimente, șefa mea a început cu: “Nu pari fericită aici, iar noi nu vrem aici oameni nefericiți. Aș fi mai mult decât fericită să vă găsesc un alt loc de muncă în altă parte”.

Aveam nevoie de acel loc de muncă și nu eram nefericită – deși nu mă sfiam să sugerez modalități de îmbunătățire a fluxurilor de lucru și să evidențiez punctele de fricțiune recurente. Sentimentele mele au fost rănite. Intențiile ei am crezut că erau bune inițial. Doar că și-a formulat greșit îngrijorarea.

Câteva luni mai târziu, am avut un apel Zoom. A decurs la fel de bine ca și prima discuție. “Fac asta de mult timp și nu am fost niciodată întrebată”, a spus ea. “Vă sugerez să aveți grijă la tonul pe care îl folosiți”.

Atunci mi-am dat seama: că totul se transformase într-un tipar. Aveam de-a face cu un șef toxic. Ce este un șef toxic și de ce e atât de nasol să ai unul?

Un șef toxic este un manager care demoralizează și dăunează oamenilor aflați în subordinea sa. Comportamentul lor repetat și perturbator îi determină pe angajați să devină dezangajați, le diminuează sentimentul de apartenență și le răpește autonomia și scopul – toate acestea fiind vitale pentru a prospera la locul de muncă.

“Șefii toxici acționează toate pârghiile care duc la epuizare”, spune Peter Ronayne, membru senior al facultății de la Center for Creative Leadership și coautor al cărții The Toxic Boss Survival Guide.

Raportul “State of the Global Workplace” realizat de Gallup în 2022 a constatat că doar 33% dintre angajații din SUA și Canada se simt implicați în munca lor, un sentiment pe care șefii buni îl favorizează. Mulți angajați au declarat că au experimentat emoții negative în timpul zilei de lucru, inclusiv îngrijorare (41%), stres (50%), tristețe (22%) și furie (18%) – o rețetă pentru epuizare.

Raportul a identificat cinci surse care duc la epuizare: tratament nedrept la locul de muncă, un volum de muncă imposibil de gestionat, comunicare neclară din partea managerilor, lipsa de sprijin din partea managerilor și presiunea nerezonabilă a timpului. Iar “aceste cinci cauze au un lucru în comun: “șeful tău”, rezumă raportul. “Dacă ai unul rău este aproape garantat că îți vei urî slujba”.

Iată ce trebuie să știți despre lucrul cu șefii toxici – și cum să vă păstrați liniștea. 6 semne ale unui șef toxic

Există șefi buni și există șefi mai puțin buni. Dar, deși unii manageri pot fi dezorganizați, distanți sau chiar puțin enervanți, asta nu înseamnă că sunt toxici. Așadar, ce face un șef cu adevărat nociv?

1. Un șef toxic nu ascultă niciodată

Când aveți de-a face cu un șef toxic, feedback-ul, sugestiile și preocupările dvs. nu sunt băgate în seamă. Iar respingerea constantă a unui manager dăunează nu doar echipei sale, ci întregii companii, spune Tiziana Casciaro, profesor de comportament organizațional și management al resurselor umane la Universitatea din Toronto.

“Nicio organizație nu poate prospera fără ca oamenii să învețe unii de la alții. Altfel, toți facem aceleași lucruri pe care le-am făcut întotdeauna”, spune Casciaro. “Nu există creștere atunci când ai un șef care face aproape imposibilă comunicarea”. Iar atunci când nu poți comunica, pierzi oportunități valoroase de a învăța și de a contribui cu idei și s-ar putea să simți că munca sau ideile tale nu contează.

2. Șefii toxici fac micromanagement

La locul meu de muncă, trebuia să completăm în fiecare zi o foaie de calcul în care să detaliem cum ne petrecem timpul de lucru. Dacă aveam o zi mai puțin productivă decât altele, primeam o atenționare: “De ce ai editat doar două articole în această zi?”.

Ronayne spune că micromanagementul poate fi o calitate enervantă a oricărui șef, dar este, de asemenea, o caracteristică comună a toxicității. Micromanagementul devine toxic atunci când șeful trebuie să aibă un cuvânt de spus în tot ceea ce se întâmplă – chiar și atunci când ți-ai dovedit abilitatea și responsabilitatea – și când se grăbește să culeagă roadele pentru munca depusă de alții. “Este într-adevăr o chestiune de control și o lipsă de încredere”, spune el.

3. Șefii toxici nu favorizează creșterea

Atunci când lucrați sub conducerea unui șef toxic, s-ar putea să vi se pară că munca dvs. este monotonă. Pe măsură ce timpul se prelungește, nu primești responsabilități sau sarcini noi, munca ta nu este recunoscută, iar tu s-ar putea să te simți sufocat și blocat. Așa cum mi-a spus fostul meu manager toxic atunci când i-am cerut mai multe sarcini: “Rolul tău este acesta și nu se va schimba.”

“Un șef toxic demotivează”, spune Casciaro. “Aceștia permit foarte puțină libertate de acțiune în ceea ce privește modul în care un subordonat își desfășoară activitatea care îi este încredințată. Șefii toxici ascultă foarte puțin. Șefii toxici nu valorifică la maximum capacitățile unui subordonat.

4. Șefii toxici se comportă diferit în preajma propriilor manageri

Deși a numi pe cineva “cu două fețe” ar putea părea un pic cam pueril, Ronayne spune că este un descriere precisă și un comportament comun al șefilor toxici. Aceștia tind să acționeze diferit în funcție de cine îi observă.

Acest lucru poate fi deosebit de problematic, deoarece colegii de la nivelul șefului tău sau de la un nivel superior s-ar putea să nu vadă cum își tratează subordonații sau să nu aibă o viziune imparțială asupra a ceea ce se întâmplă zi de zi. Iar pentru subalterni, faptul că au un șef care este prieten cu cei de sus poate fi descurajant și poate face mai intimidant să își exprime îngrijorarea cu privire la comportamentul lor toxic.

5. Șefii toxici te fac să te simți nesigur

Potrivit raportului 2022 al U.S. Surgeon General’s 2022 Workplace Mental Health and Well-Being (Sănătatea mentală și bunăstarea la locul de muncă), “Crearea condițiilor de siguranță fizică și psihologică este o bază esențială pentru asigurarea sănătății mentale și a bunăstării la locul de muncă”. Șefii toxici îți diminuează sentimentul de apartenență și legătura cu organizația, spune Ronayne. Și, pur și simplu: a nu te simți în siguranță să vorbești și a te îngrijora în mod constant cu privire la siguranța locului de muncă este incredibil de solicitant din punct de vedere mental.

“Incertitudinea pe care o provoacă șefii toxici este extrem de epuizantă pentru orice individ aflat la capătul ei”, spune el. Subminând sentimentul de siguranță al angajaților lor, “ei epuizează oamenii din echipele lor și din organizații foarte, foarte repede”.

6. Șefii toxici au așteptări nerezonabile

Odată, când echipa mea se simțea epuizată din cauza volumului mare de muncă pe care trebuia să îl atingem în fiecare zi, ne-am exprimat îngrijorarea într-o ședință de echipă. Răspunsul managerului nostru? “O mulțime de alte companii au un randament chiar mai mare decât noi”.

Șefii toxici sunt adesea inflexibili în ceea ce privește așteptările lor și cer un volum de muncă extrem de mare, decizii neclare și răspunsuri la e-mail-uiri în weekend. Aceste cerințe cresc anxietatea și teama angajaților, potrivit raportului medicului chirurg general, și pot submina armonia dintre viața profesională și cea privată, pe care raportul o numește o componentă cheie pentru bunăstarea angajaților.

7 sfaturi pentru a face față unui șef toxic

Odată ce v-ați dat seama că șeful dvs. are un comportament toxic, ce puteți face în această privință? Există câteva abordări pe care le puteți adopta:

1. Oferiți-le feedback

Unii manageri s-ar putea să nu fie conștienți de cât de toxice sunt acțiunile lor, spune Casciaro. Așa că prima abordare ar trebui să încercați să discutați cu ei. Acest lucru poate fi de asemenea util pentru a determina dacă șeful tău este cu adevărat toxic – perturbator, nepoliticos și egocentric – sau dacă stilul său de management este pur și simplu nepotrivit cu ceea ce ești obișnuit.

De multe ori, comportamentul toxic își are rădăcinile în narcisism, spune Ronayne, iar feedback-ul pe care i-l oferiți managerului dumneavoastră ar putea rămâne nerecunoscut. “Dacă sunt cu adevărat toxici, nu le pasă”, spune el. “Iar aceasta este o componentă cheie a toxicității”. Așa că, dacă reacția lor la un feedback politicos și profesionist este crudă sau nepăsătoare, veți avea cel puțin o idee mai bună despre cu ce aveți de-a face.

2. Încercați să le înțelegeți (nu să le scuzați) comportamentul

Comportamentul toxic provine adesea dintr-un loc de nesiguranță, spune Casciaro. Ea recomandă să faceți un pas înapoi și să încercați să vedeți de ce au nevoie să exercite atât de mult control asupra celorlalți. Abordarea? “Încercați să înțelegeți regulile acelui comportament, astfel încât să puteți oferi poate ceva care să dea un mic impuls șefului și să devină puțin mai puțin nevoia de a-i strivi pe toți ceilalți din jur”, spune ea.

3. Efectuați alte conexiuni

Este ușor să te simți blocat într-o relație proastă între manager și subordonat, dar nu trebuie să te predai. În schimb, faceți alte conexiuni profesionale cu potențiali mentori, atât în cadrul organizației dvs. cât și în afara acesteia. Promovarea acestor relații alternative vă poate deschide noi oportunități de carieră și confidenți care să vă ajute să ieșiți din situația dificilă în care vă aflați.

“Uitați-vă în jurul organizației, extindeți-vă rețeaua, găsiți-vă o cale de acces către un alt grup”, spune Casciaro. “Multe organizații sunt suficient de mari pentru a vă oferi alternative care să vă permită să urmăriți o altă opțiune, astfel încât să nu fiți blocat într-o poziție care este pur și simplu prea greu de rezolvat pentru dvs. individual.”

4. Cultivați grija de sine

Ronayne echivalează relațiile de zi cu zi cu șefii toxici cu a fi pierdut în pădure: “Ceea ce este cu adevărat interesant – și când te uiți la toate aceste cazuri de cine a supraviețuit pierderii în sălbăticie, sau după accidente de avion, sau drumeții care au mers prost – nu este cea mai puternică persoană. Nu este persoana cea mai bine antrenată. Este vorba de atitudinea mentală care este implicată.”

Nu este vorba de a accepta toxicitatea sau de a ascunde răul pe care îl provoacă. “Aveți de-a face cu o situație toxică. Dar unde poți găsi umor în cursul unei zile de muncă, unde poți vedea frumusețea acelei zile, când îți poți exprima recunoștința pentru lucrurile mici care se întâmplă chiar și având un șef toxic?”, spune el. Poate că puteți găsi un moment de camaraderie cu colegii de muncă sau puteți sărbători o mică victorie. “Această atitudine și aceste tactici sunt cheia supraviețuirii – în sălbăticie sau la un loc de muncă toxic.”

5. Cereți ajutor

Atunci când lucrezi pentru o persoană toxică, nu ai decât o anumită putere. Înainte ca situația să devină prea greu de gestionat, apelează la altcineva pentru sfaturi despre cum să navighezi în situație sau cum să ieși din ea. Cine anume poate fi dificil de ales, spune Ronayne – poate fi un mentor de încredere, cineva de la resurse umane sau managerul tău de nivel superior (adică șeful șefului tău). Uneori – cum ar fi, de exemplu, dacă șeful tău toxic face parte dintr-o echipă de conducere toxică mai mare sau reflectă o cultură toxică mai profundă – ar trebui să fie cineva din afara locului de muncă.

Documentați cazurile specifice ale comportamentului abuziv al șefului dvs. și fiți strategic în privința persoanelor cărora le prezentați îngrijorările dvs., mai ales dacă există riscul ca șeful dvs. toxic să se răzbune dacă află că discutați despre ele. În general, Ronayne recomandă să vă duceți îngrijorările și documentația la departamentul de resurse umane.

6. Uniți-vă forțele cu alții

Sunt șanse ca șeful tău să nu-și manifeste comportamentul problematic doar față de tine. Vorbiți cu colegii de încredere, față în față, despre experiențele lor cu șeful toxic, apoi exprimați-vă îngrijorarea față de cineva în care aveți încredere. Când mai multe persoane se reunesc, “devine clar că este vorba de o situație”, spune Casciaro. “Nu este vorba doar de un singur angajat nemulțumit”.

7. Dacă ați epuizat toate opțiunile luați în considerare demisia

Dacă ați epuizat toate celelalte opțiuni și vă puteți permite să ieșiți, atunci ieșiți. Desigur, a demisiona imediat, fără a avea un alt loc de muncă pregătit, nu este o opțiune fezabilă pentru toată lumea (mie mi-a luat mai mult de șase luni după acea serie de interacțiuni pentru a găsi un nou rol și a-mi depune preavizul. Dar, între orele de lucru, apucați-vă să lucrați la strategia de ieșire. Începeți să căutați un nou loc de muncă și să vă extindeți rețeaua.

Și nu uitați că nu trebuie neapărat să părăsiți compania pentru a scăpa de un șef toxic; Ronayne recomandă să căutați în cadrul organizației dumneavoastră alte oportunități mai sănătoase. Dar dacă plecați, fiți direct în legătură cu motivul în timpul interviului de plecare. Acest lucru oferă companiei date și documentație pe baza cărora poate acționa în viitor. Doar faceți-o ca un profesionist ce sunteți. Nu este nevoie să vă depășiți fostul șef și să vă prezentați singur comportamentele toxice la plecare.

Îți recomandăm:

Interviu cu Doru Șupeală (Hacking Work): „Managerii care se plâng că nu se mai găsesc angajați sunt incompetenți, aroganți și mincinoși”

cuvinte cheie: șefii toxici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate