Gabriel Biriș atrage atenția prin intermediul unei postări pe propriul cont de socializare cu privire la impozitarea cifrei de afaceri. Redăm mai jos comentariile lui Gabriel Biriș;
„Are cineva idee de unde tot vin ideile astea cu impozitarea cifrei de afaceri?
Am vazut-o prima data in Programul de guvernare al celui de al doilea guvern pus de Dragnea, adică Guvernul Tudose (da, acel domn care l-a lăsat pe Shinzo Abe cu ochii în soare).
Atunci, Dragnea probabil ca a căzut în plasa elanului creator al unor economiști toxici, dar influenți în sferele înalte ale PSD. Aceiași toxici care au generat și split TVA, măsura ce ar fi blocat economia sau salaryledgrouth (Wage-Led Growth n.r.), politică ce a spulberat echilibrul bugetar…
Să revenim însă la acea enormitate, înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri. De ce zic ca e enormitate?
În primul rând că ne scotea economic din UE și din restul lumii civilizate. Nici Directiva Parent/Subsidiary, nici Directiva re: redevențe/dobânzi și nicio convenție privind evitarea dublei impuneri nu s-ar mai putut aplica. Practic România devenea piață neagră pentru orice investitor serios, rămânând atractiva exclusiv pentru speculanți.
În al doilea rand, scotea din piață producătorii români, pentru că impozitul pe cifra de afaceri se aplică pe lanț și devine mult mai ieftin să cumperi produse făcute afară decât din România.
În al treilea rând, că impozitul ăsta pe cifra de afaceri este până la urmă suportat, ghici de cine? În principal, de consumatorul final (adică de românii de grija căruia mor azi politicienii) și de exportatori. Pot explica și de ce spun asta. Văd deci că ideea revine. Pentru ca nu îmi e clar în ce formă, mă opresc acum aici.
Context:
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a dat vineri noi detalii despre politica fiscală pe care partidul său o dorește după preluarea guvernării. El a spus că își dorește ca și companiile mari care activează în România să plătească, la fel ca și micile companii, un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri.
„Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, al IMM-uri, la Horeca. Dar e corect ca și companiile mari care activează în România să plătească la fel ca și companiile românești: cel puțin 1% din cifra de afaceri. Avem datoria să creăm acest echilibru concurențial. Avem cea mai mare impozitare pe muncă din Europa, 45%. Păi nu vă așteptați să ne vină rudele înapoi din Diaspora cu așa impozite. Trebuie să găsim un echilibru”, a spus Ciolacu la Brăila.”
Îți recomandăm:
România creștere economică de aproape 800% între 2000-2022, cea mai mare din Uniunea Europeană
cuvinte cheie: impozitarea cifrei de afaceri