După evoluții în zig-zag în cursul lui 2022, Pilonul II de pensii private se pregătește să termine anul cu o recuperare spectaculoasă, reușind să compenseze cea mai mare parte din scăderile cauzate de inflația record, creșterea dobânzilor, deprecierea titlurilor de stat, fluctuațiile bursiere, războiul din Ucraina, criza energetică și teama piețelor de o recesiune globală în 2023.
Pe data de 2 decembrie, cea mai recentă dată de raportare publică pentru administratorii fondurilor de pensii private, activele nete administrate de cele 7 fonduri au ajuns la 96,5 miliarde de lei, un record istoric pentru Pilonul II, sume cu peste 8% mai mari decât la începutul lui 2022.
Active la un nivel record înseamnă că toți cei aproape 8 milioane de români care sunt prinși în sistem au ajuns la valori maxime istorice pentru sumele din conturile personale, după ce acestea au oscilat în cursul anului. Practic, niciunul dintre cei 8 milioane de participanți nu mai poate spune că are mai putini bani decât la începutul anului sau decât anul trecut, așa cum a fost cazul, pentru foarte scurt timp, în anumite momente din 2022.
Datele publicate de administratori arată randamente cuprinse între -3,7% și +0,1% pentru primele 11 luni ale lui 2022, cu un rezultat mediu ponderat de -2,8%. Asta după ce, la diverse momente în cursul lui 2022, rezultatul cumulat al pieței față de începutul anului scăzuse până la minime de -7%, chiar -8%. Recuperarea are loc pe fondul sentimentului piețelor că inflația globala este la un plafon, urmând scăderi, ceea ce apreciază valoarea instrumentelor cu venit fix din portofoliile fondurilor de pensii. Acestea investesc circa două treimi din banii românilor în titluri de stat românești, iar un sfert în acțiuni listate, în special la Bursa de la București.
2022 este astfel primul an din istoria de 15 ani a Pilonului II e pensii când, foarte probabil, fondurile vor avea un randament negativ, după 14 ani de creștere aproape continuă.
Anul acesta, atât instrumentele cu venit fix (titluri de stat, obligațiuni) cât și cele cu venit variabil (acțiuni listate, fonduri de investiții) au marcat scăderi și recuperări succesive, în funcție de sentimentul global al piețelor, de evoluțiile inflației și de mersul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cel mai important eveniment al anului. Faptul că piețele financiare nu doar cresc, ci mai au și corecții – aceasta este explicația pentru evoluțiile oscilante ale Pilonului II, ca de altfel pentru toate instrumentele de economisire și investire.
Deși lucrurile sunt relativ clare și simplu de înțeles, o buna parte a presei a preluat cu larg concurs manipulările detractorilor Pilonului II de pensii, titlurile conținând adeseori termeni că „prăbușire”, „picaj” , „pierderi substanțiale”. Unele titluri au fost chiar mai „îndrăznețe”, strecurând cuvântul fatidic „faliment”, orice pentru senzaționalism și click-uri, o strategie care a cuprins în ultimii ani o bună parte a mass-media.
Manipularea a mers chiar mai departe, mulți încercând să puna scăderile din 2022 pe seama unei presupuse nepriceperi ale administratorilor
Presa a scris că banii din Pilonul II „s-au evaporat” sau „au dispărut”, ignorând faptul că piețele financiare nu au niciodată o evoluție doar în sus, mai ales într-un an când toată planeta se confruntă cu inflație record, creșteri de dobânzi, scăderi bursiere, criza energetică și teama de război, pe care Romania îl are la granițe. Faptul că într-un astfel de an Pilonul II scade cu mai puțin de 3% (rezultatul la 11 luni este -2,8%) este totuși un rezultat decent, daca nu chiar onorant. Odată cu revenirea piețelor la sentimente mai bune, iată că banii din Pilonul II „reapar”, nefiind vorba nici de magie, nici de adus de bani de acasă din partea administratorilor: pur și simplu valoarea celei mai mari părti a instrumentelor financiare își revine după scăderile din 2022.
cuvinte cheie: Pilonul II pensii