Bărbați chemați la încorporare în Rusia refuză să meargă la război în Ucraina. Au apărut cozi kilometrice de-a lungul frontierelor Rusiei, în timp ce bărbații încearcă să părăsească țara pe fondul mobilizării militarilor pentru războiul din Ucraina.
Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare militară parțială, în urma căreia 300.000 de oameni ar putea fi trimiși pe front.
Kremlinul spune că rapoartele privind fuga bărbaților în vârstă de luptă sunt exagerate. Dar la granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de vehicule care includ bărbați care încearcă să scape de război.
Un bărbat, care nu a dorit să rămână anonim, a declarat pentru Rayhan Demytrie de la BBC că și-a luat pașaportul și s-a îndreptat spre graniță, fără să împacheteze nimic altceva, imediat după anunțul președintelui Putin – pentru că se încadrează în valul de militari care ar putea fi trimiși la război.
Unii martori au estimat că coada de mașini de la punctul de control Upper Lars avea o lungime de aproximativ 5 km. Un alt grup a declarat că a fost nevoie de șapte ore pentru a trece granița
Imaginile video de la fața locului au arătat cum unii șoferi își lăsau temporar mașinile sau camioanele în trafic blocate. Georgia este una dintre puținele țări vecine în care rușii pot intra fără a fi nevoie să solicite o viză. Finlanda, care are o graniță comună de 1 300 km cu Rusia, solicită o viză pentru cetățenii ruși. Oficialii finlandezi au raportat, de asemenea, o creștere a traficului în timpul nopții.
Prețul biletelor pentru destinații precum Istanbul, Belgrad sau Dubai au explodat imediat după anunțarea convocării militarilor. Unele destinații au fost complet epuizate. Presa turcă a raportat o creștere majoră a vânzărilor de bilete dus-întors, în timp ce zborurile rămase spre destinații fără viză pot costa mii de euro.
Mobilizarea parțială anunțată de Putin a declanșat marți proteste în marile orașe de pe întreg teritoriul Federației Ruse, printre care Moscova și Sankt Petersburg, care au dus la 1.300 de arestări
Au existat, de asemenea, rapoarte din Rusia potrivit cărora unora dintre cei reținuți pentru proteste li s-au înmânat documente de recrutare în timp ce se aflau în custodia secțiilor de poliție. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre aceste rapoarte, a declarat că acest lucru nu este împotriva legii.
Reacția la mobilizarea militară în interiorul Rusiei a fost neobișnuit de puternică. Procesul de încorporare este respins în Rusia
Ministerul britanic al Apărării, comentând mobilizarea decretată de Putin, în cadrul briefingului său de miercuri dimineață, a remarcat că decizia lui Putin “va fi probabil foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației ruse”.
“Putin acceptă un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă. Mișcarea este, de fapt, o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat oferta de voluntari dispuși să lupte în Ucraina“, a declarat acesta.
Chiar dacă va avea succes, rămân provocări. Este puțin probabil ca noile unități să fie pregătite pentru luptă timp de mai multe luni. Oficialii ruși insistă asupra faptului că chemarea va fi limitată la cei care au terminat serviciul militar și nu va fi o recrutare pe scară largă. Dar în interiorul Rusiei, există, de asemenea, speculații că mobilizarea militară ar putea fi mai mare decât cea anunțată oficial.
Ziarul independent Novaya Gazeta, care și-a mutat operațiunile în Europa pe fondul unei represiuni postbelice asupra presei, a raportat că decretul lui Vladimir Putin conține un paragraf suplimentar care a fost clasificat și ținut secret.
Ziarul susține că paragraful secret permite o convocare de până la un milion de persoane, în loc de cele 300.000 anunțate, citând o sursă guvernamentală anonimă.
Îți recomandăm:
Mădălin Hodor: „Putin a intrat în spirala escaladării. Pentru el există un singur drum. În jos”
cuvinte cheie: încorporare Rusia