Ucraina dorește să lanseze o contraofensivă împotriva Rusiei. Însă decizia ar putea fi una extrem de riscantă. Va trece Ucraina în ofensivă sau nu?
Într-o analiză de specialitate realizată de Dr. Robert Farley pentru 19fortyfive, acesta notează:
„Observatorii războiului dintre Rusia și Ucraina au fost agitați timp de câteva săptămâni în așteptarea unei contraofensive ucrainene pentru a recuceri o parte din teritoriul ocupat de Rusia în primele luni ale războiului. Într-o oarecare măsură, acest lucru reflectă frustrarea față de ceea ce a devenit un război de uzură. Liniile de front s-au deplasat doar câțiva kilometri în ultimele săptămâni. Totuși, dintr-o serie de motive, observatorii au fost dezamăgiți”.
În ciuda unor aparente mișcări timpurii, Ucraina nu a lansat o contraofensivă pentru a alunga Rusia din niciuna dintre cuceririle sale
Există motive întemeiate pentru care Ucraina ar rezista apelului la o contraofensivă timpurie. O contraofensivă eșuată ar reprezenta o înfrângere dramatică pentru perspectivele armatei ucrainene. Pe lângă efectele politice (care ar include o creștere a moralului rusesc și o potențială pierdere a sprijinului în Occident), o contraofensivă eșuată ar putea deschide breșe și vulnerabilități în poziția defensivă a Ucrainei, permițând contraatacuri rusești. Rusia ar putea cuceri teritorii suplimentare. De asemenea, o contraofensivă eșuată ar putea duce la o ofertă rusă de încetare a focului în condiții extrem de avantajoase pentru Moscova, o perspectivă pe care Kievul ar prefera să o evite.
Nu există nicio îndoială că ucrainenii le provoacă rușilor daune serioase, atât în ceea ce privește forțele aflate pe teren, cât și sistemelor logistice
Simpla temporizare a avansului forțelor rusești nu îi va obliga pe aceștia să evacueze Ucraina. În general, armatele nu se prăbușesc doar din cauza uzurii. Amenințarea și practica războiului de manevră trebuie să le forțeze să se angajeze în luptă, moment în care devine clară amploarea pagubelor provocate. O armată care se apără de pe poziții statice poate suporta deficiențele logistice și lentoarea luptei. Dar se poate prăbuși atunci când este atacată cu intenția de a o depăși sau de a o încercui. Pentru a se bucura de succes strategic, daunele aduse forțelor rusești trebuie să fie însoțite de eliberarea unui teritoriu de importanță strategică.
Privirile analiștilor s-au îndreptat în special asupra orașului Herson, care este vulnerabil din punct de vedere geografic, dar și critic din punct de vedere strategic
În ciuda unei serii de acțiuni pregătitoare și a multor discuții, nu a urmat o ofensivă. Întăririle rusești, desfășurate fie în defensivă, fie în pregătirea unei noi deplasări spre Odesa, au complicat situația. Terenul nu favorizează o acțiune ofensivă, mai ales pentru o armată care continuă să se chinuie să integreze noile echipamente. Operațiunile ofensive cu arme combinate împotriva unui adversar hotărât, în câmp deschis, necesită o abilitate și o coordonare extraordinare. Nici ucrainenii și nici rușii nu au demonstrat această capacitate până acum.
Abilitatea de a demonstra o capacitate ofensivă poate fi importantă din punct de vedere politic pentru ucraineni
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, administrația Roosevelt a autorizat ofensive timpurii, insuficient pregătite, în Africa de Nord și în Insulele Solomon, din nevoia politică de a demonstra publicului internațional și intern că Statele Unite erau dispuse și capabile să ducă un război pe scară largă.
Până în prezent, infromațiile alarmiste privind dezbinarea occidentală în ceea ce privește Ucraina s-au dovedit în mare parte greșite. Multe țări occidentale au continuat să ofere sprijin material guvernului de la Kiev. Într-adevăr, există puține dovezi concrete că entuziasmul pentru susținerea Ucrainei a scăzut semnificativ, în ciuda câtorva indicatori neclari din sondaje. Cu toate acestea, demonstrarea unui anumit grad de succes ofensiv ar putea deveni important și pe plan intern pentru regimul Zelenski. Președintele și-a menținut un nivel intern ridicat de aprobare în fața invaziei rusești. Aceleași sondaje arată o mare încredere în ceea ce privește deznodământul conflictului. Această încredere ar putea necesita în cele din urmă o anumită demonstrație de eficacitate.
Desigur, operațiunile ofensive sunt greu de vândut pentru o armată care a fost grav rănită în ultimele șase luni
Simpla integrare a întregului echipament pe care forțele ucrainene l-au primit reprezintă o sarcină organizatorică titanică. Antrenarea unui număr suficient de unități ucrainene este o sarcină extrem de dificilă. Ucrainenii pot fi cu siguranță iertați pentru că se resemnează cu sfaturile occidentale cu privire la momentul și locul în care ar trebui să lanseze operațiuni militare riscante și costisitoare. Cu toate acestea, pentru ca războiul să se încheie altfel decât într-un impas care lasă Rusiei controlul unei porțiuni imense din țară, armata ucraineană trebuie să își demonstreze capacitatea de a-i învinge pe ruși pe teren și de a recuceri teritoriile capturate.
Sursa: www.19fortyfive.com
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: contraofensivă Ucraina