Românii se revoltă: „Nu mai lăsați bacșiș!”. Chelnerii care nu aduc comanda la masă rămân fără recompensă
Un brașovean și-a exprimat recent nemulțumirea față de practica bacșișului în România, pe care o consideră exagerată și uneori lipsită de sens. Într-o postare pe Reddit, el a povestit cum, după ce a comandat mâncare prin telefon și s-a dus personal să o ridice, a fost surprins să i se ceară să specifice bacșișul pe care dorește să-l lase, deși el însuși preluase comanda și plătise deja pentru aceasta.
Bărbatul a subliniat că, deși obișnuiește să lase bacșiș în restaurante, i se pare absurd să fie solicitat să ofere bacșiș atunci când ridică personal comanda.
Au început să crească banii în copaci?
“Oameni faini, explicati-mi și mie de ce, atunci când comand ceva telefonic sau prin aplicație și merg SINGUR să îmi plătesc și să ridic comanda, trebuie să mi se ceară ‘cât doriți să lăsați pe bon’? Serios, banii au început să crească pe copaci în 2024 sau ce se întâmplă? Întotdeauna las tips de 10-15% când mănânc în restaurant, dar mi se pare absurd să mi se ceară bacșiș atunci când eu ridic comanda.”
Când nu am chef să gătesc, îmi fac comandă, mă duc să o ridic și mă simt rușinat și jenat când mi se cere bacșiș după ce cineva a apăsat doar două butoane pe tabletă. Mai rău este atitudinea unora dintre ospătari, care, când te văd, par să creadă că vii să le ceri mâncarea gratis, atât de nepăsători sunt.
„Doar mie mi se pare sau lumea asta a devenit foarte neplăcută? Noi suntem întotdeauna politicoși, salutăm de fiecare dată și de câte ori e nevoie, dar nu înțeleg ce se întâmplă,” a povestit un bărbat din Brașov pe Reddit.
Reacția românilor: „Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat!”
Alți utilizatori ai rețelelor sociale au exprimat acordul cu această opinie, criticând practica bacșișului obligatoriu. Unii consideră că nu este necesar să lase bacșiș atunci când prețul mâncării a fost deja „umflat”, iar alții se plâng de atitudinea agresivă a celor care cer bacșiș pentru servicii minime, scrie stiridiaspora.ro.
„La cât au umflat prețurile, nu ar trebui să mai existe bacșiș.” „Când vine vorba de bacșiș, mă comport foarte lent, calm și ferm. Spun ‘zero’ sau ‘nimic’ fără agresivitate, doar cu siguranță. După ce își îndepărtează privirea, chelnerul sau casierul simte jena, nu eu. Învățați să inversați rolurile. Nu este normal să ceri bacșiș pentru orice.”
„Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat. Bacșișul ar trebui să fie opțional, oferit din propria inițiativă, nu impus de restaurant sau ospătar. Dacă vezi pe cineva că strâmbă din nas, spune-i să se strâmbe la patron ca să îi crească salariul.”
„Fază tare: am comandat mâncare de la un fast-food cu livratori proprii; deja mă cunosc acolo, deoarece comand frecvent și întotdeauna am primit mâncarea rapid și frumos la ușă, lăsând bacșiș de fiecare dată. Totuși, un livrator mai tânăr (probabil nou) m-a sunat să cobor după mâncare. M-am dus la mașina lui și am stat cinci minute să termine o conversație la telefon pentru a-mi putea primi comanda. După ce am luat mâncarea singură din mașină, m-a întrebat: ‘De obicei, oamenii îmi dau cam 10 lei bacșiș, ai cash sau îți dau Revolutul?’ Am rămas mască! Mă mir cum nu m-a sunat să îmi fac singură mâncarea.”
„Cum adică 10%? În Germania se lasă 2 euro, și doar dacă nota depășește 100 de euro se lasă 5 euro bacșiș. Românii sunt mai bogați decât nemții.”
„Locuiesc în SUA și am stat câțiva ani și în Canada. Aici, bacșișul minim este de aproximativ 20%, iar unii lasă chiar 25-30%. E absurd și sper să nu ajungă așa și în România.”
„0% și un review negativ. Asta merită să le spui. Nu suntem în SUA, unde patronii nu plătesc chelnerii. Tu cumperi mâncarea, plătești pentru ea și atât. Dacă vezi un nepalez care moare de foame, dă-i și lui 10 lei să aibă ce mânca, dar altfel nu. Chelnerii care vor bacșiș ar trebui să se ducă în SUA. Eu, de principiu, nu dau bacșiș, că nici eu nu primesc.”
„În București, cel puțin, sunt foarte mulți oameni cu venituri mult peste medie care ‘își permit’ bacșiș. Românii sunt fervenți în a lăsa bacșiș pentru că simt că este o chestie de statut. Mulți nu evaluează dacă serviciul a fost de calitate, lăsând bacșiș din reflex. Deocamdată, încă merge, dar prețurile cresc necontrolat și acum cer bacșiș agresiv pentru orice lucru, chiar și pentru o simplă cafea preparată de un aparat.”
„Cea mai ciudată fază cu bacșiș am văzut-o în Vama Veche: era un minimarket aproape de plajă cu prețuri exorbitante (am fost acum câțiva ani) și apa de 2 litri costa 10 RON (nu era cu ReturRO). Pe casă era un borcan pentru bacșiș și, când voiai să plătești, te priveau așa încât să pui ceva acolo. Nu am acceptat.”
„Lăsați tip, nu tips. Lumea este rea de mult timp. Dar după pandemie, nu mai fac nimeni pe buni. Cred că izolarea a restrâns cercul social și acum lumea nu se mai vede ca parte a unei comunități mari: societate, vecini, colegi de muncă. Sunt doar ei și familia, și gata. Restul pot muri de sete la ușa lor, că nu le-ar da nici măcar o cană cu apă.”