Cristi și Ralu, doi vloggeri celebri, șocați de prețurile la mâncare din SUA: „E mai ieftin decât în București, ceva nu e în regulă cu acest magazin”
România devine din ce în ce mai scumpă, cu prețuri în magazine care cresc constant, în ciuda asigurărilor autorităților că acestea sunt sub control. Un vlogger român cunoscut a fost surprins când a vizitat un magazin din Statele Unite și a descoperit că prețurile sunt similare cu cele din România, iar în unele situații chiar mai mici.
Cristi și Ralu, doi vloggeri români cunoscuți, au fost surprinși când au intrat într-un magazin din SUA. Prețurile dintr-un supermarket din Tennessee sunt comparabile, și în multe cazuri chiar mai mici decât cele din București, iar imaginile filmate de ei demonstrează acest lucru. În plus, americanii care dețin carduri de fidelitate beneficiază de reduceri suplimentare pentru aceleași produse, relatează adevarul.ro.
„Aici nu ai cum să nu te îngrași”
„De exemplu, această brânză costă 5,29 dolari, dar cu acest card, prețul scade la 3,99 dolari. O salată costă 1,99 dolari, ceapa verde – 99 de cenți, iar castraveții tot 99 de cenți,” explică Cristi.
În continuare, cei doi români au observat cu stupoare că plasticul, interzis în UE, este omniprezent în toate magazinele, restaurantele și hotelurile din Statele Unite. În plus, mâncarea este adesea mai ieftină decât în supermarketurile din România.
„Uite această conservă de fasole. Costă 52 de cenți dacă ai card, altfel prețul este de 1,29 dolari. Conform tradiției, un Nescafe clasic, deși acum folosim Nescafe gold, care nu este disponibil aici – 5,19 dolari. Și uite, pastele de la Barilla costă 1,88 dolari,” a spus el surprins de prețurile din magazin.
Cristi și Ralu. Referitor la alimentele procesate, el a observat că multe ingrediente interzise în UE sunt folosite pe scară largă în SUA. „Aici nu ai cum să nu te îngrași,” a concluzionat tânărul.
Există însă și alimente mai scumpe decât în Europa și chiar decât în România. De exemplu, peștele. „10 dolari pentru această bucățică de somon. Deci, somonul este scump peste tot,” a observat Cristi.
Aici avem cârnații Jonesville Brat, prețul nu îl găsesc exact. 12 dolari și 9 cenți sau 12 dolari și 12 cenți. Avem un kilogram de carne tocată pentru burgeri, aproximativ la 5.21 dolari. Doamne, cât de ieftin e locul ăsta! Insist, ieftin pentru standardele americane, da? Uite, avem aici un Head & Shoulders mare, 2 în 1, la 6.59 dolari, e perfect. Face de toate. Făină de 2,5 kg – 4.89 dolari. Una dintre ele. Și fiți atenți la cantități, băieți. Siropul ăsta, 6.99 dolari. E mai ieftin decât alte produse. Mai avem niște carne de porc, 12.32 dolari. Uite bucata aia! Cârnații ăștia sunt 6.89 dolari. Să vedem pieptul de pui, că nu lipsește din nicio casă, cum zic mereu. 7.43 dolari. Acestea au fost doar câteva dintre produsele prezentate în fața camerei video.
„Să-ți faci cumpărăturile în State este mai ieftin decât în București.”
Prețurile mici l-au uimit: „Serios, ceva nu e în regulă cu magazinul ăsta. Cum pot avea produse atât de ieftine comparativ cu restul Americii? Explicați-mi, vă rog. Uite, asta costă 5 dolari – e mai ieftină decât la noi! Ești nebun?”
„De exemplu, coastele de porc Spare Ribs costă 14,55 dolari pentru aproximativ 1,7 kg. Chicken Wings sunt 10,99 dolari, dar nu apare prețul pe ele. Bacon-ul e 7 dolari bucata, iar jambonul e și el mai ieftin decât în altă parte. În LA, am dat 9 dolari pentru ceva similar, iar aici e 6 dolari. O ciocolată Lindt de 100 grame costă 3,39 dolari,” a mai adăugat el.
Deși laptele e puțin mai scump, alte prețuri compensează.
„Aici mi se pare că prețurile sunt favorabile. În America și Canada, laptele costă 4,00 sau 4,49 dolari. Aici găsesc lapte cu 3,19 dolari, iar un cofrag de ouă e între 4,49 și 5,99 dolari. Cărnații sunt 5 dolari. Multe prețuri sunt între 4 și 5 dolari, foarte frecvent. Brânza topită și frișca costă 2,49 dolari. Ce să vă mai arăt?” a mai spus românul.
Iar dacă berea e puțin mai scumpă decât în Europa, mâncarea procesată se vinde la prețuri extrem de mici. „Dacă vrei mâncare procesată, e foarte ieftină. Uite, 2 dolari, 1,89 dolari. Aici, asta e mâncare ieftină, dar nu știi nici măcar ce conține. Sosurile Chuck Daniel’s sunt 5,49 dolari. Deci, sosuri, ketchup-uri, muștar și alte chestii similare au raioane întregi. Bananele costă 59 de cenți, avocado 89 de cenți.
Ceva nu e în regulă aici! Cireșele și căpșunile sunt 2,19 dolari. Ceva e foarte suspect! Pepenele e 1,49 dolari, iar o plasă de mere tot 1,49 dolari. Cred că în cinstea lui Justin Bieber vom lua una. Pieptul de curcan e 7,99 dolari, iar cel mic 4,99 dolari. Întrebați-i pe cei care locuiesc în State, nu vi se pare că e ceva dubios? Hai să ne uităm și la brânza de import: feta e 3,99 dolari. Băieți, e o minune! E mai ieftin să faci cumpărături în State decât în București!”, a concluzionat Cristi.
Ce spun românii
Reacțiile celor care au vizionat clipul au fost variate. Aproape 150.000 de oameni au văzut materialul, aproape 10.000 au apreciat, iar peste 650 au comentat.
„Am ajuns în SUA de două ori consecutiv prin programul Work and Travel, în verile din 2022 și 2023, în zona Lake Tahoe din Nevada și California. Aceasta este una dintre cele mai frumoase părți ale Americii, o zonă turistică cu peisaje impresionante, multă natură și aproape deloc periculoasă. Există numeroase pârtii de schi, dar costurile sunt foarte ridicate. Am prieteni care locuiesc acolo de ani de zile și plătesc chirii de peste 3.000 de dolari. Totuși, chiar și în această zonă, care este înconjurată de milionari, am găsit produse mult mai ieftine decât în România la supermarketuri precum Safeway, Raley’s, Walmart, Rite Aid etc.”
Cum au evoluat prețurile la mâncare
„Prețurile pentru mâncare sunt cam aceleași ca acum 2-3 ani. Pe lângă costurile alimentelor, sunt multe alte cheltuieli de sute de dolari, iar când faci socoteala, rămâi cu foarte puțin. Chirii, utilități (electricitate, apă, gunoi), telefon, cablu, internet, rata pentru mașină, benzină, asigurare auto și medicală, reparații auto (de exemplu, frânele pe spate la un Nissan Altima m-au costat 530 de dolari, iar repararea aerului condiționat a fost 1.200 de dolari). Benzina mă costă 100 de dolari pe săptămână. Distanțele sunt mari, iar transportul public este inexistent. Sunt multe alte detalii, dar călătoria a fost interesantă. Salutări din Phoenix, Arizona!”
„Trăiesc aici de 30 de ani și pot spune că comparația prezentată nu este foarte realistă, deoarece sunt multe alte aspecte de luat în considerare: salariul în raport cu chiria/ipotecă, întreținerea casei, mașina, benzină, asigurări (de sănătate, auto și pentru casă), impozite pe mașină și pe casă, telefon, internet și altele. În mod realist, costul vieții a crescut cu aproximativ 25% în ultimii 4 ani.”
VIDEO (Cristi și Ralu YouTube)
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Cristi și Ralu