Schimbarea nu este un sprint, este un maraton pe care îl alergi în multe sprinturi!
Indiferent cât de mult doriți, nu veți putea implementa rapid schimbările și nu veți putea reveni la normal a doua zi. Am înțeles, schimbarea este grea și inconfortabilă și cu toții vrem să trecem repede peste ea, din păcate nu funcționează așa. Nu este un eveniment unic, un sprint pe care îl alergi cât de repede poți și după care ai incheiat. Este un maraton și va necesita timp și, mai important, diagnoza, resurse și strategie. Vestea bună este că la linia de sosire totul merită.
Când te gândești la asta, managementul schimbării și alergarea cu succes a unui maraton sunt destul de asemănătoare. Trebuie să recunosc, nu am participat niciodată la un maraton, dar am condus câteva initiative de schimbare cu succes și sentimentul este asemănător cu ceea ce aud despre alergarea pe distanțe lungi. Așa că asigură-te că te pregătești temeinic și asigură-te la începutul cursei ca îți vei găsi ritmul, cadenta cu care te simți confortabil. După aceea, pur și simplu alergați cursa, urmați-vă obiectivele, nu concurați cu alții și așteptați-va la neașteptat Și îl numim neașteptat în scopuri de licență poetică, dar în realitate toată lumea știe că va apărea la un moment dat. La final, termină în forță, bucură-te de rezultatele tale și vezi cum poți implementa inițiativele la nivel de organizație și cum poți ancora schimbările pe care le-ai făcut.
Pregătirea – atât în schimbare, cât și în maratoane, acest lucru poate face diferenta
Unul dintre motivele pentru care schimbarea eșuează atât de des, și poate cel mai întâlnit motiv, este faptul că oamenii cred că poți începe dintr-o dată schimbarea, pur și simplu, și totul se va rezolva. Ca și în cazul alergării unui maraton, nu poți să te ridici de pe canapea după ani de sedentarism și să te apuci de alergat brusc. Sau poate că poți, dar cu siguranță vei eșua și nu vei termina. De asemenea, ai o mare șansă să te rănesti cu adevărat.
Pentru maraton trebuie să te antrenezi, să alergi curse mai scurte, să te hidratezi și să faci stretching. Este la fel înainte de o schimbare, trebuie să te pregătesti tu și organizația înainte de a începe. Aflați nivelul de pregătire al companiei dvs. și diagnosticați cultura. Vedeți dacă mentalitatea organizației va permite schimbări. Poate chiar uitați-vă la istoric, care a fost rezultatul ultima dată când ați încercat să schimbați modul de lucru?
Găsirea ritmului, a cadentei – procesul de schimbare, road map, cronologia
O idee buna ar fi ca în prima etapă sa începeți cu pași mici, testați câteva lucruri, verificați cum reacționează oamenii și implicați-i pe toți în decizie, la urma urmei, echipa va alerga cursa, așa că asigurați-vă că vor și pot.
Cât timp poți lua oamenii din munca lor zilnică pentru a implementa schimbarea? Ce resurse ești dispus să aloci pentru acest proces? Prioritizați și amintiți-vă că motto-ul Navy Seals – “Slow is smooth and smooth is fast” se aplică atât în managementul schimbării, cât și în alergarea unui maraton.
Este cursa ta – îți cunoști cel mai bine compania, tu decizi inițiativele de schimbare
Singurii care știu cu adevărat ce trebuie schimbat sunt oamenii de pe teren, tu și echipa ta. Trebuie să găsești soluțiile, inițiativele de schimbare, pentru că le vei implementa și trebuie să ai încredere în ele. Utilizați empatia, generati idei, votați cele mai bune idei și aflați ce funcționează pentru dvs. Un consultant extern vă poate ajuta cu îndrumare, instrumente și facilitarea întâlnirilor, dar echipa face munca grea.
Lovirea peretelui – modul în care reacționezi la provocări influențează rezultatul cursei tale
Când alergi la un maraton, există un moment în jurul kilometrului 30 pe care alergătorii îl descriu ca și când ar lovi un zid. Experimentați o scădere bruscă și dramatică a energiei și a performanței atunci când depozitele de glicogen muscular sunt epuizate , ceea ce face ca fiecare mișcare să pară un calvar. Există câteva sfaturi și trucuri pentru a evita și depăși acest moment, dar ceea ce ajută este să nu pleci prea tare la început și să te antrenezi foarte bine.
Într-un proces de schimbare avem ceva similar. Dar este mai mult legat de mentalitate și comportamente, mai degrabă decât de depozitele de glicogen. Prima dată într-un proces de schimbare cand credințele și principiile sunt contrazise, oamenii se vor opri sau cel puțin vor încetini, scăzând cu adevărat șansele de succes. Nu există nicio modalitate de a elimina acest moment din procesul de schimbare, mai devreme sau mai târziu te vei lovi de un zid, trebuie doar să fii pregătit și să-ți amintești de ce ai început în primul rând și să folosești asta pentru a depăși zidul.
Termină în forță, bucură-te de roadele muncii tale – toate obstacolele depasite, enjoy
Ultima parte a procesului de schimbare, chiar dacă este încă destul de complicata și dificilă, va părea cu siguranță mult mai ușoară după ce treci peste zid, rezolvi toate problemele și elimini toată rezistența. Acesta este momentul în care trebuie să începeți să vă bucurați de călătorie, altfel nu se va ancora în companie. În partea finală veți începe să vedeți îmbunătățiri, oameni care au încredere în proces și înțeleg că linia de sosire este aproape și viața lor va fi mai bună. Uitați-vă la alergători pe ultiam suta de metri, sunt epuizați, totul doare, dar zâmbesc pentru că au terminat puternic și, și-au îndeplinit obiectivele.
Oamenii se tem de schimbare mai ales pentru că se tem de necunoscut, nimeni nu poate spune cu adevărat ce se află în spatele cortinei, trebuie să mergi acolo și să faci treaba. Și nu o voi îndulci, va fi greu și dureros, te vei îndoi de tine de multe ori pe drum, dar dacă ar fi fost ușor, toată lumea ar fi putut să o facă.
La fel ca în cazul unui maraton, schimbarea începe cu alergarea primului kilometru, după care motivația și încrederea într-un viitor mai bun vor fi suficiente pentru a termina cursa. Și nu vă înșelați, primul dvs. maraton va fi un calvar, dar după ce îl terminați pe primul, cu siguranță nu va fi ultimul. Adrenalina, sentimentul pe care îl ai la final, vor crea dependență. Și la fel este și cu schimbarea, când vezi avantajele și beneficiile pe care le obții, vei începe să cauți noi domenii de îmbunătățit.
Bucurați-vă de cursă, faceți-o distractivă și ne vedem la linia de sosire!
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: schimbarea