Concediul de maternitate se pare că dă dureri de cap angajatorilor care abuzează de oameni. Poveștile despre abuzurile pe care le practică angajatorii continuă cu o nouă mărturie dureroasă primită de la o persoană a cărei prietenă a fost concediată imediat după ce a anunțat că este însărcinată.
„A anunțat că e însărcinată și a fost dată afară în aceeași zi”
„Am întâlnit o situație incredibilă în câmpul muncii. O prietenă, în perioada de probă în cadrul companiei P***, după ce în cadrul întâlnirilor unu la unu cu managerii a primit numai feedback pozitiv, a anunțat că este însărcinată (nu a știut acest aspect la momentul angajării) și a fost dată afară în aceeași zi.
Ba chiar mai mult, managerul ei direct, a fost abuziv verbal, aproape și fizic dacă nu interveneau cei din jur. Prietenei mele îi este teamă în a lua acțiuni legale împotriva lor deoarece înțeleg că au o echipă de legal foarte bine pusă la punct.
Reprezentanții ITM au spus că nu pot face nimic
Nu am mai întâlnit de foarte mult timp o astfel de situație și în afară de a semnala acest aspect către ITM, nu am nici o idee cu privire la ce am putea face mai departe. Și dacă legal nu putem face nimic, măcar să ajutăm alte persoane să nu ajungă în aceeași situație.
Între timp, am luat legatura și cu un reprezentant ITM însă mi s-a transmis că ei nu pot face nimic.
Vă scriu eu pentru că încerc pe cât posibil să o protejez pe prietena mea care, având în vedere circumstanțele, se simte efectiv dărâmată.
Vă mulțumesc enorm de mult pentru ce faceți pentru noi, angajații, și pentru piața muncii și sper din suflet să putem face ceva în această situație.”
Un motiv de fericire se transformă într-o povară la locul de muncă
Discriminarea femeilor însărcinate la locul de muncă crește sentimentul de izolare și singurătate pe care îl simt viitoarele mămici. Deși viitorii părinți nu ar trebui să fie preocupați de ceea ce ar putea spune managerul lor despre asta, pentru mulți aceste griji sunt reale.
54.000 de femei însărcinate își pierd locul de muncă în fiecare an, conform unui raport al Comisiei pentru Egalitate și Drepturile Omului din 2022. Iar asta nu este singura formă de a le discrimina: le sunt blocate căile spre promovare, sunt marginalizate sau chiar presate să-și dea demisia pentru ca angajatorul să fie pus la adăpost de o eventuală sancțiune.
Așadar, nu este deloc surprinzător că una din patru viitoare mame este reticentă în a împărtăși informații despre sarcină din cauza fricii de stigmatizare, discriminare și etichetare din partea colegilor de muncă și a managerilor. Mai mult de una din zece angajate care s-au confruntat cu discriminarea din cauza sarcinii spun că managerul lor a fost cel care le-a discriminat.
Discriminarea femeilor însărcinate la locul de muncă are efecte asupra sănătății mintale
Liderii ar trebui să creeze o cultură în care oamenii să se simtă încrezători în a vorbi despre discriminarea la locul de muncă – indiferent dacă li s-a întâmplat lor sau au fost martorii unui astfel de comportament.
Ultimul lucru de care au nevoie viitorii părinți este să își facă griji despre ceea ce va spune angajatorul sau managerul lor. Mai mult, discriminarea de acest fel are un impact considerabil asupra sănătății mintale a unei persoane.
Adesea, viitoarele mămici sunt tratate ca și cum ar pleca din organizație definitiv. Liderii și specialiștii în Resurse Umane trebuie să se asigure că angajatele însărcinate sunt binevenite înapoi la locul de muncă în același mod ca și cei care se întorc după un concediu sabatic, de exemplu.
Liderii și angajatorii care închid ochii la astfel de comportamente și le consideră normale arată câtă toxicitate și putregai ascunde cultura organizațională.
cuvinte cheie: concediul de maternitate