CAS construcții
200 lei în plus la salariu – facilitatea care nu este facilitate
Reducerea cotei CAS (contribuție de asigurări sociale) în cazul sectorului construcțiilor pentru perioada 2019-2028 pare o veste bună dacă lucrezi în acest sector, pentru că înseamnă mai mulți bani la salariu.
În mod normal cota CAS este de 25% și este defalcată după cum urmează: 21,25% se duce la stat către plata pensiilor actualilor pensionari, iar 3,75% este procentul care practic se întoarce la angajat în contul individual de pensie privată.
Mai multe detalii despre CAS găsești în acest video.
Ordonanța 114/2018 a eliminat obligația de virare a celor 3,75% către pensia privată pentru angajații din sectorul construcțiilor. Astfel, au crescut salariile din sectorul construcțiilor cu…3,75%. Dar aceasta nu este o majorare salarială în adevăratul sens al cuvântului, ci a fost doar o redistribuire a banilor fiecărui angajat. Nu s-a mărit salariul brut. Această generozitate cu angajatul din construcții a venit din…banii angajatului din construcții.
Dacă ne uităm la salariul mediu brut din sectorul construcțiilor de 5.437 lei, înseamnă un plus de 203 lei în fiecare lună. Dar în același timp, aceștia sunt bani care nu mai ajung în contul de pensii private.
Deja s-a pierdut peste 60% din valoarea contului de pensii private
Să luăm în considerare un salariat care a avut mereu salariul mediu din sectorul construcțiilor și a intrat în sistemul de pensii private din 2008.
Pentru că începând din 2019 nu i s-a mai virat contribuția la Pilonul 2, contul său individual valorează acum între 13.400 lei și 14.500 lei, în funcție de fondul de pensii la care este participant.
Dacă i s-ar fi virat contribuția la Pilonul 2, valoarea contului său ar fi fost cuprinsă între 22.000 lei și 23.300 lei. Ceea ce înseamnă un plus de peste 60% față de cât are în prezent!
Și asta doar după primii 4 ani. Mai sunt încă 6 ani de scutire, iar impactul până în anul 2029, când expiră ”facilitatea” crește exponențial.
Valoarea contului va ajunge să fie de 3 ori mai mică
Chiar dacă nu mai sunt plătite contribuții către Pilonul 2, banii deja acumulați sunt reinvestiți în continuare. Astfel, în cont s-ar putea strânge la finalul anului 2029 o sumă cuprinsă între 20.300 lei și 24.200 lei. Adică, de abia ar ajunge la suma pe care ar fi trebuit să o aibă acum.
Dar, dacă s-ar vira contribuția la Pilonul 2 suma acumulată în cont ar putea ajunge la o valoare cuprinsă între 69.200 lei și 76.500 lei, în funcție de fondul ales. Adică de peste 3 ori mai mult! Iar pe măsură ce trece timpul diferența crește exponențial.
Cu cât angajatul este mai tânăr cu atât suma pe care o pierde din pensia privată este mai mare, pentru că are mai mulți ani până la pensionare și mai mulți ani de profituri pierdute. Și bineînțeles cu cât salariul este mai mare, cu atât crește și suma pierdută. Și toată această pierdere din cauza a 200 lei în plus la salariu.
Se mai poate recupera ceva? Ce soluții sunt?
Există totuși posibilitatea să se mai repare ceva. Angajatul ar putea să economisească sau să investească lunar, pe cont propriu, această sumă de bani în plus, respectiv cei 3.75% din salariu.
Dar, cel mai simplu este să reia plata contribuției la Pilonul 2.
Pentru reluarea plății contribuției la Pilonul 2, angajatul trebuie să depună o cerere la angajatorul său ca să îi rețină și să îi vireze contribuția la Pilonul 2 împreună cu virarea CAS. Mai departe, de reținerea și virarea cotei de contribuții se va ocupa angajatorul.
Mai multe detalii despre reluarea plăților și avantajele fiscale regăsești în acest video.
Sursa datelor: INSSE, ASF și calcule proprii bazate de media de creștere a salariilor din sectorul construcții, folosind în estimări valoarea mediană după rularea a 10.000 simulări Monte Carlo pentru valorile contului la fiecare din cele 7 fonduri de pensii private Pilon 2.
Îți recomandăm:
Guvernanții au intrat cu toporul în pilonul 2 de pensii. Jalonul 213 din PNRR a fost fentat
cuvinte cheie: CAS construcții