adplus-dvertising

Simți că nu mai poți, că nu mai reziști, că ești copleșit? Te afli în burnout

Simți că nu mai poți, că nu mai reziști, te afli în burnout. Cazul Marianei, al Alexandrei și al lui Dragoș

Volumul mare de muncă și presiunea legată de termenele limită sunt o realitate a vieții profesionale. Cine nu se simte uneori copleșit de sarcini? Dar atunci când stresul necruțător de la locul de muncă vă împinge în starea debilitantă pe care o numim burnout, este o problemă serioasă, care afectează nu doar performanța și bunăstarea dumneavoastră, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia, ci și pe cea a echipei și a organizației dumneavoastră. Fenomenul burnout afectează inclusiv viața de familie.

Datele concrete privind efectele distructive ale fenomenului burnout sunt evazive, deoarece nu este încă un termen clinic separat de stres

Unii cercetători spun că doar 7% dintre profesioniști au fost afectați grav de burnout. Dar alții au documentat rate de până la 50% în rândul rezidenților medicali și 85% în rândul profesioniștilor din domeniul financiar. Un sondaj ComPsych din 2013, realizat în rândul a peste 5.100 de lucrători nord-americani, a constatat că 62% dintre aceștia au resimțit niveluri ridicate de stres, pierdere de control și oboseală extremă. Cercetările au legat, de asemenea, burnout-ul de multe rezultate negative pentru sănătatea fizică și mentală, inclusiv boli coronariene, hipertensiune, tulburări de somn, depresie și anxietate, precum și de un consum crescut de substanțe interzise. Mai mult, s-a demonstrat că fenomenul burnout produce sentimente de inutilitate și alienare, subminează calitatea relațiilor și diminuează perspectivele profesionale pe termen lung.

Luați în considerare cazul Marianei (numele de familie nu a fost dezvăluit), directorul executiv al unei firme de PR din București care deservește clienți din industria tehnologică

În ultimii doi ani provocarea de a-și menține afacerea pe linia de plutire a adăugat un stres suplimentar la un volum de muncă deja imens. Concentrându-se pe această “goană neîncetată”, ea și-a neglijat sănătatea, și-a pierdut perspectiva și a început să se îndoiască de propriile capacități. Alexandra (nume fictiv), parteneră în biroul din București al unei firme de avocatură internaționale, s-a lovit de același zid după ce a acceptat să preia mai multe roluri de conducere în cadrul firmei, pe lângă administrarea cabinetului său juridic cu normă întreagă.

“Mă simțeam de parcă corpul meu alerga cu adrenalină – încercând să fac un maraton în ritm de sprint – tot timpul”, își amintește Alexandra

Și totuși, Alexandra nu putea să se retragă mental de la muncă. Un alt executiv pe care îl cunosc – să-i spunem Dragoș – se simțea prins în capcană în rolul său de consultant la o firmă de consultanță. Dinamica internă toxică și practicile toxice de relaționare cu clienții, care intrau în conflict cu valorile sale, îi erodaseră sentimentul de sine până în punctul în care nu știa cum să meargă mai departe sau cum să iasă din acest mediu toxic.

Mariana, Alexandra și Dragoș sunt grav afectați de burnout.

Trei componente

Datorită cercetărilor psihologului Christina Maslach și ale mai multor colaboratori, știm că burnout este un sindrom cu trei componente care apare ca răspuns la factorii de stres cronici de la locul de muncă. Să examinăm fiecare simptom – epuizare, cinism și ineficiență.

Epuizarea este simptomul central al burnout-ului. Acesta cuprinde oboseala fizică, cognitivă și emoțională profundă care subminează capacitatea oamenilor de a lucra eficient și de a se simți bine în legătură cu ceea ce fac. Aceasta poate proveni din cerințele unei culturi organizaționale nocive, 24/7, din presiunea intensă a timpului sau pur și simplu din faptul că ai prea multe de făcut, mai ales atunci când nu ai control asupra muncii tale, nu-ți place sau nu ai abilitățile necesare pentru a o realiza. Într-o stare de burnout, constatați că nu vă puteți concentra sau vedea imaginea de ansamblu; chiar și sarcinile de rutină și cele care înainte erau plăcute vi se par dificile și devine dificil să vă aflați atât la birou. Acesta este modul în care a început epuizarea pentru Mariana.

Deseori sunt necesare schimbări la nivel de post, echipă sau organizație.

Cinismul, numit și depersonalizare, reprezintă o erodare a angajamentului

Cinismul este, în esență, un mod de a te distanța psihologic de munca ta. În loc să vă simțiți atras de sarcinile, proiectele, colegii, clienții și alți colaboratori, vă simțiți detașat, negativ, chiar insensibil. Cinismul poate fi rezultatul unei supraîncărcări cu sarcini, dar este, de asemenea, probabil să apară în prezența unui conflict, a nedreptății și a lipsei de participare la luarea deciziilor. De exemplu, după ce a ignorat directivele repetate de a promova soluții care nu rezolvau problemele clienților, Dragoș și-a dat seama că lupta constantă cu șefii săi îi afecta propriul comportament. “Vorbeam prostii și ascundeam adevărul mai des decât eram respectuos și onest”, explică el. Cinismul persistent este un semnal că ți-ai pierdut legătura cu munca ta, că te bucuri de ea și că ești mândru de ea.

Ineficacitatea se referă la sentimentele de incompetență și la lipsa de realizări și de productivitate scăzută

Persoanele cu acest simptom burnout simt că abilitățile lor scad și se îngrijorează că nu vor fi capabile să reușească în anumite situații sau să îndeplinească anumite sarcini. Deseori ineficacitatea se dezvoltă în tandem cu epuizarea și cinismul, deoarece oamenii nu pot performa la nivel maxim atunci când nu mai au energie și și-au pierdut legătura cu munca. De exemplu, deși Ioana era o profesionistă experimentată în domeniul relațiilor publice, stresul crizei covid și oboseala rezultată au făcut-o să pună la îndoială capacitatea ei de a servi clienții și de a menține afacerea în plină dezvoltare.

Dar epuizarea poate începe, de asemenea, cu ineficiența, dacă vă lipsesc resursele și sprijinul pentru a vă face bine treaba, inclusiv timp adecvat, informații, așteptări clare, autonomie și relații bune cu cei de a căror implicare aveți nevoie pentru a reuși

Absența feedback-ului și a unei recunoașteri semnificative, care te lasă să te întrebi cu privire la calitatea muncii tale și să simți că nu este apreciată, poate activa, de asemenea, această componentă. Aceasta a fost situația lui Dragoș, care a simțit că a fost forțat să funcționeze la un nivel inferior pentru că organizației sale nu-i păsa suficient de mult pentru a susține o performanță bună.

În timp ce fiecare componentă este corelată cu celelalte două și una duce adesea la alta, indivizii au, de asemenea, profiluri distincte de burnout. Michael Leiter, un colaborator de lungă durată al lui Maslach, examinează acest aspect în cercetările sale actuale. El a descoperit, de exemplu, că unele persoane sunt în principal epuizate, dar nu au dezvoltat încă cinism sau nu au început să se îndoiască de performanța lor. Alții sunt în principal cinici sau suferă cel mai mult de sentimente de eficacitate redusă.

De asemenea, oamenii pot avea un nivel ridicat la două componente și un nivel scăzut la una dintre ele. Deși cele mai multe dintre strategiile de prevenire și recuperare pe care le vom discuta sunt concepute pentru a aborda toate cele trei simptome de burnout, este o idee bună să vă diagnosticați profilul specific de epuizare, astfel încât să știți unde aveți nevoie de cel mai mult ajutor.

Recuperare și prevenție

Factorii situaționali sunt cei care contribuie cel mai mult la burnout, astfel încât schimbările la nivelul postului, al echipei sau al organizației sunt adesea necesare pentru a aborda toate problemele de bază. Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pe cont propriu, odată ce sunteți conștient de simptome și de ceea ce le-ar putea cauza. Iată câteva strategii pe care le-am găsit de succes la clienții mei.

Acordați prioritate îngrijirii de sine

Este esențial să vă refaceți energia fizică și emoțională, împreună cu capacitatea de concentrare, prin prioritizarea unor bune obiceiuri de somn, a alimentației, a exercițiilor fizice, a conexiunii sociale și a practicilor care promovează starea de bine, cum ar fi meditația, scrierea unui jurnal și bucuria de a vă bucura de natură. Dacă ai probleme în a strecura astfel de activități în programul tău încărcat, acordă-ți o săptămână pentru a evalua exact cum îți petreci timpul.

Mariana spune că și-a revenit din burniut prin “învățarea de a face lucruri care mă fac fericită”. În prezent, atunci când observă că se simte prea obosită sau că începe să se îndoiască de ea însăși, își schimbă imediat comportamentul, folosindu-se de opțiuni de lucru flexibile, organizând întâlniri de mers pe jos pentru a ieși din birou și stabilind limite în ceea ce privește timpul pe care îl petrece citind e-mailuri și răspunzând la apeluri de la colegi și clienți.

După criză, Alexandra a devenit mult mai atentă în ceea ce privește timpul liber. “Am descoperit că plecarea, schimbarea de peisaj și “reducerea la minimum” permit corpului și minții mele să întinerească”, spune ea.

Schimbă-ți perspectiva

În timp ce odihna, relaxarea și refacerea pot atenua starea de burnout, pot reduce cinismul și pot spori eficiența, acestea nu abordează pe deplin cauzele profunde ale epuizării. Întors la birou, s-ar putea să vă confruntați în continuare cu același volum de muncă imposibil, cu conflicte nesustenabile sau cu resurse infime. Așadar, acum trebuie să vă analizați atent mentalitatea și ipotezele. Modificarea perspectivei dvs. poate atenua impactul negativ al burnout. Dacă epuizarea este o problemă cheie, întrebați-vă ce sarcini – inclusiv cele critice – ați putea delega pentru a vă elibera timp și energie semnificativă pentru alte activități importante.

Există modalități de a vă remodela locul de muncă pentru a obține mai mult control sau pentru a vă concentra pe sarcinile cele mai satisfăcătoare?

Dacă cinismul este o problemă majoră, puteți să vă protejați de părțile organizației care vă frustrează, reangajându-vă în același timp în rolul dvs. specific și în întreaga întreprindere? Sau ați putea construi unele relații pozitive și de sprijin pentru a le contracara pe cele care vă epuizează? Și dacă vă simțiți ineficient, ce asistență sau dezvoltare ați putea căuta? În cazul în care recunoașterea lipsește, ați putea să vă implicați în crearea unui branding personal pentru a vă pune în valoare activitatea?

Alexandra a lucrat cu un coach executiv pentru a-și evalua și reseta prioritățile. “Lucrez într-un domeniu competitiv și sunt o persoană competitivă, ceea ce poate distorsiona modul în care vezi realitatea”, explică ea. “În trecut, nu îndrăzneam să spun nu oportunităților de conducere, deoarece mă temeam că, dacă o fac, totul ar putea dispărea.” Ea spune că acum a înlocuit acea mentalitate de “penurie” cu una care presupune, în schimb, abundență. “Acum, dacă mă simt supraîncărcată, mă întreb: “Există o modalitate de a injecta din nou bucurie în acest rol sau este timpul să renunț la el?”. Și înțeleg că, atunci când vreau să îmi asum ceva, trebuie să decid la ce să renunț pentru a face loc.”

Dragoș a adoptat același tip de gândire profundă

Deși înainte se simțea legat de locul de muncă – firma era prestigioasă, salariul era bun – și-a dat seama că valorile și etica însemnau mai mult pentru el decât orice alt beneficiu, așa că în cele din urmă a demisionat și și-a început propria afacere. “După ce m-am împotrivit de câteva ori și am spus că ceea ce recomandam nu era potrivit pentru clienți, șeful meu a crescut presiunea asupra mea și m-a repartizat doar la cei mai dificili clienți. La un moment dat, i-am spus soției mele: ‘Ar fi bine dacă m-ar lovi un autobuz’. Nu vreau să mor, dar mi-ar plăcea să fiu rănit suficient de tare încât să fiu nevoit să mă opresc din muncă pentru o vreme”. Ea a spus: “Asta e; vei pleca de acolo”.” A avut nevoie de câteva luni pentru a alinia câteva misiuni de consultanță independentă și apoi a făcut mutarea.

Fenomenul burnout poate părea adesea insurmontabil. Dar sentimentul de a fi copleșit este un semnal, nu o sentință pe termen lung. Prin înțelegerea simptomelor și a cauzelor și prin implementarea acestor patru strategii, vă puteți recupera și puteți construi o foaie de parcurs pentru prevenire. Experiența ta brutală poate servi ca un punct de cotitură care să te lanseze într-o carieră mai durabilă și o viață mai fericită și mai sănătoasă.

Îți recomandăm:

Ce se întâmplă la un loc de muncă toxic. Angajații demască comportamentele abuzive ale șefilor toxici

cuvinte cheie: burnout

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate