Căderea pieței cripto
În ziua în care poza lui Sam Bankman-Fried a apărut pe coperta revistei Forbes, în octombrie 2021, criptomonedele aveau o cotă de piață de 2,2 trilioane de dolari – o evaluare care avea să depășească 3 trilioane de dolari o lună mai târziu. Pe atunci în vârstă de 29 de ani și unul dintre cei mai tineri miliardari care au ajuns în clasamentul revistei, el și-a etalat planurile de a dona averea sa de 22,5 miliarde de dolari pentru binele umanității. Căderea pieșei cripto era departe. Dar…
Dar acum, averea sa a dispărut, iar bursa sa de criptomonede, FTX, a intrat în faliment, primii săi 50 de creditori datorându-i 3,1 miliarde de dolari. Prăbușirea a zguduit piața criptografică, care la începutul lunii decembrie a oscilat în jurul valorii de 866 miliarde de dolari – aproximativ cel mai scăzut punct din 2020. Marți, Bankman-Fried a fost lovit de o serie de acuzații civile și penale de fraudă, la o zi după ce a fost arestat în Bahamas la cererea Departamentului de Justiție al SUA.
Cu toate acestea, implozia FTX este doar un final sumbru al unui an în care au căzut mai mulți jucători importanți din domeniul criptografic și fondatorii lor. Privind retrospectiv, acestea au fost marcate de pariuri riscante, de promisiuni exagerate de randamente mari și de clienți care au pierdut totul. Bankman-Fried chiar a încercat să salveze unele dintre aceste afaceri cu probleme înainte de a se descurca singur.
Aproape toate aceste companii au intrat în faliment, iar cel puțin unul dintre fondatori pare să fie în libertate. Iată cum a început “iarna criptografică”.
Laboratoarele Terraform
Compania cu sediul în Singapore a creat TerraUSD – o criptomonedă legată algoritmic la dolarul american – împreună cu un token asociat numit Luna. Prin listarea Terra pe o platformă afiliată numită Anchor, investitorilor li s-a promis un randament de aproape 20%.
Dar în luna mai, TerraUSD s-a prăbușit pe fondul unei vânzări masive. Prăbușirea s-a răspândit pe piața criptografică, ștergând aproximativ 500 de miliarde de dolari din valoare în două săptămâni, decimând portofoliile investitorilor de retail.
Prăbușirea a determinat organismele de supraveghere financiară să își concentreze atenția asupra industriei, precum și propuneri de reglementare a monedelor stabile precum TerraUSD. De asemenea, a declanșat o reacție în lanț care a dus la prăbușirea creditorilor de criptomonede Voyager Digital și Celsius Network, precum și a fondului de acoperire Three Arrows Capital, ceea ce a aruncat industria în noi tulburări.
Do Kwon, co-fondatorul sud-coreean al Terraform Labs, pare să fie fugar, potrivit mai multor rapoarte de presă, iar procurorii sud-coreeni au emis un mandat de arestare pe numele său. Dar chiar și după ce distrugerea a fost clară, Terraform Labs a introdus o nouă criptomonedă, Kwon numind-o “șansa de a renaște din cenușă”. Noua monedă este încă disponibilă. Un alt faliment care a precipitat căderea pieței cripto.
Celsius Network
Celsius Network a strâns 400 de milioane de dolari într-o rundă de investiții în toamna anului 2021 și, la apogeu, a acumulat active în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Dar și ea a fost trasă în jos de prăbușirea TerraUSD în luna mai și, în iulie, a depus cererea de faliment.
Timp de ani de zile, creditorul cripto a oferit randamente astronomice – de până la 30% – consumatorilor care au depus bitcoin și alte monede digitale. În timp ce acționa în mare măsură ca o bancă, prezentându-se ca o platformă democratizată de venituri din dobânzi și de creditare, conturile nu erau asigurate la nivel federal. De asemenea, nu era obligată să demonstreze că are suficiente active pentru a rambursa banii investitorilor în cazul în care aceștia își cereau banii. Autoritățile de reglementare ale statului au luat notă, iar oficialii din Alabama și New Jersey au acuzat Celsius de vânzarea de valori mobiliare neînregistrate.
În iunie, în condițiile în care piața criptografică mai largă era încă zguduită de căderea TerraUSD, Celsius a oprit retragerile din sute de mii de conturi, invocând “condițiile extreme de pe piață”. Vestea a făcut ca prețurile criptomonedelor să se prăbușească.
O lună mai târziu, Celsius a declarat faliment, provocând temeri că deponenții nu-și vor mai recupera niciodată banii. Unii cercetători au declarat că activitățile de investiții ale Celsius ar fi putut contribui la căderea TerraUSD, subliniind interconectarea industriei. Căderea pieței cripto intrase în linie dreaptă.
Voyager Digital și Three Arrows Capital
La fel ca și Celsius, creditorul și brokerul de criptomonede Voyager Digital a oferit randamente ridicate pentru conturile sale de retail. Voyager a lucrat, de asemenea, cu mari investitori instituționali, cum ar fi fondul de acoperire Three Arrows Capital, care a împrumutat aproximativ 665 de milioane de dolari de la Voyager. Three Arrows, cu sediul în Singapore, condus de investitorii Su Zhu și Kyle Davies, a folosit împrumuturile, precum cel de la Voyager, pentru a face pariuri riscante, totul pornind de la ipoteza că prețurile criptograficelor vor continua să crească, după cum a relatat Bloomberg în iulie.
Dar, pe măsură ce prăbușirea TerraUSD și Luna s-a răspândit pe piața criptografică mai largă, investițiile Three Arrows s-au întors spre sud. În iulie, aceasta a cerut falimentul, a intrat în lichidare și nu a mai plătit împrumutul acordat Voyager. La scurt timp după aceea, Voyager a suspendat retragerile clienților și a cerut la rândul său falimentul. Potrivit documentelor depuse la tribunal, Voyager avea peste 100.000 de creditori și a listat active și pasive cuprinse între 1 și 10 miliarde de dolari.
În acea lună, FTX, care a cumpărat companii criptografice în dificultate, s-a oferit să salveze Voyager – o ofertă care a fost respinsă, potrivit Reuters. Dar, în septembrie, FTX a cumpărat compania la licitație pentru 1,4 miliarde de dolari și urma să o achiziționeze. Acum că FTX a intrat în propria procedură de faliment, Binance – rivalul FTX care a contribuit la declanșarea prăbușirii acesteia – ar putea face propria ofertă pentru Voyager, a declarat în noiembrie liderul Binance, Changpeng Zhao, pentru Bloomberg.
BlockFi
Banca de criptomonede s-a confruntat cu prăbușirea pe fondul căderii pieței în această vară. Dar Bankman-Fried, fondatorul FTX, a prezentat un plan de salvare de 400 de milioane de dolari pentru a o stabiliza. Când FTX s-a prăbușit în cele din urmă, în noiembrie, BlockFi a oprit retragerile clienților și a declarat ulterior că avea “o expunere semnificativă la FTX și la entitățile corporative asociate”, inclusiv banii pe care îi avea blocați în bursă și în firma de tranzacționare a lui Bankman-Fried, Alameda Research.
La scurt timp după aceea, BlockFi a depus cererea de faliment, enumerând cel puțin 100.000 de creditori și datorii între 1 și 10 miliarde de dolari. Unul dintre acești creditori este Securities and Exchange Commission, față de care BlockFi a fost de acord în februarie să plătească o amendă de 50 de milioane de dolari pentru acuzații că a încălcat legile privind valorile mobiliare și a făcut declarații false despre activitatea sa. La fel ca Celsius și Voyager, BlockFi a oferit conturi de criptomonede care promiteau randamente mari investitorilor obișnuiți.
FTX
FTX se distinge pentru că, spre deosebire de Voyager și Celsius, este prima bursă majoră de criptomonede care se prăbușește. Fondată în 2019, FTX a evoluat într-o piață unde, pe lângă criptomonede, investitorii de retail puteau tranzacționa derivate pe criptomonede – instrumente financiare complexe folosite pentru a face pariuri pe fluctuațiile de preț. De asemenea, compania a oferit conturi care promiteau randamente ridicate. În timpul unei runde de finanțare din ianuarie, a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari. Între timp, Bankman-Fried a făcut donații pentru legislatorii democrați și a curtat autoritățile de reglementare, în timp ce a promovat reglementări care ar fi fost în mare parte în beneficiul afacerii sale.
Dar, în noiembrie, CoinDesk a publicat un raport care arăta că firma de tranzacționare a lui Bankman-Fried, Alameda Research, avea în evidențele sale un număr foarte mare de criptomonede emise de FTX. Câteva zile mai târziu, Zhao, directorul executiv al Binance, a declarat că va vinde aproximativ 530 de milioane de dolari din această monedă, FTX. A urmat panica, iar prețurile FTT s-au prăbușit, declanșând o fugă a investitorilor pe FTX. Bursa a înghețat retragerile și, la scurt timp după aceea, a intrat în faliment.
Cauzele falimentului FTX sunt încă în curs de a fi elucidate
Însă Wall Street Journal a raportat că FTX a împrumutat fonduri de la clienți către Alameda Research pentru a-și finanța pariurile riscante. Într-un interviu live de o oră acordat săptămâna trecută editorialistului Andrew Ross Sorkin de la New York Times, Bankman-Fried a declarat că “nu a amestecat fonduri cu bună știință”. Acum, Bankman-Fried se confruntă cu un torent de probleme juridice. Căderea pieței cripto i se poate datora și lui SBF.
Luni, el a fost arestat în Bahamas, la cererea autorităților americane, a anunțat Departamentul de Justiție. Marți, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York a prezentat un rechizitoriu de opt capete de acuzare împotriva lui Bankman-Fried, în care se invocă acuzații de fraudă și conspirație, în timp ce SEC a anunțat acuzații civile prin care Bankman-Fried este acuzat de deturnarea fondurilor către Alameda fără știrea investitorilor. De asemenea, Commodity Futures Trading Commission a formulat acuzații de fraudă împotriva lui Bankman-Fried și a FTX, susținând că aceștia și Alameda au făcut “intenționat sau din imprudență” “declarații false sau înșelătoare” în legătură cu vânzarea de mărfuri.
Bankman-Fried – împreună cu o listă de celebrități care au susținut FTX – se confruntă, de asemenea, cu un proces colectiv în Florida.
“Uite, am dat-o în bară. Am fost directorul general al FTX”, i-a spus Bankman-Fried lui Sorkin în noiembrie. “Spun asta din nou și din nou. Asta înseamnă că am avut o responsabilitate. Am dat-o în bară rău de tot.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: căderea pieței cripto