Un fost colonel în armata URSS dă de pământ cu Putin la o oră de maximă audiență la televiziunea rusă. Principalele instituții de presă din Rusia oferă o imagine distorsionată a războiului din Ucraina, care nu are legătură cu ce se întâmplă pe teren. Pentru început, televiziunile din Rusia nici măcar nu-l numesc război. Pe postul de stat, Rossiya 1, tribună principală a propagandei de stat, a avut loc un schimb rar de replici. Mikhail Khodarenok, analist militar și fost colonel în armata URSS și apoi a Rusiei a șters pe jos cu Putin. Declarațiile sale nu au fost cenzurate. Ceea ce a rezultat a fost un schimb de replici rar întâlnit la televiziunea rusă. Declarațiile lui Khodarenok pot scoate în evidență faliile dintre diversele grupări de putere de la Kremlin și disensiunile dintre aceștia.
Cum a decurs emisiunea de la Rossyia 1, difuzată la o oră de maximă audiență pe întreg teritoriul Rusiei
Transmisiunea a durat 60 de minute, cu o discuție despre „operațiunea militară specială” a președintelui Putin în Ucraina. Kremlinul și propaganda sa susține în continuare că ofensiva rusă decurge conform planului.
Dar luni seara, oaspetele studioului Mikhail Khodarenok, un analist militar și colonel retras, a zugrăvit o imagine foarte diferită de ceea ce este promovat la televiziunile din Rusia. El a avertizat că „situația pentru Rusia se va înrăutăți în mod clar”, deoarece Ucraina primește asistență militară suplimentară din partea Occidentului și că „armata ucraineană poate înarma un milion de oameni”.
Îți recomandăm:
Referindu-se la soldații ucraineni, Mikhail Khodarenok a precizat:
„Dorința de a-și apăra patria-mamă există foarte mult. Victoria finală pe câmpul de luptă este determinată de moralul ridicat al trupelor care vărsă sânge pentru ideile pentru care sunt gata să lupte.”
„Cea mai mare problemă cu situația militară și politică a Rusiei”, a continuat el, „este că suntem într-o izolare politică totală și întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem acest lucru. Trebuie să rezolvăm această problemă.”
„Situația nu poate fi considerată normală când împotriva noastră există o coaliție de 42 de țări și când resursele noastre, militar-politice și militaro-tehnice, sunt limitate”.
Ceilalți oaspeți din studio au tăcut auzind declarațiile lui Khodarenok
Tăcerea invitaților spune multe lucruri. Chiar și gazda, Olga Skabeyeva, de obicei feroce și vocală în apărarea ei a Kremlinului, părea ciudat de smerită.
În multe privințe, este un caz de „ți-am spus eu” din partea lui Khodarenok. Într-un editorial publicat în luna februarie, înainte ca Moscova să atace Ucraina, fostul colonel a criticat „șoimii entuziaști și cuci pripiți” pentru că susțineau că Rusia ar câștiga cu ușurință un război împotriva Ucrainei.
Concluzia sa de atunci: „Un conflict armat cu Ucraina nu este în interesul național al Rusiei”.
Critica din presa scrisă rusă este un lucru diferit față de cea de la televiziune. Impactul este mult mai mare. Efectele se propagă la scară națională
Critica la adresa regimului Putin, având în vedere audiența de milioane de telespectatori, acesta este cu totul alt nivel. Kremlinul a făcut tot posibilul să controleze peisajul informațional din mass-media. Kremlinul a închis platformele independente de știri rusești și s-a asigurat că televiziunile vor prelua cuvânt cu cuvânt mesajele. Între timp, Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Zelenski, a anunțat întreruperea negocierilor cu Rusia. Norvegia, Danemarca și Islanda vor ajuta Suedia dacă va fi atacată înainte de a adera la NATO. Finlanda este inclusă și ea în înțelegere.
Este rar să auzim o analiză atât de realistă a evenimentelor la televiziunea rusă. Este rar să vezi un colonel criticând regimul la televiziunea rusă. Dar nu unic.
În ultimele săptămâni, în Rusia au apărut opinii critice la ore de maximă audiență. În martie, într-un alt talk show de televiziune popular, un realizator rus i-a spus prezentatorului: „Războiul din Ucraina prezintă o imagine înfricoșătoare, are o influență foarte opresivă asupra societății noastre”.
Dar ceea ce s-a întâmplat în cele 60 de minute la Rossiya 1 iese din tipare. A fost acesta un semnal de trezire spontan și neașteptat privind situația reală din Ucrainei, care a trecut de cenzura de stat? Sau a fost o explozie de realitate pre-planificată pentru a pregăti publicul rus pentru știri negative despre progresul „operațiunii militare speciale”?
E greu de spus. Dar, după cum se spune la televiziune, rămâneți la televiziunea rusă pentru semnale suplimentare.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: colonel televiziunea rusă