Vești proaste pentru Putin, nu va avea nimic de sărbătorit pe 9 mai. Deși acesta ia în serios aniversările din Rusia, ucrainenii i-au stricat rău petrecerea. Nu a fost o coincidență faptul că invazia sa în Ucraina a venit la o zi după Ziua Apărătorului Patriei, o sărbătoare a realizărilor militare ale Rusiei. Tocmai cu aceeași ocazie, în 2014, Putin a făcut primul pas în anexarea Crimeei, prin proteste pro-ruse orchestrate în peninsulă.
Putin sperase în mod clar să aibă mai multe de sărbătorit până luni, Ziua Victoriei, cea mai patriotică dintre zile, marcând rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Pe 8 mai 1945 (9 mai în fusul orar al Moscovei) Germania a semnat actul de capitulare la Berlin, punând capăt luptei din Europa. URSS a suferit cele mai mari pierderi dintre toate națiunile. În jur de 27 de milioane de soldați și civili au murit.
Rusia spera ca războiul din Ucraina să fie încheiat până la data de 9 mai
Putin și guvernul său au declarat în mod repetat că scopul așa-zisei lor „operațiuni speciale” este „denazificarea” Ucrainei și că eliberarea Ucrainei de naziști este o chestiune de supraviețuire a Rusiei. Este un argument care nu are o greutate reală. Această așa-zisă justificare pentru invazia Ucrainei este o acoperire flagrantă pentru revanșismul rusesc.
Chiar dacă mașina de propagandă bine unsă a Kremlinului a funcționat cu motoarele turate la maxim de la invazia din februarie, lui Putin îi va fi foarte greu să transforme pe 9 mai pierderile Rusiei într-o adevărată victorie. Pe 9 mai, ziua Victoriei împotriva nazismului, nu va putea prezenta o victorie. Din contră. Ceea ce Putin numește „operațiune militară specială” arată că armata Rusiei arată jenant, cel puțin pe scena internațională. Așa-zisa operațiune specială este o invazie în toată regula. Ceea ce a făcut Putin este un război generalizat împotriva Ucrainei. Însă armata lui Putin și-a rupt dinții în câmpiile vaste ale Ucrainei, lovindu-se de curajul și determinarea ucrainenilor. O petrecere la Kremlin în data de 9 mai nu va exista. Nu au ce sărbători.
Armata Rusiei o depășește pe cea a Ucrainei din toate punctele de vedere, fiind considerată a doua armată din lume după cea a Statelor Unite
Armata rusă nu a reușit să câștige teritoriul din nordul Ucrainei, ca să nu mai vorbim de capitala Kyiv. Armata rusă se chinuie să obțină câștiguri chiar și în est, unde acum este concentrată mare parte din forțele ce au fost alungate dezordonat din nordul Ucrainei.
Forțele armate ale Ucrainei susțin că Rusia a pierdut peste 25.000 de militari de la începutul războiului și peste 1.000 de tancuri. Peste 2.600 de vehicule blindate și sute de avioane au fost făcute una cu pământul de armata Ucrainei. Este de netăgăduit că armata Rusiei este slăbită.
Îți recomandăm:
Moscova, crucișătorul rusesc cu rachete ghidate, cândva bijuteria coroanei flotei sale de la Marea Neagră, este acum o epavă, declarată moștenire culturală subacvatică
Între timp, Ucraina a mai trimis la guvizi alte 4 nave rusești. Printre acestea se află și nava Amiral Makarov. În tot acest timp, dușmanii lui Putin din Occident, pe care Rusia încercase atât de mult să-i despartă de-a lungul anilor, sunt din ce în ce mai uniți, totul pentru cauza asigurării victoriei Ucrainei. Avioane ce valorează 40 de milioane de dolari sunt transformate în brelocuri.
Emily Ferris, cercetător la Royal United Services Institute, a spus că eșecurile Rusiei au fost în mare parte logistice. Petrecerea de pe data de 9 mai este tot mai departe
„Unele dintre problemele logistice pe care rușii le-au avut au fost cauzate de faptul că nu au reușit niciodată să cucerească noduri feroviare majore”, a declarat Ferris pentru CNN.
Rușii au făcut off-road cu tancurile și s-au împotmolit pe câmpurile din Ucraina. 9 mai, 9 mai…
Forțele terestre motorizate rusești se bazează pe căile ferate pentru a-și transporta trupele, hardware-ul și tancurile. Rușii nu au reușit niciodată să controleze acele noduri, nu au reușit niciodată să pătrundă adânc în teritoriul ucrainean și asta a însemnat că apoi au trebuit să se bazeze pe capacități off-road. Și s-a văzut cât de „capabili” sunt, având în vedere numărul de tancuri distruse de ucraineni. Forțele ruse s-au deplasat în schimb cu camioane și tancuri, dintre care multe s-au împotmolit în noroi, deoarece vremea caldă a împiedicat solul să înghețe.
Pentru ruși a devenit dificil să trimită tancurile înapoi în Rusia pentru reparații, pentru că erau departe, așa că multe dintre ele au fost abandonate. O mulțime de echipamente au început să se strice. Toate aceste eșecuri ale armatei ruse s-au suprapus cu rezistența eroică a armatei ucrainene. Chiar și în est, unde forțele ruse încearcă să avanseze prin regiunea Donbas, câștigurile lor sunt limitate. Rebelii pro-ruși sunt susținuți de Rusia în regiunile autodeclarate separatiste Donețk și Lugansk de ani de zile. Totuși, Rusia nu a anexat acele zone.
„Încă vorbim despre suprafețe uriașe de teritoriu, Ucraina este imensă, chiar dacă se concentrează doar pe est și sud. Unele dintre pretențiile comandanților superiori ruși că vor stabili un coridor terestru în sudul Ucrainei, este încă o sarcină uriașă”, a spus Ferris. „Faptul că nu au reușit să cucerească orașele mari și nodurile feroviare majore până acum este încă o problemă. Cred că asta va persista”.
Îți recomandăm:
Putin trăiește într-un univers paralel. Uniunea Sovietică s-a dizolvat în 1991. Vova dorește să învie un mort. 9 mai… nimic de sărbătorit
Locuind în Rusia, totuși, este ușor să crezi că războiul va fi câștigat și că armata rusă a planificat totul atent. Propaganda rusă inundă mass-media, care este aproape în întregime controlată de stat. În martie, guvernul a adoptat și o lege care trimite cetățenii la închisoare 15 ani dacă utilizează cuvântul „război”. În viziunea lui Putin așa-zisa operațiune militară specială ar fi trebuit să dureze 2 zile.
Durează de aproape 3 luni și 25.000 de ruși au fost uciși. Este un bilanț tragic ce nu mai poate fi ascuns de populație. De asemenea, în Rusia este dificilă sarcina de a face sondaje de opinie. Rușii sunt la fel de liberi ca românii în 1989, când fostul cizmar avea o cotă de popularitate de 99%. Putin ar avea o cotă de popularitate de 83%, conform Institutului Levada. Dar nimeni nu știe cât de sincere sunt răspunsurile la chestionare având în vedere cenzura din Rusia. Drept urmare, protestele antirăzboi care au avut loc în Rusia în primele săptămâni ale invaziei aproape s-au încheiat. Și mass-media respectă în mare măsură noua lege.
Putin alături de Alina Kabaeva în 2005
„Cadoul” Uniunii Europene pentru „iubi” Alina Kabaeva pentru data de 9 mai
Alina Kabaeva, fosta gimnastă în vârstă de 38 de ani, se află pe noua listă de personalități vizate de interdicția de călătorie în UE. Sancțiunea va include și înghețarea activelor, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE. Pachetul urmează să fie aprobat de statele membre UE. Potrivit Bloomberg, care a scris prima dată despre apariția presupusei iubite a președintelui rus pe „lista neagră”, documentul privind sancțiunile o descrie pe Kabaeva ca fiind „strâns asociată cu președintele Vladimir Putin”. De asemenea, iahtul de 700 de milioane de dolari despre care se spune că e al lui Putin a fost sechestrat. Ghinion, nu se mai dau cu barca romantic în Marea Mediterană.
9 mai este o dată cu caracter aproape mistic în calendarul Rusiei. Însă victoria pentru Putin nu va veni, deși există surse credibile care dau certă informația că Rusia își va amplifica atacurile asupra Ucrainei. Până acum războiul a costat aproape 40 de miliarde de dolari.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: 9 mai