costuri de împrumut România
România se află într-o poziție foarte atipică în ce privește costurile la care își finanțează deficitul: în timp ce la datoria pe termen lung bate de departe orice alt stat din UE când e vorba de nivelul dobânzilor care-și păstrează locul în nedoritul top, ultimele săptămâni i-au adus o veste bună: are cele mai mici dobânzi la datoria pe termen scurt.
Astfel, România reușește să se împrumute pe termen scurt la cele mai mici costuri din regiune, dobânzile cerute de investitori la obligațiunile cu scadență de un an fiind de puțin peste 4%, față de 4,8% în Cehia, stat care are, în general, cele mai bine performanțe, în ce privește costurile de împrumut, din regiune.
Investitorii solicită o dobândă de 4,9% Poloniei pentru împrumuturile pe un an și cu un punct procentual peste Ungariei – 5,9%.
De altfel, la împrumuturile pe șase luni, costurile de finanțare ale României sunt aproape la jumătate față de cele din Ungaria.
Cele mai mici dobânzi la împrumuturile pe termen scurt
Iată cum stă situația în chiar acest moment – comparativ cu celelalte state din regiune:
Datele de mai sus reprezintă rezultatele celor mai recente licitații de titluri de stat – fiind o imagine la zi a pieței obligațiunilor suverane din regiune, ultima actualizare datând din 29 martie.
România, spre exemplu, este pe locul al doilea după Ungaria în privința costurilor de împrumut pe termen lung, însă Finanțele s-au împrumutat în luna martie la costuri similare cu Ungaria (peste 6,5% pe an).
Cele mai scumpe costuri de împrumut pe termen lung din UE
Performanța titlurilor de stat pe termen scurt este cu atât mai surprinzătoare cu cât România are în general cele mai slabe performanțe în privința dobânzilor din regiune. Astfel, datele agregate de Eurostat arată că dobânzile medii pe termen lung din România, cele care ilustrează cel mai bine încrederea investitorilor într-o economie, continuă să fie cele mai mari din regiune și chiar de la nivel european.
Citește întreg materialul pe CursDeGuvernare
Autor: Alexandra Pele