Este România pregătită pentru programul de 4 zile lucrătoare pe săptămână?
Se vorbește de ceva timp, la nivel global, de implementarea programului de lucru de 4 zile pe săptămână. Diferența dintre țări este mare, din multe puncte de vedere.
Belgia a implementat program de 10 ore pe zi, dar cu interdicții de contactare a angajaților după program și în week-end. Angajații nu mai trebuie să răspundă la mailuri sau la telefon în timpul liber. De asemenea, angajatorii trebuie să asigure spatii de relaxare și timp de recreere.
Marea Britanie va avea un proiect pilot din iunie 2022. Sunt implicate 30 de companii, pe principiul 100-80-100: 100% salariu – 80% timp de lucru – 100% angajamentul angajaților că vor păstra productivitatea. Tot proiecte pilot vor fi in: SUA, Canada, Irlanda, Australia.
Se vede clar că țările care intră pe aceste proiecte sunt stabile economic, au deja flexibilitate din punct de vedere al programului de lucru. Au avut niște pași în avans , de „pregătire”. Programul de 4 zile lucrătoare pe săptămână vine cu mai multe provocări.
Astfel, pentru România este un pic delicat de implementat acum:
1. Din punct de vedere geo-politico-economic, nu cred că este momentul acum. Abia ieșiți din pandemie, suntem deja într-o nouă situație îngrijorătoare, care duce la lipsa de concentrare a angajaților.
2. Înainte de a implementa, trebuie să avem un pachet de măsuri:
- Codul muncii trebuie adaptat – nu numai din punct de vedere număr ore de lucru pe săptămână, ci si de industrii (care pot sau nu sa implementeze), securitatea muncii la standarde europene (exemplu: timpul de odihna) și multe altele.
- Angajatorii trebuie să implementeze zone de recreere si o altă structură a pauzelor. Astfel, nu știu dacă putem avea strict 10 ore de lucru. Cred ca sunt diminuate și nu cred ca va fi acceptat de către companii.
- Modalitățile de editare si negociere contract colectiv de muncă
3. Fără o analiză corectă, concretă si la nivel național, efectul de burn-out poate apărea mult mai des.
4. Așa cum sunt până acum informațiile, nu este clar dacă va fi impus la nivel de companie sau la nivel individual. În domeniul producției – un anumit segment de angajați (muncitori, ingineri) trebuie sa vină toți la lucru în același timp, pentru a avea un flux continuu de producție, spre exemplu.
Îți recomandăm:
Multitasking. Pe vremuri, la interviurile de angajare, era o mare calitate. Acum e un defect
5. Nu cred că se poate face această schimbare fără un proiect pilot, în care să fie atrase firme private din diverse segmente industrial.
6. Trebuie ținut cont de infrastructură. Cel puțin în București și zone limitrofe – la cele 10 ore se mai adaugă încă 3-4 ore pe drum (dus – întors)
7. Adițional, la fel se discută de ceva timp , ar fi bine să se introducă în același timp interdicția de fi contactat de către angajator sau a ți se solicita răspuns telefonic sau pe mail, după program şi în week-end.
8. Cu toate că se dorește creșterea well-beingului, s-ar putea să avem efect contrar în cazul unei familii în care, spre exemplu, unul dintre soți are liber vineri și celălalt nu.
Îți recomandăm:
În acest moment specific, pentru români va fi un stres suplimentar. Pe lângă stresul care apare inerent în astfel de situații de transformare – perioada psihologică de adaptare fiind undeva in jurul a 3-4 luni, se va adăuga și stresul legat de ceea ce se întâmplă acum la granițele României. Astfel, puterea de concentrare va fi extrem de scăzută și va duce la creșterea anxietății, a depresiei.
În același timp, nu putem măsura, in aceasta perioada, eficienta implementării acestui program asupra creșterii consumului și industriei HORECA. Acum este deja o creștere mare a consumului, pe fondul cumpărăturilor mari pe care le fac românii pentru rezerve, iar asupra turismului – nu putem avea, de asemenea, o evaluare corectă , deoarece e posibil ca unii să prefere rezervele financiare, în defavoarea vacanțelor.
Acest program este deja implementat în IT, aceasta fiind cea mai flexibilă industrie.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: programul de 4 zile lucrătoare