După bombardarea Babin Yar, monument închinat Holocaustului, Putin are un discurs delirant: „Luptăm cu neonaziștii”. Discursul lui Vladimir Putin a fost susținut în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, convocat în cursul serii trecute.
Putin a insistat că nu face decât să lupte cu „neo-naziștii”, fapt care, susține el, e „demonstrat de cursul ostilităților”.
”Faptul că noi luptăm doar împotriva neo-naziștilor e demonstrat chiar de desfășurarea ostilităților. Grupurile naționaliste și neo-naziste, printre care se află și mulți mercenari străini, inclusiv din Orientul Mijlociu, se ascund în spatele civililor, îi folosesc drept scuturi umane”, a declarat Putin
Putin insistă că trupele ucrainene își „ascund” echipamentele în zone rezidențiale, lângă spitale sau grădinițe, în încercarea de a explica de ce rușii au bombardat astfel de clădiri.
„Acționează ca cei mai extremiști bandiți”, a mai spus Putin. Acesta i-a acuzat pe ucraineni că își ascund în astfel de poziții tancuri, artilerie și mortiere. Putin susține că armata rusă ar încearcă să creeze culoare umanitare pentru evacuarea civililor, dar nu e lăsată.
„Militarii noștri oferă coridoare sigure pentru civili, dar neonaziștii ucraineni și mercenarii străini împiedică evacuările și tratează civilii ca scuturi umane”, a afirmat Vladimir Putin.
Îți recomandăm:
În timp ce Putin face aceste afirmații din Ucraina vin tot mai multe înregistrări în care se vede că armata rusă distruge obiective civile, printre care clădiri rezidențiale, școli sau spitale.
El acuză și că doi cetățeni chinezi care încercau să iasă din Harkiv ar fi fost răniți de „neo-naziști”. Însă nu precizează că armata rusă bombardează acest oraș de zile bune.
Putin spune că „operațiunea militară se desfășoară conform planului” și insistă că „rușii şi ucrainenii sunt un singur popor”. Însă tot ce face este să bombardeze Ucraina pe întreg teritoriul său și să declanșeze cea mai gravă criză umanitară din Europa din ultimii 70 de ani.
Alte declarații făcute de Putin:
- „neo-naziștii au luat cetățeni străini ostatici, inclusiv mii de tineri studenți care învățau în Ucraina”
- „rușii și ucrainenii sunt un singur popor, chiar dacă unii locuitori au fost intimidați și mulți au fost păcăliți de propaganda naționalistă”
- „soldații și ofițerii ruși acționează curajos, ca adevărați eroi, luptă cu fermitate, înțelegând că luptă pentru o cauză dreaptă”
De altfel, la începutul ședinței, Putin a cerut să fie ținut un minut de reculegere în cinstea soldaților care au murit în Ucraina, fără a da detalii despre numărul lor. Conform datelor făcute publice de armata ucraineană aproape 9.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei.
Îți recomandăm:
Bombardarea Babin Yar, monument închinat Holocaustului, a avut loc în data de 1 martie. Putin îi acuză însă pe ucraineni de neonazism. Atât Zelenski, președintele Ucrainei, dar și Denîs Șmîhal sunt evrei
Volodimir Zelenski a aflat cu surprindere, în timp ce vorbea despre familia sa, că Memorialul Holocaustului era bombardat chiar în acele momente. Imaginile surprinse de camerele de filmat sunt memorabile. Președintele Ucrainei a rămas fără cuvinte preț de câteva clipe.
Remarkable moment caught on camera as Zelensky hears about the bombing of the Babyn Yar Holocaust memorial for the first time. pic.twitter.com/3HnJQqVe8R
— Barry Malone (@malonebarry) March 2, 2022
În timp ce povestea că nu și-a mai văzut familia și copiii de câteva zile, șeful statului ucrainean este informat că este bombardat Memorialul Holocaustului Babin Yar.
„Am dori să vă informăm că acum Rusia bombardează Babi Babin Yar.
– Acum, Babin Yar?
– Babin Yar (Memorialul Holocaustului), acum este un bombardament.
– Babin Yar?
– Da.
– Memorialul pe care l-am făcut pentru…
– Da, memorialul pe care l-am făcut pentru… Au început să-l construiască după 80 de ani de această tragedie (Holocaustul). Este al doilea Babyn Yar.
– Aceasta este Rusia, felicitările mele. Mulțumesc!”.
Atrocitățile de la Babin Yar
Babin Yar este una dintre cele mai mari gropi comune din Al Doilea Război Mondial din Europa. Masacrul de la râpa de la periferia Kievului a avut loc timp de două zile în septembrie 1941, conform BBC.
Pe măsură ce populația evreiască a Ucrainei a fugit de avansul nazist, o mare populație încă locuia în oraș. Zeci de mii de oameni au fost puși să își ia haine de schimb. Au presupus că vor fi trimiși într-un lagăr de muncă, dar apoi au fost forțați să se dezbrace și să intre în râpă, unde au fost împușcați.
Potrivit propriilor înregistrări ale naziștilor, 33.771 de evrei au fost uciși în două zile.
Pe măsură ce Holocaustul a continuat, forțele germane au continuat să comită crime oribile la Babin Yar, folosindu-l ca groapă comună pentru a arunca până la 100.000 de cadavre, până când sovieticii au preluat din nou controlul Kievului în 1943. La fel și evrei, romi, civili ucraineni iar acolo au fost uciși și prizonieri de război sovietici.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: bombardarea Babin Yar