Prețurile producției industriale au înregistrat creșteri record. În industria energetică prețurile sunt cu 74% mai mari!
Preturile produselor ce ies pe porțile fabricilor au înregistrat, în luna octombrie 2021 o creștere de 6,3%.
Datele Eurostat arată creșteri masive ale prețurilor în majoritatea statelor UE
Prețurile în industrie au crescut în majoritatea statele membre UE de la o lună la alta. Cele mai importante majorări au fost înregistrate în Belgia (11,2%), Italia (8,4%) și România. În România creșterea este de 8,6% după un avans de 4,1% în septembrie.
Singurele state membre unde preturile producției industriale au scăzut de la o lună la alta:
- Estonia (minus 2,1%)
- Luxemburg (minus 0,3%)
- Suedia (minus 0,2%)
Îți recomandăm:
Eurostat precizează că în luna octombrie preturile producției industriale în UE au fost influențate de un avans de 14,9% al prețurilor la energie
În ritm anual, octombrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2020, preturile au înregistrat o creștere de 21,7% în Uniunea Europeană.
Preturile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut în toate statele membre UE. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Irlanda (89,9%), Danemarca (39,8%), Belgia (34,5%) și România (32,4%). Și în ritm anul, preturile în UE au fost influențate de preturile la energie, care au înregistrat un avans de 59,8%, urmate de prețurile pentru bunurile intermediare, care au urcat cu 17,1%.
Prețurile producției industriale piața internă și externă erau în octombrie cu aproape 27% mai mari față de perioada similară din 2020 și cu 6,3% comparativ cu septembrie 2021, arată datele INS
Cea mai mare creștere a fost înregistrată în industria energetică. Producția s-a scumpit în octombrie cu 74% an la an și cu 20% fată de luna precedentă. Pe locul următor este industria bunurilor intermediare (+24% an/an), a bunurilor de folosință îndelungată (11%), a bunurilor de capital (9%) şi industria bunurilor de uz curent (6%).
Raportat la perioada de referință, datele INS relevă faptul că, pe secțiuni de activitate prețurile au fost la majoritatea bunurilor și produselor.
Îți recomandăm:
Relocarea producției din China, o decizie strategică a companiilor europene. România știe?