Mare știre de presă zilele trecute pentru iubitorii de motorizări eV: 21% din vânzările de automobile din piața europeană în luna august au fost full-electrice şi hibride. Mai multe decât cele cu motorizare pe motorină, ceea ce reprezintă o premieră
Per ansamblu, s-au vândut în 30 de țări europene 710.000 mașini noi, în scădere față de 1,06 milioane în august 2019 și respectiv 870.000 în august anul trecut. Dintre cele 710.000 de mașini, 56% au fost pe benzină, 20% au fost diesel și 21% au fost full-electrice plus hibrid. Restul au fost pe GPL.
Cele mai vândute mașini full-electrice au fost Volkswagen ID 3, Tesla Model 3, Volkswagen ID 4, Renault Zoe și Mustang Mach-e. Deci clar, scăpăm de poluare cât ai zice….kilowat!
Apropos, zilele astea ne tranzitează, în scopuri încă neclare, un mastodont cu aripi cu nume rusesc- un Antonov cu rezervoare în care încap și evident din care merg spre ardere „decât” 300 de tone de kerosen.
Întreb și eu: câte automobile diesel sau pe benzină poluează în total cât acest avion, într-o singură zi? Oare cine poluează mai mult, avioanele ce brăzdează cerul sau furnicile de pe șoselele lumii?

Care sunt statele cele mai avide în a-ți umple parcul cu mașini electrice în întreaga lume? În vârful clasamentul sunt foarte multe state nordice, cu posibilități de a produce energie din diferite resurse, multe verzi.
Se remarcă de departe Norvegia care aproape că și-a umplut pe jumătate parcul auto cu mașini electrice. Interesant este faptul că țara nordică își finanțează acest program de înverzire vânzând din greu hidrocarburile atât de blamate pe care le extrage din Marea Nordului. Nu vă sună un pic cam ca din categoria „lupul moralist”. Și apropos, avantajele celor care au trecut în modul electric par să aibă zilele numărate: creșterea cererii de energie se pare că nu va mai fi suportată de stat și, absolut normal, cine vrea să își încarce mașina, va fi nevoit să și plătească în rând cu ceilalți consumatori.
Îți recomandăm:
O cotă importantă de eV are şi Islanda, dar la un parc de mașini infinit mai redus. Suedia, Olanda și Finlanda ocupă următoarele poziții. Pe locul al șaselea vine China, aceasta fiind însă lider detașat atunci când vorbim de numărul de automobile electrice de pe șoselele vreunei tari. În Top 10 mai intră Portugalia, Elveția, Austria şi Marea Britanie
Scriam adesea de modificările dramatice pe care o astfel de mutație prea bruscă, făcută intempestiv prin lege, le va suferi piața minereurilor necesare fabricării bateriilor. Vin acum cu o nouă dovadă a celor spuse, şi vă arăt cum va evolua cererea de diferite metale folosite pentru bateriile de eV până în 2030. Iar dacă Dvs credeţi că la o asemenea creştere a cererii producătorii nu vor aplica scumpiri, şi nu din cele mai mici, înseamnă că gtrebuie să mă las de meserie! Cifrele sunt mai grăitoare decât orice cuvânt pe care l-aş mai putea adăuga. Iar ca exercițiu de imaginație vă rog să vedeți ce se întâmplă acum cu preţurile semiconductorilor. Cererea depășește mult capacitățile de producție şi oferta: plusul de 20% anunţat de cel mai mare producător ne spune ceva? E elocvent pentru ce ne aşteaptă?

Dar nu vreau să mă opresc aici, pentru că oamenii de la VisualCapitalist au mai dat recent o imagine care face cât o mie de cuvinte, tot legată de piaţa eV. E vorba de componenta și cotele de piață ale celor mai importanți producători de baterii auto. Aveți imaginea mai jos! Primii trei jucători dau aproape 70% din totalul bateriilor fabricate la nivel global. Dacă îi mai punem la socoteală și pe următorii patru, deja trecem de 90%! Putem spune că avem de-a face cu un oligopol? Fără doar şi poate!

Cine stabilește preturile în piețe cu concurență de oligopol? Producătorii! O fi bine pentru consumatori?
Evident că nu! Cum aș traduce eu asta: încercăm să scăpăm de dependența fată de cei cu zăcăminte de petrol și gaze, care deși sunt multicei se comportă tot ca un fel de oligopol, pe un alt oligopol, de data asta extrem de bine structurat și închegat, în care nimeni nu are vreun interes să iasă din front! Cine nu ar vrea să aibă o asemenea cerere și să își poată bugeta profiturile după cum își doresc?
Îți recomandăm:
Vânzări mașini electrice. Link Extern -> SpotMedia
Vânzări mașini electrice. Link Extern -> Go4IT
Vânzări mașini electrice. Link Extern -> EV Market