Rata inflației în octombrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2020 este 7,9%. La începutul anului BNR țintea un nivel de 2,5%.
Gazele s-au scumpit cel mai mult, în cursul lunii trecute consumatorii au plătir cu 46% mai mult față de octombrie 2020. Toate produsele din coșul de consum luat în calcul de INS pentru calculul ratei inflației s-a scumpit.
Actualul nivel în cee ace privește rata inflației este cel mai ridicat din 2008 încoace. Rata inflației a atins 7,9% în luna octombrie 2021. Rata inflației în luna septembrie înregistra 6,3%.
Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%. Serviciile s-au scumpit cu 3,96%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS)
Prețul gazelor crește cu 46%, urmate de energia electrică cu 24% și combustibili, cu 23%. Majorări semnificative se găsesc și la cartofi, cu 18%. Uleiul comestibil cu 26%. Legumele și conservele de legume s-au sumpit cu 8%. Zahărul cu 5%, peștele și conservele de pește cu 6%.
La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an cele mai mari creşteri de preţ au fost consemnate la energie electrică – 24,65%. Gaze naturale s-au sumpit cu 46,07%. Combustibili s-au scumpit cu 23,51%.
În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri au fost consemnate la alte servicii (plus 7,03%), cele de apă, canal, salubritate (6,51%) şi serviciile de îngrijire medicală (5,58%).
De la începutul anului în curs, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate la apă, canal, salubritate (6,98%), la alte servicii (6,74%), şi serviciile poştale (5,53%). Serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 16,2%.
Îți recomandăm:
Era banilor ieftini s-a terminat. BNR a majorat dobânda de politică monetară
Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate în august de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu
“După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%.
Şi subliniez acest lucru. Pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici. Există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa.
Apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%. Pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%
Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.