Atragerea diasporei în România – apelul la acțiune al noii generații
Idealul unei Românii care să devină destinație de dezvoltare pentru conaționalii plecați peste hotare a impulsionat o echipă de tineri din țară și străinătate să lanseze sub forma unui Program Național un instrument de atragere acasă a românilor din diaspora. Venim acasă este numele platformei de cooperare care urmărește să coaguleze în perioada septembrie-decembrie 2021 principalii factori interesați de la nivelul societății românești pentru un dialog structurat pe tema revenirii și reintegrării diasporei. Sunt invitați să gândească soluții concrete care pot fi puse în practică în următorii 5 ani specialiști, persoane cu experiențe de migrație, dar și reprezentanți ai mediului asociativ, bisericesc, de afaceri și ai autorităților publice.
Documentul pe baza căruia este inițiat demersul are definite obiective, direcții de lucru și măsuri pe trei dimensiuni: pregătirea revenirii, reintegrarea în țara de origine, respectiv întâmpinarea diasporei cu succes de către societate și instituții. Întregul material poate fi accesat la adresa www.venimacasa.ro.
Programul are ca element central familia românească din diaspora cu capacitate ridicată de reintegrare
De la tineri adulți, la copii și părinți, sunt în curs de identificare soluții pentru fiecare dintre membrii familiei pe domenii cu impact direct în viața de zi cu zi. Educația în limba română pentru copiii din diaspora, instrumente digitale de interacțiune între cei reveniți, sau sprijin în găsirea de soluții pentru locuință, angajare și investiții sunt printre cele 17 măsuri deja conturate.
Anual în România revin aproximativ 140.000 cetățeni români alături de copiii lor născuți în străinătate, potrivit Eurostat. Fluxul românilor care se întorc anual este estimat la 200.000 persoane de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Studiul Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants al aceleiași organizații arată că românii ce revin sunt mai tineri decât media de vârstă națională (63% vs. 43% grupa de vârtă 25-44 ani), au o perspectivă de angajare foarte ridicată (69%) și un spirit întreprinzător aproape dublu față de rata de inițiativă antreprenorială națională.
Oportunitățile de dezvoltare personală și profesională în România pentru acești oameni există, dar este nevoie să fie înmulțite mijloacele de revenire cu succes pentru ca fluxul migratoriu spre țară să devină pozitiv pe termen lung.
Persoanele cu idei valoroase care își asumă idealul și îndemnul la acțiune comună își pot aduce aportul acum la o Românie destinație de dezvoltare pentru românii din diaspora și pentru oamenii dragi de acasă. Au la dispoziție pentru implicare adresa contact@venimacasa.ro, un formular de înscriere și o serie de evenimente de consultare cu cei interesați în derulare până la finalul anului.
Venim acasă – Programul Național de Atragere în România a Conaționalilor din Diaspora a fost lansat în contextul evenimentului aniversar Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal de către Asociația Junimea 2.0, o organizație nouă fondată pe principiile junimiste de preschimbare a societății românești – spiritul critic, luciditatea patriotică, libertatea de acțiune personală, entuziasmul creativ și originalitatea națională adaptate soluționării nevoilor societății contemporane.