Cât costă să înființezi un ONG și cât durează să începi să faci bine. Doream să abordez de mult acest subiect.
Am decis să scriu aceste rânduri cu scopul informării persoanelor interesate să înființeze un ONG în România. Toate informațiile prezentate în continuare se bazează pe experiența personală privind înființarea ONG (asociație non-guvernamentala) în județul Giurgiu.
Cat costă să înființezi ONG?
La începutul lunii august 2020 am pornit la drum cu obiectivul de înființare a Asociației de Părinți în cadrul Școlii Bacu, Joița sub forma unui ONG având ca scop principal facilitarea accesului la educație pentru copiii din familii vulnerabile, respectiv îmbunătățirea procesului de educație nonformală, dezvoltare personală și socială în rândul copiilor din Sat Bacu – Comuna Joita – Judetul Giurgiu.
Având în vedere noutatea proiectului (este prima data când mă implic in procesul de înființare a unui ONG) am decis colaborarea cu un avocat specializat în acest domeniu din București.
Primul cost financiar – onorariu avocat 500 lei.
Al doilea cost financiar – costul aferent instituțiilor de stat / privat privind înființarea (Notariat, Ministerul Justiției, Bancă) – aproximativ 600 lei.
Al treilea cost financiar – costul aferent deplasării Sat Bacu – București de 3 ori cu membrii fondatori, semnare, ridicare. Costurile au fost de aproximativ 150 lei.
Al patrulea cost financiar – costul aferent deplasării Sat Bacu – Bolintin Vale de 6 ori cu membrii fondatori, depunere, semnare, ridicare. Cost aproximativ 150 lei. Alte costuri financiare indirecte – 100 lei.
Costul financiar total aproximativ pentru înființare ONG = 1500 lei.
Am aflat cât costă să înființezi un ONG. Dar cât durează sa înființezi un ONG?
Mult, foarte mult. În cazul meu aproximativ 6 luni. Să vă explic și de ce. În primul rând, pașii inițiali depunerii dosarului de înființare ONG au cumulat aproximativ 30 zile. De exemplu: rezervare denumire, depunere capital social bancă, deplasare si semnare acte membrii fondatori). Primul “ghinion” l-a reprezentat suprapunerea înființării ONG cu alegerile locale 2020.
Având în vedere numărul mare de dosare privind diversele contestații în cadrul alegerilor locale si necesitatea rezolvării prioritare a lor, Judecători Bolintin Vale, instituția abilitata pentru rezolvarea dosarului privind înființarea ONG in Comuna Joita – judetul Giurigiu, a amânat pronunțarea deciziei cu 30 zile în plus fata de termenul stabilit conform legii. Am înțeles și acceptat situația, iar după aproximativ 3 luni de zile de la primul pas, ridicarea deciziei favorabile de înființare ne-a bucurat enorm!
Următorul pas a presupus depunerea dosarului și obținerea Certificatului de Înregistrare Fiscală (CIF)
Procedura a durat aproximativ 10 zile. Având toți pașii de înființare realizați, situația pandemică în desfășurare și finalul anului 2020, am decis să reluăm totul în 2021.
În luna ianuarie ne-am prezentat la sediul local al unei bănci pentru transformarea contului de capital social în cont curent. Prin motivarea faptului ca nu sunt cereri privind deschiderea unui cont curent (suntem cel de-al 2-lea ONG care își creează cont curent in agenția respectiva), am așteptat o oră pentru verificarea actelor. Toți învățam, nicio problemă.
Cât costă să înființezi un ONG? Episodul „Birocrația continuă” și „înrolarea în sistem”
Deoarece rezoluția privind înființarea ONG emisă de Judecătoria Bolintin Vale avea mai mult de 30 zile de la eliberare, s-a considerat necesar să mai aducem un certificat constatator din care sa reiasă faptul că nu au avut loc modificări privind actul constitutiv. În regula, am mers peste drum la Judecătorie, dar nu mai aveau program cu publicul, drept urmare am revenit ziua următoare. După depunerea cererii, trebuia achitată contravaloarea serviciului la ghișeul din cadrul Primăriei Bolintin Vale. Acolo, din păcate, am ajuns in pauza de masă, am așteptat aproximativ 30 minute, dar într-un final glorios am reușit sa achitam taxa pentru Judecătorie. Am ridicat certificatul constatator si am revenit la sediul bancar, dar acolo ni s-a comunicat faptul că unul dintre cei trei membri fondatori nu este “înrolat” in sistem și procedura de înrolare implică doar prezența fizica a persoanei respective.
Revenim peste câteva zile pentru înrolare, totul pare în regula și rămâne să primim înștiințarea de creare a contului curent în câteva zile. A trecut o săptămâna și am sunat pentru verificare. Răspunsul: se procesează. OK.
Mai așteptăm o săptămână și revenim cu telefon. Răspunsul: încă se procesează
Revenim în cea de-a treia cu telefon. Răspunsul: încă se procesează. Nici un termen estimativ, nici o informație suplimentară. Si rețineți: cont curent, nu cont de credit sau ceva complicat. Cont curent purtător de comision lunar administrare 35 lei și alte costuri, nu gratuit.
Drept urmare am sunat la departamentul de relații clienți, dar din păcate nu mă pot ajuta Tipic, nu?. Am decis sa schimbăm sucursala. Acolo ne-au comunicat direct faptul că sunt respinse din start toate dosarele pentru creare cont curent ONG, fără vreo explicație plauzibilă. În momentul acela nu am știut ce să mai cred.
Nu îmi venea să cred că în România anului 2021 ești „interzis” dacă dorești să faci un bine prin intermediul unui ONG. Am traversat strada la o altă bancă, unde în 3 ore aveam cont curent pentru ONG, cu “înrolare” fără prezență fizică și primul an gratuit. Ce îmi pot dori mai mult? Aceasta din păcate este realitatea si viziunea complet diferită a unora dintre bănci față de ONG.
Având și această procedura încheiată, un singur lucru a mai rămas de rezolvat, respectiv înscrierea in Registrul Unic al Asociaților din Romania. Dosarul de înscriere s-a putut depune online, iar confirmarea s-a ridicat in 5 zile lucrătoare de la ANAF – Bolintin Vale.
Și astfel, după 6 luni si 1500 lei cheltuiți a apărut – Asociația pentru dezvoltare personală și socială