Inflația din America are potențialul de a afecta economiile statelor lumii
Se „încing” lucrurile pe continentul american. Inflația din America, crește cu cea mai mare viteză din 2008 încoace. Și nu e vorba doar de incendiile de pe Coasta Californiei! Dincolo de efervescența și optimismul privind recuperarea economiei americane, inflația din America începe să devină o problemă. Și este o problemă a întregii lumi, nu numai a americanului de rând!
Pentru că odată pornit, tăvălugul creșterii dobânzilor, se va rostogoli rapid. Va crește în dimensiuni și va lovi în plin Europa. Va lovi implicit România! Este ultimul lucru de care am avea nevoie. Anume, să facem împrumuturi mai mari la prețuri din ce în ce mai mari.
Departamentul Muncii din SUA a publicat datele privind evoluția prețurilor de consum din prima economie a lumii în luna iunie și primul semestru din 2021
Statisticile indică creșterea prețurilor de consum cu un ritm lunar în accelerare la 0,9% în iunie. Se înregistrează cea mai ridicată dinamică din iunie 2008. Inflația din America nu a mai cunoscut aceste cifre de majorare, în ultimii 13 ani.
Ritmul anual al prețurilor de consum a accelerat de la 5% în mai, la 5,4% în iunie. Acesta este nivelul maxim înregistrat în ultimii 13 ani
Evoluția a fost determinată de accelerarea componentei core / bază (de la 3,8% an/an în mai la 4,5% an/an în iunie, cel mai ridicat nivel din august 1991). A fost luată în calcul și dinamica înregistrată de elementele volatile. Inclusiv avansul puternic al cotațiilor internaționale la țiței, în medie, cu peste 80% an/an. În semestrul I, prețurile de consum s-au majorat cu un ritm mediu anual de 3,4% în SUA. Componenta core a crescut cu 2,6% an/an.
„Pe parcursul ultimelor luni am asistat la intensificarea așteptărilor cu privire la evoluția inflației pe termen mediu. Pe orizontul de cinci ani așteptările cu privire la dinamica anuală a prețurilor de consum au accelerat recent spre maximul din toamna anului 2014. În perioada recentă decalajul dintre inflație (pe indicatorul PCE agreat de FED) și rata de dobândă de referință s-a intensificat spre un nivel record, după cum se poate observa în graficul alăturat. Date fiind aspectele menționate mai sus, precum și perspectivele cu privire la evoluția economiei reale și prețurilor de consum pe termen scurt și mediu considerăm că este în creștere probabilitatea ca procesul de normalizare a politicii monetare să debuteze mai rapid comparativ cu așteptările anterioare”, afirmă analistul BT, Andrei Rădulescu
De altfel, în ultimele săptămâni s-au intensificat dezbaterile pe tema ajustării programelor monetare neconvenționale, cunoscut ca tapering. Președintele FED din St. Louis a opinat într-un interviu că este momentul oportun pentru demararea procesului de normalizare a politicii monetare din SUA.
Îți recomandăm:
Avem vești fantastice din economie! Inflația INS este a tuturor și a nimănui