Stimulente pentru achiziția de mașini electrice, așa își propun guvernele să stimuleze înnoirea parcului auto. În urmă cu 20 de ani aceleași guverne ofereau stimulente pentru achiziția de autoturisme diesel. Ne aflăm în 2021, anul în care guvernele ne vorbesc despre achiziția vehiculelor electrice. Guvernele oferă stimulente pentru achiziția de mașini electrice.
„Anul acesta am aprobat pentru Rabla PLUS cel mai mare buget de când există programul: 140 de milioane de lei, cu aproape 45% mai mare decât în anul 2019. Am crescut bugetul pentru că ne-am stabilit un obiectiv mare pentru 2020: să punem pe șoselele României aproximativ 3000 de mașini nepoluante, adică același număr de autovehicule cumpărate prin RABLA PLUS în toți cei 4 ani de când există programul. Cred că viitorul transportului este full electric, iar acest tip de transport va fi și o garanție a aerului bun în orașe”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului de la aceea vreme.
Pe scurt:
2021, strategia guvernelor: “Cumpărați mașini electrice, acestea sunt viitorul, nu poluează, amprenta de carbon este zero”. Să curgă cu stimulente.
2000, strategia acelorași guverne: “Cumpărați mașini diesel, acestea sunt viitorul, trebuie să reducem emisiile de carbon”.
Între timp:
2021: Avem posibilitatea de a achiziționa mașini electrice, iar guvernele ne plătesc chiar și 10.000 de euro din valoarea acestora. Pentru că acestea sunt viitorul, nu-i așa?
Tot în 2021, aceleași guverne: “Trebuie sa interzicem mașinile cu motor termic”.
Reprezintă vehiculele electrice viitorul? În urma cu 20 de ani, aceleași guverne ne spuneau că motoarele diesel vor salva planeta, distorsionând mecanismele pieței.
Companiile și persoanele fizice din România pot beneficia de stimulente la achiziție de la Administrația Fondului pentru Mediu atunci când cumpără un vehicul electric. Stimulentul Rabla Plus de 45.000 RON pentru vehicule electrice poate fi cumulat cu stimulentul Rabla Clasic de 7.500 RON la casarea unui vehicul vechi, pentru un stimulent total de până la 52.500 RON
Guvernele…