Florin Cîțu a fost ales președinte al Senatului, cu 82 de voturi. Anca Dragu, fostul președinte al Senatului (USR), a fost revocată astăzi din funcție. Anca Dragu a primit 25 de voturi. Alte 17 voturi au fost anulate.
Pe de altă parte, USR spune că revocarea Ancăi Dragu e „neconstituțională”.
„USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
Îți recomandăm:
Sondaj Project-E: Care a fost cel mai bun președinte din istoria României? Votează!
Ce părere aveți despre alegerea lui Florin Cîțu în funcia de președinte al Senatului?
Florin Cîțu președintele senatului. Rămas fără niciun loc în Guvernul PNL-PSD-UDMR, Florin Cîțu a fost ales în funcția de președinte al Senatului.
Anca Dragu a declarat de la tribuna Senatului că în Constituţie se prevede în mod expres stabilitatea funcțiilor de președinte al Camerei Deputaților şi Senatului, pentru a evita abuzuri.
”Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii. Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament, şi cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a declarat Anca Dragu.
Atribuțiile președintele Senatului
- cheamă Senatul în sesiuni (ordinare sau extraordinare)
- prezidează ședințele Senatului, asistat de doi secretari
- reprezintă Senatul în relațiile cu Președintele, Camera Deputaților, Guvernul, Curtea Constituțională reprezintă Senatul în relațiile externe
- înlocuiește (interimar) Președintele României. Dacă acesta din urmă demisionează, este suspendat, incapabil în exercitarea funcției sau moare în timpul mandatului
- El/ea continuă să fie Președinte al Senatului, în timpul interimatului la președinția țării
- El/ea acționează ca Președinte al României până la alegerea noului președinte.
Sondaj: Ar trebui să demisioneze Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL? Votează!