Calculând cu cât va fi pensia privată mai mică din cauza nerespectării calendarului inițial de contribuții la pensiile Pilon II am ajuns la o concluzie tristă: nerespectarea calendarului se traduce într-o pierdere pentru fiecare român de nici mai mult nici mai puțin de 21.9% din valoarea acumulată în contul de pensie privată la vârsta pensionării!
Deci pensie privată lunară cu 21.9% mai mică. Este mult? Este puțin?
Eu cred că este enorm. Mai ales în condițiile în care noi am contribuit suma întreagă de CAS, doar că diferența a rămas in buzunarele statului.
De unde provine aceasta diferență?
Din faptul ca nu s-a respectat calendarul inițial de creștere a contribuțiilor. Pe scurt, la administratorii de pensii private au ajuns mai putini bani decât spunea legea. În 2017, în loc să fie transferat către contul de Pilon II 6% din salariul brut, s-a transferat doar 5.1%.
Iar odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, calculul a fost făcut anapoda, tot în defavoarea noastră („surprinzător”). Pentru a se menține transferurile, contribuția trebuia să fie 4.1% din salariul brut, dar decidenții au hotărât să fie 3.75%.
Se observă astfel cât de important este nivelul contribuției la calculul pensiei viitoare. Din calcule reiese că în scenariul actual, comparativ cu scenariul prevăzut de legea din 2004, pensia privată va fi mai mica cu 21.9%.
Pensiile private nu sunt precum cele speciale, depind de munca ta și nu a altora
Trebuie să contribui pentru a acumula, trebuie să economisești pentru a avea la pensionare. Sunt precum un cont bancar, dacă îl alimentezi (mai) puțin, atunci desigur că (mai) puțin vei avea, chiar daca randamentul este bun. Iar statul a decis să fie (mai) puțin.
Îți recomandăm:
Despre randamentele fondurilor de pensii private, după 13 ani de Pilon II
Calculele sunt făcute pentru un român care câștigă toată viața salariul mediu pe economie
Pentru calcule am folosit datele despre salariul mediu anual de la INS pentru perioada 2007-2020, prognozele oficiale ale Comisiei Naționale de Prognoză pentru intervalul 2021-2025, o estimare de 3% creștere anuală a salariului până la vârsta pensionarii, randamentul mediu anual al fondurilor de pensii conform datelor istorice și o estimare de 5% pe an pentru viitor.
Cat de pregătiți sunteți pentru perioada pensionării?
Știți ce valoare ați acumulat in contul de pensie privată? Știți ce sold ar fi trebuit să acumulați dacă cota de contribuție respecta Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat în forma sa originală?
Despre lipsa sustenabilității sistemului public de pensii (Pilon I) am scris și cu alte ocazii în trecut, iar cea mai importantă alternativa o reprezintă sistemul de pensii private.
România are nevoie urgentă de o reformă a sistemului de pensii. Demografia, emigrația și faptul că doar o mică parte din contribuția de CAS se adună la Pilonul II desigur că nu ajută.
Îți recomandăm:
contribuții pensia privată link extern: APAPR