România trece astăzi printr-o perioadă sumbră a existenței ei. Se pare ca această sintagmă ne urmărește generație de generație. Suntem un popor care avem mereu de confruntat necazuri, de îndurat tragedii, de luptat pentru supraviețuire. De fiecare dată pare că nu am învățat nimic de la înaintașii noștri.
Astăzi ne-a băgat în corzi acest virus nenorocit care are capacitatea perversă să ne divizeze atât de tare tocmai din cauza polivalențelor pe care le are boala pe care o provoacă. Oameni marcați definitiv de acest virus, prin pierderea unor apropiați sau cu plămânii sfâșiați, au în față oameni care spun cu tărie că acest virus nu există, aruncând vina pe interese sau conspirații. Unde este adevărul? Nu știm. Sau dacă știm cu exactitate, acesta cu siguranță nu poate fi considerat absolut.
Fiecare dintre noi încearcă să își proiecteze o lume unică bazându-se pe experiențele acumulate anterior. Mai încrezători sau mai temători mergem înainte prin tumultul creat, în încercarea de a ne continua viața de zi cu zi. Lumea nu se poate opri. Iar acum există și mai multe motive ca lucrurile să avanseze într-un ritm normal.
Îți recomandăm:
Precum într-un război, continuăm cinici printre mormanele de morți și răniți, oprindu-ne din când în când pentru a răbufni în plâns din cauza durerii și stresului apăsător
În jurul nostru totul pare că se dărâmă. Deși avem soluții refuzăm categoric să le aplicăm. Din lipsă de încredere, din aroganță, din autosuficiență, din credință sau din orice alt motiv mai mult sau mai puțin întemeiat pe un argument coerent.
De la debutul pandemiei, România a înregistrat 1.398.264 de infectări și 40.461 de persoane decedate din cauza COVID-19
Asist astăzi neputincios la un moment critic în care se află societatea românească. Mor din ce în ce mai mulți oameni, iar lucrurile par complet scăpate de sub control. Secțiile ATI sunt pline de oameni aflați în suferință, mai exact 1676 de pacienți cu COVID-19, cel mai mare număr de la debutul pandemiei. Și mă îngrijorează cel mai tare impresia continuă că ceea ce vedem astăzi este doar începutul.
Tremură carnea pe mine când aud cum oameni în putere, aflați în floarea vârstei, ne părăsesc brusc, lăsând în spate familii îndurerate, spaimă și durere
Aș fi ipocrit dacă v-aș da soluția miraculoasă. Sau dacă v-aș vorbi despre soluția magică care face ca pandemia să dispară. Însă acum, spre deosebire de anul trecut, avem o mică speranță. Această speranță se numește vaccinul. Un instrument medical care reduce cu până la 10 ori șansele să părăsești planeta înainte de termen din cauza acestui virus nenorocit. Și totuși nu îl folosim.
În toată această nebunie mi-am pus o serie de întrebări
De ce nu pot să îmi conving mare parte dintre apropiați să se vaccineze?
De ce refuză românii să se vaccineze?
De ce am ajuns într-o situație atât de grea deși avem experiența și uneltele pentru a combate supraaglomerările din spitale?
De ce sunt atât de mulți oameni care vor să se vaccineze abia când boala ajunge într-o fază critică? Vorbesc despre riscurile vaccinării oameni care nu niciun fel de experiență.
De ce alegem să riscăm atât de mult de fiecare dată?
Și nu în ultimul rând de ce constant noi, poporul român, refuzăm categoric să învățăm ceva din greșelile istoriei? Acum suntem experți în vaccinare. Însă înainte de a discuta despre riscurile vaccinării ar trebui să știm despre ce discutăm. Alături de vecinii bulgari ocupăm ultimele poziții din Europa la vaccinare. În timp ce în restul țărilor din Vest problema va fi rezolvată, în România ne vom afunda și mai tare într-o groapă pe care singuri ne-am săpat-o.
Nu am răspunsuri la majoritatea întrebărilor
Mă macină doar gândul că într-o zi fiecare dintre noi vom cunoaște un apropiat răpus rapid și violent de acest virus. Și într-un final mă resemnez zicându-mi că libertatea individuală este mai presus de orice. Fiecare dintre noi alege calea. Dar înainte de o alege ar fi bine să închidem ochii și să ne gândim serios dacă merită să ne asumăm riscurile nevaccinării.
Dragi prieteni, alegeți liber, dar alegeți conștient.
Riscurile vaccinării: Link extern -> Comisia Europeană