Hotelul Marmorosch Blank este cea mai bună dovadă că există soluții capitaliste pentru monumentele istorice. Da, în capitalism există soluții și pentru monumentele istorice, soluții antreprenoriale care le pun in valoare, readucându-le strălucirea de alta dată, și asta cu bani privați, fără a folosi fonduri publice adunate din taxele cetățenilor. Apar astfel atât servicii căutate de către consumatori, pentru care aceștia plătesc voluntar bani serioși. Apar și locuri de muncă. În acest fel sunt prezervate monumente de valoare istorică, vechi de sute de ani, dar este înfrumusețat și peisajul urban.
Pe strada Doamnei, intre sediul Băncii Naționale a României si Calea Victoriei se regăsește astăzi o adevărată bijuterie arhitecturală, un monument istoric de categoria A, ce a servit cândva ca sediu al Băncii Marmorosch Blank, construită între 1915 și 1923 de Anghel Saligny după planurile arhitectului Petre Antonescu, discipol al celebrului Ion Mincu. În urma cu 3 ani era în paragină.
Marmorosch Blank a fost una dintre primele bănci comerciale înființate în Romănia, încă de la 1848. Marmorosch Blank a avut un rol cheie în dezvoltarea sistemului bancar autohton
Dezvoltarea statului modern român s-a făcut practic în paralel cu băncile care au finanțat numeroase proiecte de infrastructură. Inclusiv Războiul de Independență a fost finanțat de către bănci. Banca Marmorosch Blank avea strânse relații cu puternice instituții bancare din Vest. Marmorosch Blank servea drept canal principal pentru pătrunderea capitalurilor occidentale în economia României.
În anii 1920, Banca Marmorosch Blank era cea mai puternică bancă comercială din România. Ca urmare a crizei economice din 1930, a intrat în incapacitate de plată. Ulterior nu a mai putut face față cererilor de restituire a depozitelor
Mai puțin cunoscut este că Banca Naționala a României a intervenit prompt pentru o salva, însă Marmorosch Blank a fost ulterior naționalizată, în 1948, la o sută de ani de la înființare.
Clădirea Marmorosch Blank a fost achiziționata de BNR după falimentul băncii comerciale din anii ’30 si a trecut prin diverse structuri ale statului comunist pana sa fie vândută de către RAAPPS. În martie 1940, arhiva Băncii Naționale a României a fost mutata în imobilul din str. Doamnei nr. 2, fostul imobil Marmorosch Blank.
Îți recomandăm:
În această vară, dupa 3 ani de muncă și o investiție privată de 42 milioane de euro, cu ajutorul restauratorilor locali, grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management a inaugurat The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, readucând clădirii gloria de altădată, sub alta funcționalitate însă. “Autograph” este o clasa specială de hoteluri aflate sub umbrela Marriott, doar cele ce “spun o poveste” intră aici.
Hotelul Marmorosch Blank reprezintă mai mult decat un proiect de restaurare de mare succes. Este dovada că în capitalism monumentele istorice nu au doar trecut, ci și un viitor, solid și profitabil
Am vizitat hotelul, are un aer boem, păstrează istoria, dar o și arată grandios prezentului. În tezaur este acum un bar cochet, plin de cutii de valori folosite de clienții băncii în trecut. În sala ghișeelor se găsește acum o cafenea elegantă, iar o bună parte din finisaje sunt cele originale. Impresionant este ca s-au păstrat și pus în valoare foarte multe elemente de arhitectură și interior, mi-au confirmat-o colegii care au lucrat acolo în anii 90’.
Cat timp există antreprenoriat, inițiativa privata și piață liberă vor exista atât companii inovatoare, dispuse sa aloce capital pentru punerea în valoare a monumentelor. Vor exista și clienți dispuși să cumpere și să beneficieze de serviciile oferite de acestea. “Punerea în valoare” înseamnă si rentabilizare, acest monument istoric va genera venituri si probabil profituri pentru cei ce îl dețin, si este foarte bine, căci există toate premisele să fie bine întreținut pentru o lungă perioadă de acum încolo.
Când treceți prin Centrul Vechi al Bucureștiului intrați două minute să vă convingeți, poate beți și o cafea admirând o operă a capitalismului.