Nu știu câți oameni știu povestea Împăratului gol, dar la mine ajung în ultima vreme mulți dintre cei care o știu și o menționează în timpul sesiunilor de consiliere în carieră. Toți vin pentru că vor să își dezvolte cariera dincolo de blocajul în care se află în acel moment și pe care nu știu să-l depășească.
Nu mai au încredere în echipa de leadership. Câteva exemple
„Acum 2 ani, a venit un CEO nou care la prima întâlnire ne-a zis că el nu a ratat niciodată un bonus de performanță și că nu îi plac oamenii cu agendă dublă. Eram chiar încântat să aud asta, știind câți oameni cu agendă dublă existau în jurul meu și care supraviețuiseră mai bine de 15 ani în această companie, fără ca performanța să fie cea care să explice această longevitate. S-a închis primul an din mandat și toată lumea și-a luat bonusul de performanță, căci compania își depășise obiectivele. La puțin timp s-a eliberat o poziție în firmă pentru care am candidat. Pentru aceeași poziție a fost selectat un coleg care avea înțelegeri cu partenerii de business. Am cerut feedback chiar de la CEO și mi s-a spus clar că primează capacitatea de a genera rezultate pe orice cale. Deci agenda dublă picase de pe radar. Cum să mai am încredere că pot să îmi construiesc o carieră aici dacă Împăratul este gol?„
Îți recomandăm:
„Anual facem cursul de etică și guvernanță, căci așa este politica de grup. Este același curs an de an, cu principii de bun simț pentru mine. Dar care nu au nicio legătură cu ce se întâmplă în companie. Când cer oameni în echipă, mi se spune ca nu există business case, deși cei 3 leșinați care au rămas muncesc ore suplimentare. Și, culmea, pe agenda de etică a companiei scrie clar că orele suplimentare nu respectă principiul echității. Discuții și simulări financiare interminabile despre justificarea bugetului de salarii depășit și despre abilitățile mele de ninja de a-i reține pe leșinați în companie. Îmi este clar că rolul acesta nu mai este pentru mine. Trebuie să promovez cumva, dar cum să vreau asta când văd cum merg lucrurile în această companie?!”
Povestea directorilor „turiști”
„De aproape 15 de ani de când lucrez în firmă, am văzut directori de IT plimbându-se câte maxim 2 ani și plecând. Unii pe roluri regionale, de unde dispar curând și unii sunt invitați în afara companiei. Oameni cu expertiză într-o singură arie și care sunt forțați de aceste promovări să își atingă limita de potențial. Tehnic vorbind am mai multă expertiză reală decât toți cei care s-au plimbat pe aici. Nu m-au preocupat diplomele, ci proiectele complexe. Și nici nu am papagal. Sunt direct și spun imediat care sunt provocările pentru fiecare tip de idee, proiect, cu elan progresist nerealist. Dar pare că pe împărat nu-l interesează expertiza, ci să dea bine în fața conducătorului suprem. Nu vrea să își asume riscuri, dar și le asumă aducând lipsa de expertiza pe acest rol, care nici nu mai are continuitate de câțiva ani buni. Mă întreb dacă este ceva în neregulă cu mine să am expertiză și să îmi expun punctul de vedere. Încă mai am ani buni de muncit, dar aș vrea o carieră acolo unde contează expertiza nu costumul.”
Îți recomandăm:
Deși pare lipsit de speranță, este cel mai bun punct de plecare în sesiunile de consiliere. Asta deoarece clarificăm valorile personale și cum pot ele să se reflecte în valorile companiilor sau liderilor pe care îi întâlnesc. Sunt multe aha-uri pe care le descoperă singuri. Mulți nu și-au definit niciodată valorile personale și nici nu s-au preocupat la interviuri să le prezinte și să le investigheze dincolo de website-urile companiilor.
Ce vreau să zic?
Dacă ești din categoria celor pentru care valorile au devenit definitorii pentru tine, trebuie să te asiguri că te implici în procesele de recrutare ale companiilor care au valori similare. Dar să nu te limitezi la cele descrise pe site. Să întrebi despre ele în timpul interviurilor cu cei de la HR. Să îți dea exemplu concret despre cum gândesc actualii colegi despre ele. Dacă se bâlbâie, este clar că nu contează pentru acea persoană. Nu este cazul să te oprești în acel proces. Mergi și la următorul interviu și verifici cu managerul. Așa vei avea o altă perspectivă asupra alegerilor tale.
Unii dintre clienți, după aceste discuții, au conștientizat că sunt mult mai atenți în timpul interviurilor la modul în care transpar aceste valori în comunicare. Au impresia că dacă nu ar fi deschis ochii, ar mai fi mers la un interviu acolo unde nu era cazul.
Îți recomandăm:
În ultimii ani, sunt din ce în ce mai multe voci în spațiul public care pun lumina pe valorile omenirii, care are trebui să fie îmbrățișate de întreaga societate. Deși este un obiectiv pe care mi-ar plăcea să-l văd realizat chiar de când scriu acest articol, este nerealist. Ne va lua mulți ani, la nivel global, să atingem acest nivel. În plus, suntem diferiți. Pentru unii sunt importante valorile, dar pentru alții este importantă supraviețuirea. Cert este că fiecare dintre noi trebuie să își redefinească, din când în când, așteptările de la carieră și de la sine pentru a se bucura de experiența potrivită fiecăruia. A merge in orb duce la o stare de frustrare și nemulțumire care se vede și nu se cumpără.