Pentru că și eu fac parte din categoria celor care își apreciază țara și pentru că și eu mă număr printre acei români nemulțumiți de modul în care turismul românesc este complet ignorat de autoritățile de profil din România, nefiind promovat așa cum merită, atât pe plan intern cât și internațional, am decis să creionez în câteva cuvinte și imagini acele locuri, din țara noastră, prin care mă poartă pașii.
Pentru că această perioadă de pandemie ne-a cam dat peste cap rutina zilnică, ne-a limitat călătoriile peste hotare și ne-a determinat să privim în jurul nostru mai atent am considerat că este un excelent prilej de a explora pământul natal, pământul străbunilor noștri, pământ îmbibat de istorie veche și energii pozitive benefice unei vieți sănătoase, în armonie cu spațiul în care ne ducem veacul. Zis și făcut.
Să pornim la drum!
Vreau să explorez natura atât de bogată a patriei, să respir aerul proaspăt al pădurii și să contemplez admirând o cascadă, îmi spun în gând. Unde aș putea merge?
Păi, cum unde? La Cascada Clocota, în județul Hunedoara. Cascada, situată în partea sud-estică a stațiunii Geoagiu-Băi, are și o legendă.
Dacă are și o legendă, atunci ce poate fi mai perfect de atât?
Legenda de sorginte Austro-Ungară spune că un ofițer al puternicului Imperiu, de la acea vreme, s-a îndrăgostit de fata unui morar de pe meleagurile hunedorene. Părinții fetei, la aflarea veștii, ar fi făcut tot posibilul să o mărite pe frumoasa româncă cu chipeșul militar austriac dar se pare că fata nu îi împărtășea iubirea, fiind îndrăgostită de altcineva. Tensiunile create de întreaga poveste i-au rănit sufletul domniței din povestea noastră și au determinat-o să renunțe la viață aruncându-se de pe stânci în apele Cascadei Clocota, lăsându-l pe ofițerul străin cu sufletul îndurerat.
Dincolo de această legendă apa cascadei Clocota are proprietăți balneoclimaterice atât de benefice organismului uman și întregului ecosistem care o înconjoară și se hrănește cu apele ei minerale alcaline. Se spune că această cascadă colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă. Apa bogată în magneziu și o serie de alte minerale este de o puritate rară și are rol de medicament natural/bio pentru diverse afecțiuni ale sistemului nervos sau ale structurii osoase din corpului uman. Cascada este o reală terapie pentru trup și suflet. Odată ajuns în spațiul ei sacru te învăluie un calm spiritual armonizat de cântecul ritmat al apei ce cade în aval cu o atitudine impozantă. 10 minute petrecute în compania cascadei te încarcă de energie pozitivă vizibil revigorantă ce tonifiază spiritul și trupul.
În goana zilnică impusă de cotidian e bine, din când în când, să luăm o o doză tonică de natură.