De anul acesta fermierii români au posibilitatea să acceseze un nou program guvernamental de creditare a activității curente și de investiții cu garanție de stat dar și cu grant nerambursabil (10%) din partea statului. Plafonul de 1 miliard de lei, ca subprogram al IMM Invest, un program de succes în anul 2020 care a contribuit din plin ”V-ul” din relansarea economică.
Programul a început în forță prin supra-subscrierea de către băncile participante (de peste două ori plafonul stabilit de guvern).
Astăzi, la doar câteva săptămâni de la lansarea acestui sub-program al IMM Invest (la care am avut și eu o contribuție anul trecut), avem 2.536 de IMM-uri din sectorul agricol care au aplicat pentru acest program și care se află în diferite stadii de obținere a finanțării (20.05.2021). Pentru suma de 3,9 miliarde lei, bugetul programului fiind, deocamdată, de 1 miliard de lei. Din aceste 3,9 miliarde de lei, 2.1 miliarde sunt pentru capital de lucru (1.053 companii) și 1,74 miliarde lei pentru capital de investiții (1.473 companii). Cele mai multe sunt pe cod CAEN 111 (1.536 companii din cele 2.536 ce au aplicat până în acest moment).
Deja au primit aprobarea de la bancă pentru finanțare un număr 128 de IMM-uri aplicante, suma totală fiind de 235 milioane lei. 21 din cele 128 de companii au primit 45 milioane de lei pentru investiții în agricultura românească. 107 companii au accesat deja 190 milioane lei pentru capital de lucru.
A fost semnată și garanția pentru 71 din cele 128 de IMM-uri. Viteza de analiză și acordare a finanțării / garanției este destul de bună. Avem deja experiența anului trecut.
Este clar că și acest program va avea cel puțin succesul programului IMM Invest de anul trecut.
Este o gură de oxigen pentru fermierii români, încercați de criză dar și de secetă în anul trecut. Acordarea finanțării și garanției, din acest motiv, se bazează pe situațiile financiare de anul trecut.
Prin notificările făcute la CE, va fi prelungit cadrul temporar până la final de an și va fi mărit și plafonul de ajutor de stat pentru IMM-urile din agricultură.
Să sperăm că acest program va pune mai mult accentul pe capital de investiții. Va crește valoarea adăugată a agriculturii românești, va diminua vulnerabilitatea la condițiile de mediu și va reduce deficitul comercial pe care îl avem pe produsele agro-alimentare. Numai așa vom păstra constant și în creștere contribuția în PIB a agriculturii noastre și vom spori bunăstarea fiecăruia dintre noi. Depinde în primul rând de cei aflați în linia întâi – fermierii!
E timpul să exportăm grâul în porci sau, de ce nu, în salam din carne de porc!
Felicitări antreprenorilor din România. Lor li se datorează, în primul rând, revenirea noastră în ”V”!