În Statele Unite, unde 147 de milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin anti-covid și viața revine la normal, produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 6,4% ajustată sezonier în primele trei luni ale anului.
Ofertele de locuri de muncă din SUA au revenit deja la nivel de dinaintea pandemiei, deși sunt aproximativ opt milioane de locuri de muncă mai puține în economie, iar unele companii din sectoare care revin, precum Domino’s Pizza, au probleme în a găsi suficienți noi angajați. Pe de altă parte, consumatorii sunt gata să cheltuiască pe articole scumpe, vânzările de mașini și mobilier crescând, dar trebuie să aștepte luni de zile pentru livrare din cauza problemelor de aprovizionare. Producătorii de automobile precum Ford Motor Co. au oprit o parte din producție din cauza penuriei de semiconductori.
În afara lipsei stocurilor, există și probleme de logistică care provoacă întârzieri, porturile americane fiind pline de un număr mare de nave-container care așteaptă zile sau chiar săptămâni la descărcare. Cam aşa arată tabloul zugrăvit de Ionuţ Paulenco, analist pentru România al eToro.
Economia Europei în recesiune dublă
Economia zonei euro a fost puternic afectată de un nou val de pandemie în primul trimestru, acesta readucând-o în recesiune în perioada ianuarie-martie, când produsul intern brut s-a contractat cu 0,6%.
Cea mai mare economie europeană, cea a Germaniei, a scăzut cu 1,7%, deși acest lucru s-a datorat parțial creșterii TVA, întrucât o reducere temporară a expirat la sfârșitul anului 2020. Au existat câteva raze de lumină, cu unele economii naționale precum cea a Franței, care a crescut cu 0,4%. În ciuda știrilor proaste de acum, campaniile de vaccinare se accelerează în Europa și se așteaptă ca economiile să își reia creșterea în următoarele trimestre.
În timp ce economiiile Occidentului sunt divizate de ratele de vaccinare, Asia se confruntă și ea cu situații contrastante cauzate de diferitele abordări în gestionarea pandemiei. Economiile Chinei și Hong Kong-ului, care au reușit să oprească răspândirea virusului, cresc în mod puternic, în timp ce India este devastată de un imens val de pandemie care îi copleșește spitalele.
„Woodstock-ul” capitalismului – Warren Buffet își cere scuze pentru greșelile de investiții
Adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, care a avut loc online anul acesta pe 1 mai, este văzută în mod tradițional ca un „Woodstock” al capitalismului, cu mii de oameni mergând la Omaha pentru eveniment, furnizori care vând articole fabricate de firmele deținute de Berkshire etc.
Conglomeratul masiv de 642 miliarde de dolari condus de Buffet este format două părți – una este o colecție de companii care angajează 360.000 de oameni, iar cealaltă este un portofoliu de 300 de miliarde de dolari în acțiuni blue chips.
Buffet, acum în vârstă de 90 de ani, a început prin a-și recunoaște greșelile făcute în anul care a trecut.
Una dintre greșelile menționate a fost renunțarea la acțiunile companiilor aeriene, care au crescut de atunci cu 45%. Buffet a recunoscut că nu a anticipat faptul că guvernul va oferi atât de mult sprijin financiar sectorului și că vaccinarea va avea un succes atât de mare. Pe de altă parte, a adăugat că probabil companiile aeriene nu ar fi primit aceeași sumă de bani de la guvern dacă ar mai fi avut la acel moment acționari mari precum Berkshire, deoarece guvernul s-ar fi așteptat ca acestea să apeleze mai întâi la acționarii lor bogați pentru sprijin.
O altă greșeală „probabilă” a fost vânzarea a aproape 10 milioane de acțiuni Apple în trimestrul patru al anului trecut, compania lui Buffet nereușind să valorifice creșterea vânzărilor la un nivel record ale Apple, care s-au reflectat, desigur, în creșterea prețului acțiunilor.
În timp ce recunoașterea greșelilor sale la întâlnirile anuale este o tradiție, cifrele din ultimul an au fost mai puțin impresionante, ridicând semne de întrebare despre declinul randamentelor din ultimul deceniu – și-a pierdut Buffet abilitatea de a produce rezultate remarcabile?
Profitul operațional a scăzut cu 9% în 2020, la 22 de miliarde de dolari, după un an 2019 static în care a avut o creștere de doar 2.7% (deși a revenit în ultimul trimestru, în creștere cu 20% față de anul anterior). Acțiunile Berkshire au performat mult sub evoluția indicelui S&P 500 în ambii ani. În ultimii zece ani, randamentul oferit de Buffet a depășit semnificativ indicele de doar două ori, în timp ce a rămas cu mult în urma sa de patru ori.
Investitorii Berkshire nu a fost astfel obișnuiți. În cei 56 de ani de când Buffett s-a aflat la conducerea firmei, acțiunile sale s-au bucurat de un câștig anual compus de 20%, dublu față de indicele S&P 500 (inclusiv dividendele). Discuția despre o eventuală succesiune, un subiect care tot revine pe tapet din 2010, în ciuda stării bune de sănătate a lui Buffet, este acum de așteptat să reapară.