Într-o lume, încă aparent, a bărbaților; desigur nu atât de restrictivă precum mentalitățile trecutului nostru istoric, dar totuși destul de reticentă la abilitățile de lider ale unei femei și la capacitatea sa de a fi factor de decizie – Maia Sandu este una din puținele doamne președinte din panteonul liderilor de stat ai lumii.
De altfel, prima femeie Președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu a decis să preia cârma țării sale conștientă fiind de faptul că aparatul guvernamental pe care l-a precedat, la Chișinău, este supus unui sistem corupt. Un sistem cu metehne neocomuniste, care stoarce țara de o bună parte din resursele sale și mai mult decât atât “o pregătește” cadou Rusiei putiniste. Lupta pe care a dus-o din dorința de a-i convinge pe moldoveni că le sunt subminate drepturile elementare, nu a fost una ușoară dar s-a încăpățânat să se implice din dorința de a arăta conaționalilor săi că există și oameni de bună credință care își doresc ca o țară căpușată de caracatița imorală a ilegalității, precum Moldova, să între în rândul țărilor europene dezvoltate al căror nivel de trai este unul al confortului financiar și nu unul la limita subzistenței.
Cu o statură mignonă, aparent firavă și greu de impresionat un auditorium dominat de bărbați, deloc impunătoare ca prezență fizică, Maia Sandu s-a dovedit a fi un caracter puternic, un om principiilor și al cuvântului dat. Determinată să-și ducă la capăt misiunea pusă în slujba cetățenilor săi moldoveni ea este călăuzită pe drumul anevoios al unei cariere politice de succes de buna intenție, integritate și consecvență. Ascensiunea sa politică s-a făcut treptat, așa cum este normal, învățând că fiecare treaptă ierarhică are un obstacol care trebuie depășit și/sau dominat. De profesie economist – consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, ea a deținut pe rând funcția de Ministru al Educației iar apoi cea de Prim-Ministru reușind astfel să cucerească inimile moldovenilor care au investit-o cu toată încrederea lor și cu speranța că Moldova de mâine va fi o țară pro-europeană nu una cu apucături neocomuniste și ideologii rusofile.
Că este determinată să schimbe vechile cutume este deja un truism și a dovedit-o prin recenta decizie de a dizolva actualul Parlament de la Chișinău, conștientă fiind că actualul cabinet, încă aflat sub influența unor baroni ai locului, îi va îngreuna în mod intenționat activitatea prezidențială atât pe plan intern cât și internațional și tot ceea ce va încerca să construiască social, societal și diplomatic se va fi nărui iar lupta cu opoziția pro-rusă va fi una obositoare care îi va consuma inutil energia necesară proiectelor de țară promise cetățeanului. Știe foarte bine că pentru a dezvolta țara pe care a ales să o cârmuiască are nevoie de o echipă cu același tip mentalitate pro-europeană asemeni ei, o echipă în care să aibă încredere și o echipă deschisă și dornică să construiască, să dezvolte și să se dezvolte. Iar acest rol, de a-i alege echipa, a decis să-i revină poporului. El trebuie să decidă, prin vot, în 11 iulie, cine vor fi cei cu care va colabora pentru a ajuta Moldova să depășească impasul politico-social în care se află.
Determinarea ei i-a convins și pe liderii politici pro-europeni din România iar aceștia i-au acordat tot suportul necesar, atât logistic cât și moral pentru ca Maia Sandu să devină președintele Republicii Moldova, dar și în timpul pandemiei când președintele Klaus Iohannis a trimis un pachet de sprijin ce totalizează peste 200.000 de doze de vaccin anti Covid19. Stare de fapt ce a întărit legăturile diplomatice dintre cele două țări surori, ceea ce a atras după sine câteva schimbări legislative privind circulația cetățenilor între cele două teritorii care, demult în istorie, au fost unite sub un singur domnitor.
Este Maia Sandu un model de succes al omului politic de bună credință? Din punctul meu de vedere, da! Consider că rețeta politică pe care a ales-o este una a transparenței, a bunei intenții și a dorinței de dezvolta, în liniște și pace, țară pe care o conduce. Este ea un etalon demn de urmat? Clar, da! Pentru că a dovedit că dacă realmente îți dorești să atingi un țel, ai un scop în viață atunci universul se aliniază în favoarea ta atâta timp cât ești de bună credință.
Sunt femeile mai potrivite să înfăptuiască lucruri mărețe în politică? Greu de spus dar, nu neapărat! Cred că depinde de caracterul fiecăruia și de scara valorilor pe care și le-a însușit și asumat. Poate că femeile sunt mai înțelegătoare, mai răbdătoare și mai creative și poate că asta le ajută inclusiv în politică.