Criptomonedele: Mecca prosperității personale
În 1982, David Chaum propunea pentru prima dată un protocol similar blockchain-ului. Propunerea sa dorea să rezolve problemele de securitate legate de tranzacționarea informațiilor dintre grupurile mutual suspicioase.
Ce este blockchain?
Blockchain-ul reprezintă o listă în creștere de înregistrări interdependente. Dacă una din înregistrări este modificată întregul bloc de înregistrări este invalidat.
Care este legătura cu criptomonedele?
Pentru criptomonede tehnologia blockchain reprezintă registrul contabil al tuturor acestor monede. Acest registru contabil dispune de copii multiple aflate într-o rețea de calculatoare de tip P2P (peer-to-peer). Din moment ce toate nodurile rețelei au aceleași drepturi, rețeaua este descentralizată.
Când se dorește introducerea unor sume noi de criptomonede în rețeaua blockchain, se apelează la așa numitul proces de minare (crypto mining). Pentru acesta este nevoie de calculatoare cu putere de procesare mare. Puterea de procesare mare se traduce și în consum mare de curent electric.
Problemele monedelor virtuale
Pe vârfurile de creștere ale criptomonedelor costurile asociate curentului electric sunt atât de mari încât procesul de minare devine o investiție foarte proastă. De asemenea creșterea numărului de echipamente de mining duce la descreșterea profitabilității monedei din moment ce profiturile sunt distribuite în funcție de numărul de echipamente (numite și noduri de rețea blockchain).
Volatilitatea acestor monede nu are la bază doar lipsa trasabilității lor în sistemul economic real dar și faptul că acestea sunt alimentate constant de tranzacțiile speculative și dorințele deșarte ale virtual îmbogățiților de peste noapte
O altă problemă a acestor monede este și cârligul de marketare de tip schemă Ponzi: “Am niște prieteni foarte deștepți care au investit în criptomonede și au făcut o grămadă de bani.” La fel cum au făcut și investitorii OneCoin în România la cumpărături de perdele magnetice și ochelari cu GPS?
Avea dreptate Mark Twain: “Este mai ușor să păcălești un om decât să-l convingi că a fost păcălit”.
Dar cea mai mare problemă a criptomonedelor o reprezintă lipsa de transparență a inventatorilor blockchain.
Aceștia au lucrat sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto și nu sunt cunoscuți nici până astăzi. Sunt sigur că se gândeau la binele comun, la utopica prosperitate globală deșertată din domeniul binar și evident la infinita modestie a creatorilor ascunși prin tenebre. Cum era aia cu „Un nebun aruncă o piatră în lac şi zece cu minte se reped să o scoată”?
Luat de valul succesului fulminant al criptomonedelor, am uitat să le menționez pe cele care au dat chix (aproape două mii). Lista poate fi consultată aici: link Coinopsy
Bine, bine dar profitul unde este?
Ei uite, asta da întrebare impertinentă. Nici nu te-ai apucat de investit și deja întrebi de profit?
“Stai liniștit că vei face profit când vei investi. Cu cât vei investi mai mult, cu atât vei câștiga mai mult. Crypto este pe creștere. A crescut de 100 de ori în ultimii ani. Și prietenii mei au investit”.
Un alt cârlig iscusit de marketare pentru sufletele animate de sacii de gologani poleiți din domeniul virtual. Dacă mai adăugăm în ecuație câteva mașini de lux și girul tipilor misterioși cu zâmbete de revistă, scena este completă.
“Inteligența planetei este o constantă, populația în continuă creștere.” – Murphy
Și totuși, cine face profit?
Unde-ai dispărut ca o himeră Mecca prosperității personale? Unde-i profitul speculanților și cel al intermediarilor de comisioane? De ce ești atât de crudă Mecca visurilor mele? Cum aș putea să storc din biții tăi odioși și nemiloși banii gheață? Spune-mi: unde? Spune-mi: cum?