Ce se va întâmpla cu România în cazul în care un război declanșat de Rusia va izbucni în Ucraina?
Rusia își dorește Donbass-ul și probabil că toata Ucraina. China își dorește Taiwanul. Și toata marea din sudul ei.
Este pregătit blocul Vestic (în care nu știu sigur dacă ne aflam și noi) pentru un război?
Sau va accepta ocuparea a două țări ca să nu riște un conflict major, cum s-a întâmplat în anii ’30, când Vestul a acceptat anexarea Austriei și ocuparea Cehoslovaciei, fără un foc de armă?
Mi-e teamă însă de altceva pentru România. Dacă vă uitați la aceste două superputeri, ele au ceva în comun: nu acceptă granițele actuale și par decise să le schimbe prin forță. Si și-au găsit prieteni în Europa care seamănă cu ele în această privință. Nu e un moment mai bun. Vestul e prins în lupte ideologice interne (unele provocate chiar de propaganda rusă) și medicale: nu există un lider european credibil, iar America are un președinte nou și un cabinet încă fără multă experiență.
Îți recomandăm:
Dar cel mai grav e ce se întâmplă lângă noi, lângă România. Mai avem aliați? Într-un conflict cu Rusia, ar lupta cineva de partea NATO?
Să o luam pe rând:
Bulgaria are o solidaritate frățească cu Rusia. Se va bate cu ea? Eu inclin să cred că va merge pe neutralitate într-un conflict izbucnit din senin.
Turcia: mai e în NATO când cumpăra rachete rusești, capabile sa doboare tocmai aeronavele aliate, și anume grecești? Mai are o relație de prietenie cu vecina sa din Vest sau mai degrabă, ca Rusia si China, vrea ceva teritoriu? Nimic important, dar și pentru câteva insulițe mici se bate lumea, cum am mai văzut…
Serbia? E avanpost rusesc. Sa fim mulțumiți dacă sunt neutri.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Halucinante reacții românești și europene la criză
Și acum ajungem la piesa cea mai grea de pe tablă, în cazul unui conflict zonal: Ungaria.
E membră a NATO, ca și noi. Dar consideră în mod oficial că o parte din poporul ei se află in afara granițelor. Dorește sa le modifice? Nu știm. Știm doar că relațiile de azi cu Rusia și China ale regimului Orban sunt cu mult mai strânse decât cu Vestul.
Își va onora Ungaria obligațiile de aliat NATO în cazul unui conflict la Marea Neagra?
Dacă nu, suntem încercuiți. Chiar si o Ungarie neutră ar putea bloca tranzitul militar spre România într-un eventual necaz.
O sa spuneți ca NATO e o alianță veche și mare și rezistentă
Și eu o să vă spun ca s-au mai văzut alianțe și trădări de alianțe, atunci când interesul devine altul decât al partenerilor. Vă spun sincer că n-am scris toate lucrurile astea pentru ca m-ar fi sunat cineva, de la SRI, STS, SIE, Contrainformații Militare sau mai știu eu ce organism ocult.
Pur și simplu, se văd cu ochiul liber. Iar pentru cineva care citește istorie, schimbarea vântului si inversarea alianțelor sunt cele mai frecvente lucruri din cărțile alea pe care nu le mai deschide nimeni, că stăm cu toții pe YouTube.
Mie, vă spun cinstit, mi-e teama pentru România.
Sursă text: Lucian Mîndruță Facebook
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Cum se pregătește România de un posibil război în regiune
cuvinte cheie: România război Rusia