Ce putem face pentru a ne organiza bugetul de venituri și cheltuieli în așa fel încât banii cheltuiți pe cadourile de Crăciun și nu numai, să nu ne facă o “gaură” în buget? În această perioadă aud multe persoane care se plâng de cheltuielile mari pe care le au și fac din Sărbători o corvoadă greu de dus cu repercusiuni în buget.
“Vai cât m-au costat cadourile”, “Ce mă fac? Rămân fără bani după ce cumpăr cadourile”, “Dacă știam că asta își dorește puneam și eu niște bani deoparte și puteam să îi cumpăr cadoul dorit”. Cam așa încep, între adulți, multe discuții din această perioadă. Și este normal să fie așa dacă nimeni nu își previzionează bine bugetul de venituri și cheltuieli.
Nu este ca și cum suntem luați prin surprindere de Sărbătorile de iarnă. Nu este ca și cum ne trezim dimineața și realizăm că este nevoie de buget de cadouri pentru cei dragi.
Știu, ați înțeles ideea. Acum haideți să vedem și ce e de făcut în acest sens. Cum ne organizăm bugetul de venituri și cheltuieli, cum previzionăm cheltuielile cu cadourile și cum facem ca fiecare ban cheltuit în această perioadă să fie dintr-un buget dedicat fără să ne afecteze bugetul pentru următoarea perioadă.
Înainte de orice este nevoie să conștientizăm câți bani avem si să ne dezvoltăm relația cu ei în așa fel încât noi să controlăm parcursul lor și nu invers. Este nevoie să știm de câți bani dispunem în fiecare lună și ce sume alocăm bugetului de cadouri. Ideal este să ne pregătim bugetul de cadouri cu câteva luni înainte si să alocăm lunar acestui buget o sumă care să nu ne afecteze, dar care să ne ajute să îndeplinim dorințele celor dragi.
Putem aloca lunar fonduri spre orice buget doar dacă facem un calcul simplu și anume să scădem din venituri toate cheltuielile, scădem datoriile, scoatem banii pe care îi economisim, punem investițiile în bugetul lor și alte cheltuieli pe care ni le asumăm.
Aici pot există trei variante.
1. Prima în care rezultatul este cu plus și atunci ne este simplu să definim un buget dedicat cadourilor. Urmează să stabilim suma totală și să vedem astfel de câte luni de zile este nevoie să o acoperim. Așa știm planul pentru economisire și modul prin care putem avea un buget clar dedicat fără a pierde timp și energie căutând soluții de rezolvare a situației apărute.
2. A două situație este atunci când rezultatul este cu minus și aici deja avem o problema. În această situație ne regăsim în imposibilitatea de a economisi. Astfel că atunci când cheltuielile sunt mai mari decât veniturile putem ajunge în situația în care să nu ne permitem cheltuieli cu cadourile și să resimțim acest stres mai mult decât spiritual frumos al Sărbătorilor de iarnă. Nu este o situație plăcută dar nici imposibil de gestionat. Dacă ne analizăm din timp bugetul și mai ales dacă o facem în mod constant vom vedea că pe parcurs putem reduce din anumite cheltuieli și în scurt timp să ieșim din acel minus, ba chiar să trecem pe plus. Abia când ajungem să avem rezultat pozitiv, la final de exercițiu financiar, putem trece la pasul în care dezvoltăm bugetul dedicat cadourilor.
3. A treia variantă apare atunci când rezultatul este egal. Aici suntem deja la jumătatea pașilor de la varianta doi și urmează doar să reverificam bugetul și să scădem din cheltuieli sumele pe care vrem să le economisim și să le direcționăm spre categoria de cheltuieli pe care vrem să o avem, în cazul de față “bugetul de cadouri”.
Dacă avem posibilitatea să creștem veniturile, este ideal să direcționam sumele cu care acestea cresc spre economiile pe care ni le dorim.
Până la urmă tot ceea ce trebuie să facem este să avem grijă de banii noștri și să știm permanent unde sunt, câți sunt și ce facem cu ei. Să programăm din timp cheltuielile si să ni le asumăm ca atare. Orice lucru este posibil atunci când există previziune și planificare. Este exact la fel și în cazul de care discutăm și anume de “bugetul de cadouri”.
Gândiți din timp ceea ce urmează să cheltuiți, care sunt sumele pe care vreți să le alocați acestor cheltuieli și mai ales de cât timp aveți nevoie pentru a economisi aceste sume. Din moment ce ați planificat acest lucru, cu siguranță veți reuși să aveți Sărbători Fericite fără grija cheltuielilor suplimentare care să producă efecte negative o perioadă lungă. Pentru început faceți acest exercițiu cel puțin 3 luni de zile consecutive și veți realiza că și atunci când există un minus în buget veți găsi soluțiile de acoperi acel minus și mai mult de atât, veți putea să economisiți bani pentru a vă satisface dorințele.
Crăciunul este aproape și acum nu putem face prea multe, însă cele de mai sus cu siguranță pot fi de ajutor pentru orice moment al anului, cu atât mai bine cu cât îl planificăm din timp. Gândiți fiecare lună în care faceți cadouri pentru zile de naștere, onomastice sau Sărbători care necesită acest lucru. Planificați bugetele lunare încât atunci când încasați un venit să aveți o suma care este alocată bugetului de cadouri. Astfel niciun cadou oferit nu va lăsa un gol în bugetul vostru.
Vă doresc să aveți parte de Sărbători Fericite, mese îmbelșugate și bugete echilibrate.