Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management
2020 va rămâne în memoria tuturor ca fiind una dintre cele mai complicate perioade de până acum căreia a trebuit să-i facem față. O criză sanitară total neașteptată, izbucnită într-un colț al globului, a aruncat lumea într-o realitate nouă, economică, socială și financiară pentru care nu exista reper sau modelare matematică. Cu toții, am fost nevoiți să ne adaptăm de la o zi la alta, să găsim soluții viabile, pornind de la premise într-o dinamică fără precedent. Piețele financiare, un barometru sensibil al mișcărilor produse în economia internă și internațională au fost și ele puternic influențate de noua realitate, însă de multe ori în moduri complet neașteptate. În opinia mea, acest an lasă în urma lui cel puțin 5 lecții în materie de sănătate financiară de care am putea ține cont în viitor:
1. Independența financiară este un deziderat spre care ar trebui să țintim. Criza economică provocată de SARS_COV2 ne-a arătat că în orice moment al vieții noastre pot apărea evenimente complet neașteptate care să ducă la creșterea cheltuielilor, să ne lase fără loc de muncă deci fără o presupusă stabilitate financiară, să ne afecteze afacerea pe care o avem. Așadar, este important să avem posibilitatea de a putea gestiona astfel de perioade cu cheltuieli neprevăzute sau fără venit constant. În consecință, indiferent de nivelul venitului curent, ar trebui să economisim / investim lunar o sumă de bani, pentru a ne crea un fond de rezerva la care putem apela.
2. Incertitudinea este mereu prezentă în viață. În zona piețelor financiare, încercăm de multe ori să anticipăm evenimentele din economie și evoluția diferitelor instrumente financiare. Realitatea este însă că oricât de mult ne-am dori, viitorul este prin definiție plin de incertitudine, așadar e greu de previzionat atât următoarea criză cât și viitoarele oportunități. La începutul anului, de exemplu, atât acțiunile Tesla, cât și Wirecard se tranzacționau în jur de 100 dolari, respectiv euro. Acum, o acțiune Tesla valorează 550 dolari, în timp ce Wirecard a intrat în faliment. Suntem nevoiți constant să luăm decizii și este normal să ne creăm așteptări. Eroarea se instalează nu din cauza incertitudinilor ci atunci când transformăm așteptările în certitudini și renunțăm să mai luăm în calul neprevăzutul.
3. Diversificarea este unul din pilonii principali ai unei investiții sănătoase. Depozitele bancare sunt, știm deja acest lucru, cel mai la îndemână instrument însă randamentele obținute greu țin pasul cu inflația, astfel încât ne putem trezi că economiile noastre vor valora la finalul perioadei, mai puțin decât suma plasată. De asemenea, investițiile în acțiuni sau alte active cu venit variabil, chiar dacă oferă un randament potențial mai mare pe termen lung, pot fi extrem de volatile pe termen scurte. Diversificând, disipezi riscurile.
4. Emoțiile sunt un motor, trebuie să ai grijă în ce direcție le folosești! Comportamentul pe care îl avem în fața necunoscutului, a incertitudinii este de cele mai multe ori mai important pentru rezultatul final decât evoluția piețelor financiare. Anul acesta, de exemplu, piața globală de acțiuni a înregistrat o creștere de aproape 13%, însă mulți investitori au randamente mult inferioare sau chiar negative. De ce ? Pentru că mulți au reacționat emoțional în martie și aprilie, când totul părea dezastruos și au vândut deținerile de acțiuni la prețuri cu 15-20% mai mici. Emoția negativă este omenească, este normal să ne speriem și să reacționăm rațional când situațiile din jurul nostru sunt extreme. De asta este extrem de important să ne creăm un plan care ne poate ajuta să amortizăm impactul emoției negative.
5. Planifică pe termen lung și nu lăsa evenimentele curente să iți afecteze planul. Întotdeauna vor apărea crize care par de netrecut în primul moment – vezi criza din 2008, criza datoriilor suverane, criza refugiaților, Covid, cel mai recent. Dar dacă ne lăsăm paralizați de frica de moment, riscăm să ratăm cea mai bună parte a oricărei crize : oportunitatea. Pe termen lung economia avansează, apar inovații, noi produse și servicii care conduc la următoarea perioadă de creștere economică. Rezultatele pe termen lung se fac pe baza planurilor cu bătaie lungă. Planifică și gestionează atent emoțiile de moment.
Articol susținut de AAF