LET’S MAKE ROMANIA GREAT – mesajul suveranist al lui Călin Georgescu
Cu ce? Prin religie, suveranism, bunăstare, pace? Sună bine, dar acestea sunt patru mere otrăvite și minciuni mai periculoase decât cele mai negre coșmaruri populiste. Citește până la capăt (știu, nu durează 30 de secunde ca pe TikTok), dar vei înțelege cele patru “parole”, cele patru capcane întinse de pro-rusul Călin Georgescu.
Mulțumesc colegilor de la Antena 1, care m-au ajutat astăzi să filmăm trei sincroane pentru Observator, în care am explicat realitatea și am descifrat cele patru “parole” manipulatoare ale lui Georgescu, în ordinea logică expusă mai jos.
RELIGIE („Dumnezeu e cu poporul român”)
Religia nu are legătură cu economia. Îmi imaginez acum misiunea dificilă a doctorilor în 2020, când încercau să explice de ce băile reci NU oferă imunitate la COVID. Acum încerc să explic de ce religia nu are legătură cu economia.
Sunt credincios, provin dintr-o familie aromână apropiată de biserică, cu valori și credințe inspirate de la străbunica, bunica și mama mea. Totuși, adevărul este că religia nu poate face o economie competitivă.
SUVERANITATE („Suntem stăpâni la noi în țară, nu mai stăm în genunchi”)
România este dependentă de investiții străine, fonduri europene, PNRR, parcursul pro-european, aderarea la Schengen și companiile multinaționale. Trump se bazează pe cea mai puternică și digitalizată economie globală când flutură steagul suveranismului. Noi, pe ce ne bazăm?
În România, sunt active aproximativ 700.000 de companii, dar primele 1.000 plătesc jumătate din taxele și impozitele țării, acoperă 40% din costurile salariale totale, iar 80% sunt companii străine. Fără ele, suntem în faliment!
Suntem singura țară din UE cu tripla bombă magică cu ceas: deficit fiscal peste 7% din PIB, deficit comercial peste 10% din PIB, inflație peste 5%. Depindem de capitalul străin și nu putem gândi politici suverane anti-UE sau anti-NATO fără să ne pierdem bunăstarea. (Vezi punctul 3.)
BUNĂSTARE („Bogații au sărăcit, iar săracii îmbogățesc”)
Adevărul este că salariul mediu a crescut de cinci ori de la aderarea la UE până în prezent, deși inflația cumulată a fost de trei ori mai mică. Inclusiv în ultimii cinci ani, salariul mediu a crescut cu 70%, iar inflația cumulată este de 40%.
Problema este polarizarea societății și faptul că o treime dintre români trăiesc la nivel de subzistență. Extremiștii suverani exploatează durerea acestora și vând iluzia bunăstării printr-o strategie sinucigașă: redistribuirea averii și lupta împotriva capitalului străin și a Occidentului. Indirect, ne aruncă sub influența Rusiei, de unde probabil vin toate aceste “parole”, idei și bani pentru campania lui Călin Georgescu.
Acest vis, oricât de frumos ar părea pentru pătura săracă, este imposibil. Dacă respingem Occidentul, parcursul european, NATO și investițiile străine, vom ajunge să suferim cu toții.
PACE („Românii au strigat puternic pace”)
Dar cum le oferim pacea? Retrăgând sprijinul Ucrainei și devenind vecini cu Rusia? Prin mesaje anti-europene și respingând NATO? Călin Georgescu a exprimat clar admirația sa pentru Rusia și Putin și a respins ideea de siguranță oferită de NATO. A susținut că nu ar trebui să avem scuturi antirachetă pe teritoriul nostru, pentru că “ne fac vulnerabili”.
Marele Eminescu avea dreptate când începea sublim poemul „Călin (file din poveste)” cu descrieri de toamnă-iarnă:
Toamna frunzele colindă,
Sun-un grier sub o grindă,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mână tremurândă,
Iară tu la gura sobei
Stai ca somnul să te prindă.
Ce tresari din vis deodată?
Trezirea invocată în versurile finale este, pentru vremurile noastre, o chemare la votul decisiv de la parlamentare și turul al doilea al prezidențialelor. Trebuie să evităm cea mai mare capcană întinsă de Rusia: un cuplu toxic între un președinte suveranist și un parlament majoritar extremist.
Mesajul meu pentru voi
Știu că trebuie să vorbesc inclusiv pe limbajul și canalul lor (TikTok). Voi împărți acest mesaj pe bucăți, îl voi face în format reels de 30 de secunde și îl voi explica pe înțelesul tuturor. Sunt crescut în Medgidia, în condiții normale. La primul job, la 18 ani, făceam cafea la recepție, lucram în call center și mergeam la facultate cu 14-16 ore de muncă pe zi.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Călin Georgescu