În primul rând pentru că putem. Și asta ar trebui să ne determine cel mai mult să luăm parte la procesul democratic. Mulți dintre străbunicii noștri și-ar fi dorit să voteze, să-și exprime direct susținerea față de un candidat sau altul, dar nu au prins vremurile în care sistemul le permitea acest lucru. Votul universal a fost introdus în România abia în anul 1918. Astăzi, pentru unii, participarea la procesul de vot pare un lucru banal și cu o importanță redusă în viața lor. Dar să nu uităm că strămoșii noștri au luptat din greu pentru acest drept.
În al doilea rând trebuie să înțelegem că votul stă la baza oricărei democrații reprezentative funcționale. Până nu demult, în România comunistă, mimarea democrației se făcea și prin organizarea alegerilor. Oamenii mergeau la vot mai mult obligați decât din proprie convingere. Astăzi, dacă vrem să progresăm, trebuie să înțelegem că fiecare opinie, exprimată prin vot, contează. Vrem să scăpăm definitiv de expresia nu am cu cine?
E simplu. De la alegeri la alegeri vom analiza oferta electorală și o vom alege pe cea mai bună. Astfel va crește competiția în partide, iar oamenii cei mai buni vor ajunge reprezentanții noștri în funcțiile publice. Pasivitatea permite actorilor politici să lenevească. Odată aleși nu mai au nicio presiune tocmai pentru că ei știu că poporul nu este dispus să lupte împotriva lor cu cea mai eficientă armă: votul.
În al treilea rând trebuie să votăm pentru că este datoria noastră civică să ne implicăm în societate. Nu trăim singuri, ci trăim în comunități. Comunitățile trebuie orânduite pentru că altfel ne-ar mânca șobolanii pe străzile pline cu gunoi. Prin vot noi transferăm din puterea noastră către reprezentați care se asigură de bunul mers al comunității. Nu putem fugi de aceste responsabilități. Puterea unui reprezentat al poporului este egală cu numărul celor care și-au exprimat susținerea față de el. Este practic suma responsabilităților noastre. Dacă noi refuzăm să luăm parte la acest proces atunci reprezentanții noștri vor face atât cât le este încredințat să facă. Ei vor asculta exclusiv cerințele celor care s-au implicat în procesul democratic.
Sper că v-am convins. Vă aștept duminică, 27 septembrie, la vot. Nu durează mult, iar rezultatul vă poate afecta în mod direct. Gândiți limpede și alegeți soluția serioasă care poate face diferența!