O importantă instituție din sistemul bancar, înființată în 1862, se pregătește de concedieri. Un gigant bancar european a anunțat un plan ambițios de concedieri în cinci etape pe tot parcursul acestui an. Surse din interiorul băncii, citate de Reuters, dezvăluie că obiectivul este de a tăia costurile cu o sumă imensă: 10 miliarde de dolari!
UBS, gigantul bancar elvețian, va da startul unui program de concedieri în cinci etape începând cu luna iunie, ca parte a unei ample restructurări anunțate după achiziția Credit Suisse. Informația furnizată de publicația SonntagsZeitung și preluată de Reuters dezvăluie că, înainte de achiziție, UBS avea peste 72.000 de angajați, în timp ce Credit Suisse avea puțin peste 50.000.
În pofida speculațiilor, UBS a ales să mențină tăcerea în privința acestor informații.
În luna august, UBS a făcut public planul de a elimina aproximativ unul din 12 locuri de muncă din operațiunile sale elvețiene și de a tăia costurile cu peste 10 miliarde de dolari. Acest demers vine odată cu integrarea băncii Credit Suisse în grupul UBS, după ce aceasta din urmă a intervenit pentru a salva situația, întrucât clienții panicați ai Credit Suisse și-au retras miliarde din conturi.
Se pare că majoritatea economiilor de costuri vor veni din reducerea personalului, iar analiștii estimează că între 30.000 și 35.000 de locuri de muncă ar putea fi desființate la nivel global.
Conform informațiilor din publicația SonntagsZeitung, citată de o sursă internă, “în total, 50 până la 60% din fostul personal al Credit Suisse va fi probabil concediat în cele cinci runde.” O veste dură pentru angajații afectați.
Prima rundă de concedieri, programată pentru luna iunie, ar urma să afecteze între 25 și 30% dintre foștii angajați ai Credit Suisse. Următoarele runde sunt planificate pentru luni ca august, septembrie, octombrie și noiembrie”, relatează ziarul, care estimează că economiile planificate se ridică la 12 miliarde de franci elvețieni (echivalentul a 13,2 miliarde de dolari).
În luna martie a anului trecut, UBS a acceptat să preia Credit Suisse pentru trei miliarde de franci elvețieni (echivalentul a 3,4 miliarde de dolari) în acțiuni și să suporte pierderi de până la cinci miliarde de franci. A fost o fuziune de urgență orchestrată de autoritățile elvețiene în contextul turbulențelor din industria bancară mondială.
Îți recomandăm:
Problemele Credit Suisse nu s-au rezolvat. Au devenit globale
cuvinte cheie: concedieri sistemul bancar